Cum se face filtrarea vinului și a cidrului? Filtre pentru vinuri

/
/
/
1302 Views

Filtrarea vinului este o operație de limpezire mecanică și are ca principal scop de a opri particulele minuscule care flotează în vin sau cidru; un vin sau un cidru limpede este mai aspectuos, capabil să formeze buchet etc. Pentru filtrare avem nevoie de ustensile și material filtrant propriu-zis, adică azbest. Azbestul folosit din comerț nu este în stare pură, ci amestecat cu celuloză. În industrie se folosesc aparate de filtrare perfecționate de mare capacitate. Noi putem procura din comerț un filtru de laborator, cilindric, mic sau putem foarte ușor confecționa un filtru dintr-o putină.

9 reguli pe care trebuie să le respecți la filtrarea vinului

 1. Suprafața filtrantă trebuie să fie curată și nedeteriorată (ruptă);
 2. După fiecare folosire, filtrul se spală și se zvântă;
 3. Fluxul de vin trebuie să fie continuu și constant, având grijă ca nivelul lichidului din filtru să fie pe plin;
 4. Filtrul nu se mișcă în timpul operațiunii de filtrare și nici nu se atinge cu mâna sau cu un obiect porțiunea activă ce filtrează;
 5. În afară de fulgii de azbest pentru a mări aderența, pe suprafața filtrantă se pune și puțină gelatină în soluție (5 g/m pătrat) sau chiar cărbune vegetal în doză mică. Aceste materiale adăugate în filtru formează un strat filtrant;
 6. Se folosește și în filtrare, ca măsură de protecție;
 7. Înainte de a folosi azbestul proaspăt, se spală bine cu caldă și apoi rece, pentru a-i îndepărta izul de hârtie. Spălarea este bine să se facă și în prezența a 8-10 g/l de acid citric.
 8. Obligatoriu, înainte de filtrare, se face o testare a vinului de rezistență la aer. Dacă observăm că are casare, se va trata în prealabil cu 4-5 g/hl de metabisulfit. Oricum dioxidul de sulf se administrează pentru a nu reactiva drojdiile;
 9. Dacă vinul este foarte tulbure, se va pune mai puțin material filtrant, pentru a nu micșora sau chiar opri filtrarea; substanțele din vin se vor depune pe filtru și vor constitui un material filtrant.

Tipurile de filtru ce se foloseau înainte pentru filtrarea vinului erau filtru de laborator și filtru de tip olandez.

Filtru de laborator

filtru de laborator
filtru de laborator

Este compus dintr-un cilindru de metal inoxidabil care se continuă cu un con, format dintr-o sită groasă din material inoxidabil. Filtru are capacitatea de un litru. Tehnica de filtrare are două faze: în prima fază se stabilizează stratul filtrant, astfel: se ia azbestul – câteva grame (cât se poate apuca cu 3-4 degete), se amestecă separat cu puțin vin pentru a face o pastă, apoi se omogenizează cu 1-2 L vin, se toarnă continuu în filtru, în circuit, fără oprire, deci folosind aceeași cantitate de vin (1-2 L); se culege într-un vas vinul filtrat și se repetă neîntrerupt circuitul până ce vinul curge limpede.

Faza a doua. Imediat ce s-a observat că vinul curge limpede și fără a lăsa ca să scadă nivelul din filtru (trebuie să fie mereu plin) se începe filtrarea propriu-zisă, turnând vin de filtrat cu un vas sau cu un furtunaș dinainte pregătit; jetul ce se toarnă va trebui să fie subțire, pentru a nu tulbura stratul filtrant. Dacă se înfundă (nu mai curge), înseamnă că trebuie spălat filtrul și pus azbest mai puțin.

Filtru cu saci

Este un vechi filtru cunoscut în gospodăriile familiale la noi în țară și în alte țări. I se mai spune filtru cu saci, filtru cu mineci, filtru cu pungi.

filtru cu saci
filtru cu saci

Este compus din două putini și câțiva săculeți. Prima putină (de jos) are la bază o canea de scurgere. Putina a doua (de sus) este mai scundă și se montează peste prima, având grijă ca diametrul bazei cu gardina să fie mai mare pentru a se îmbuca bine. Această putină are pe fund câteva găuri, în care se montează niște tuburi de lemn sau de plastic. Pe aceste tuburi se fixează bine săculețele, în așa fel ca să nu curgă lichid pe lingă tuburi. Săculeții au diametre mici cât al unei mâneci (7-8 cm), iar înălțimea lor va fi potrivită ca să fie mai sus de o palmă de la fundul putinei de jos.

Fiecare săculeț este dublu (cel din mijloc mai mic și îngust). Săculețul din exterior are un volum de trei ori mai mare față de cel din interior. Săculețul din interior este confecționat dintr-o pânză mai rară (de in sau țesătură de nailon rară). Săcu­lețul din exterior este confecționat dintr-o pânză puțin mai deasă.

Tehnica filtrării este la fel ca la filtrul de laborator, având grijă să folosim și puțină gelatină sau cărbune în scopul fixării materialului filtrant pe săculeți. Se spală imediat după folosire și se usucă. Dimensiunea acestui filtru cu saci poate fi și mai mică, în funcție de necesitățile noastre, de 5-10 L, dar respectându-se proporțiile la dimensiunile indicate. Acest filtru poate lucra numai cu cărbune, situație indicată la vinurile tulburi, deoarece depunerile pe filtru alcătuiesc chiar ele un strat filtrant. Gelatina se folosește numai vinuri ușor voalate și la filtrarea pentru tragerea la sticle.

Filtrarea vinului cu filtre profesionale

Filtru de vin Rover Colombo

Metodele de filtrare prezentate mai sus sunt metode învechite și prea puțin folosite în zilele noastre. Astăzi, foarte mulți vinificatori folosesc metode și tehnici noi de filtrare. Luând legătura cu mai mulți vinificatori, cei mai mulți au recomandat Filtrul Colombo. Acest filtru este format dintr-o pompa electrica speciala și un sistem de filtrare numit sistem de lichid în straturi presate. Acest tip special de filtrare permite obținerea unui nivel ridicat de vinuri purificate, fără a modifica caracteristicile fundamentale ale vinului decantat. Este folosit în special pentru filtrarea în gospodăria proprie. Pe lângă vin, cu ajutorul acestui aparat puteți filtra apă, ceaiuri, bere și alte . Nu are nevoie de nici o întreținere specială, cu excepția curățării normale.

Filtru de vin Rover COLOMBO
Filtru de vin Rover COLOMBO

Filtrarea vinului cu Filtru de vin Lore Enologia

Este un alt filtru folosit și recomandat de vinificatori. Este utilizat pentru filtrarea vinului, a berii, precum și a altor băuturi preparate în casă.

filtru de vin Lore Enologia
filtru de vin Lore Enologia

Filtrarea vinului cu Filtru de vin din Inox Profesional Lore Enologia BF30P, 0.5 CP

filtru de vin profesional Lore Enologia
filtru de vin profesional Lore Enologia

Cum se folosește filtru profesional?

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :