Determinarea glucidelor totale din miere cu refractometrul Abbe

/
/
/
1192 Views

Refractometrie este metoda pentru determinarea indicelui de refractie “n”, sau a refractiei molare Rm. Analiza refractometrica este utilizata pentru a determina concentratiei unuei substante dintr-o solutie in functie de indicele de refractie. Determinările se fac cu ajutorul aparatelor numite refractometre, cel mai utilizat fiind  Abbe.

Metoda refractometrica se aplica pentru determinarea concentratiilor solutiilor în industria zaharului, conserve vegetale, produse zaharoase, glucoza, etc.; determina substanta uscata solubila si concentratia de zahar daca în extractul solubil al unui produs alimentar
predomina zaharurile iar nezaharul este constant. Refractometria se utilizeaza si pentru determinarea indicelui de refractie al grasimilor,
respectiv pentru determinarea continutului de grasime al unui produs alimentar. Se numeşte indice de refracţie raportul dintre sinusul unghiului razei luminoase faţă de verticala (α) şi sinusul unghiului de refracţie (β). Indicele de refracţie=sin α/sin β

Indicele de refracţie este o constantă specifică fiecărei substanţe. Valoarea lui depinde de cantitatea, mărimea şi structura fizică a particolelor dizolvate. Cu ajutorul acestei metode se poate determina concentraţia unei soluţii şi astfel se poate stabili procentul de substanţă
uscată sau de apă.

Determinările se fac cu ajutorul aparatelor numite refractometre, cel mai utilizat fiind refractometrul Abbé. Indicele de refracţie este puternic influentat de temperatură, deci este necesar ca determinările să se facă la temperatură bine reglată, constantă. In acest scop, refractometrele sunt cuplate de obicei cu baie ultratermostatată.

Tipuri de refractometre

Se numeşte indice de refracţie raportul dintre sinusul unghiului razei luminoase faţă de verticala (α) şi sinusul unghiului de refracţie (β).
Indicele de refracţie=sin α/sin β

Indicele de refracţie este o constantă specifică fiecărei substanţe. Valoarea lui depinde de cantitatea, mărimea şi structura fizică a particolelor dizolvate. Cu ajutorul acestei metode se poate determina concentraţia unei soluţii şi astfel se poate stabili procentul de substanţă
uscată sau de apă. Determinările se fac cu ajutorul aparatelor numite refractometre, cel mai utilizat fiind refractometrul Abbe.

Determinarea conținutului de grăsime din smântână

Indicele de refracţie este puternic influentat de temperatură, deci este necesar ca determinările să se facă la temperatură bine reglată, constantă. In acest scop, refractometrele sunt cuplate de obicei cu baie ultratermostatată.

Modul de lucru pentru refractometrul Abbe-Zeiss
  1. Se depărtează prismele una de alta, se spală suprafaţa cu alcool şi se lasă să se usuce.
  2. Cu o pipetă se pun câteva picături din lichidul de studiat pe suprafaţa prismelor, după care se închide blocul prismelor.
  3. Cu ajutorul oglinzii se îndreaptă fasciculul luminos către prisme.
  4. Privind prin luneta din dreapta se pune la punct imaginea firelor reticulare prin învârtirea ocularului. Apoi se caută domeniul de separaţie dintre câmpul luminos şi întunecat învârtind butonul din stânga. Dacă în câmpul lunetei se observă o figură neregulată, înseamnă că lichidul nu a acoperit întreaga suprafaţă a prismei. În acest caz se mai pun câteva picături de lichid, până când domeniul luminos şi cel întunecat sunt separate printr-o linie dreaptă.
  5. Cu butonul din stânga se aduce încrucişarea firelor reticulare în suparapunere cunlinia de separaţie. Cu lupa din stânga se citeşte pe scala gradată direct indicele de refracţie IR al lichidului
  6. Se repetă măsurătorile de cel puţin 3 ori.

Date experimentale:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :