Femeile dependente de alcool. Care este diferența față de un bărbat?

/
/
/
182 Views

Condițiile în care o femeie devine dependentă se aseamănă până la un punct cu cele care favorizează la bărbați, mai ales în ceea ce privește premisele organice și principiile învățării. În istoricul evoluției, momentul instalării abuzului diferă însă la femei atât din punct de vedere al cauzelor, cât și al consecințelor. Opinia publică are o reacție destul de diferită față de un bărbat care a întrecut măsura la băut în comparație cu o femeie care nu-și mai poate controla consumul de . De aceea, femeile beau mai degrabă pe ascuns și se simt mai părăsite atunci când consumul de băutură le scapă de sub control. Partenerii au mult mai puțină înțelegere pentru partenera care bea, comparativ cu nenumăratele soții de .

Reprezentanții ambelor sexe trebuie să treacă prin câteva etape în procesul maturizării lor, etape în care se văd confruntați cu probleme specifice. Dacă nu reușesc să le rezolve corespunzător, această nereușită ar putea fi declanșatoare pentru începutul abuzului.

Femeile dependente de alcool

Pentru femei, familia are o importanță deosebită, astfel încât este esențial pentru ele să aibă o „căsnicie bună“. Fetele și femeile trebuie să sufere o o serie de procese de maturizare prin care pot trece cu bine sau pot să dea greș. Motive invocate pentru abuzul de alcool și de sunt: statutul de „fată bătrână”, incapacitatea de a avea , sarcina nedorită, întreruperea ser­viciului pentru mai multă vreme (de exemplu, după nașterea unui copil), divorțul, moartea unei persoane iubite, îmbolnăvirea gravă a unor membri de familie. Astfel de evenimente le fac pe aceste femei atât de nesigure, încât au impresia că nu se pot descurca decât luând sau recurgând la alcool. Cu cât recunosc și acceptă mai puțin problemele pe care le au, cu atât mai pronunțat este consumul de medicament sau de alcool. La începutul terapiei, femeia încă nu este capabilă să vadă legătura dintre abuz și griji.

La aceasta se adaugă faptul că multe femei au fost agresate fizic sau /și mal­tratate sexual. Dacă un asemenea abuz sexual comis de unul din membrii familiei (tată, unchi, tată vitreg) devine cunoscut, atunci fetele sunt cele care, de regulă, trebuie să plece de acasă într-o instituție de ocrotire. Pe lângă maltratarea suferită, tot femeile sunt tratate deci ca făptaș, deși ele sunt de fapt victime. Violul este delicvența cu rata cea mai mare de creștere. Se apreciază că o femeie din șase este violată în cursul vieții sale. Consecințele se reflectă în abuzul de alcool și de medicamente în cazul femeilor.

Faptul că se simt părăsite într-un fel sau altul este sentimentul predominant din viața multor femei alcoolice. Femeile prezintă în anamneza lor mult mai multe acuze psiho-somatice (stomac, nervi, tiroidă). La aceste femei, abuzul începe la vârsta de aprox. 34 de ani, în timp ce majoritatea bărbaților încep să bea între 20 – 30 de ani. Multe femei relatează despre distrugerea relațiilor cu copiii lor, pe care nu i-au putut accepta încă de la naștere – de multe ori din cauza condițiilor vitrege în care acești copii au fost concepuți și aduși pe lume. Pe de altă parte multe femei dependente relatează despre sentimente atât de puternice față de copii, încât amână internarea într-o clinică de specialitate pentru a nu se despărți de ei.

Alte probleme ale femeilor dependente de alcool

Femeile alcoolice prezintă mult mai des acuze ginecologice, raportat la medie. Un alt factor de risc îl reprezintă alegerea nefericită a partenerului, în sensul că femeile care urmează să devină alcoolice au un partener care le pretinde subordonare necondiționată și care are o atitudine prea puțin afectuoasă, iar mai târziu de-a dreptul destructiv-disprețuitoare. La aceasta se adaugă faptul că aceste femei caută prea puțin să se impună chiar și în viața de zi cu zi, strategie învățată încă din copilărie.

Citește și alte articole din categoria DROGURI sau ALCOOL

Cum femeile reușesc mai degrabă decât bărbații să-și accepte problemele și slăbiciunile psihice, ajung mai repede la medic cu asemenea probleme. Medicul va prescrie, eventual, medicamente psihotrope. Nu numai disponibilitatea femeii de a discuta despre probleme psihice diferă față de bărbați, ci și suprasolicitarea efectivă se concretizează altfel la femei. Aici trebuie amintită dubla solicitare datorată serviciului și muncilor casnice, precum și renunțarea la interesele per­sonale în favoarea familiei. În timp ce dependența de medicamente restabilește starea de funcționalitate a femeii și îi permite să salveze aparențele timp mai îndelungat, consecințele unei dependențe evidente sunt cu atât mai grave pentru o femeie. Ele cad mult mai repede și aproape fără speranță în abisuri sociale și psihice. Bineînțeles că orice femeie dependentă încearcă să evite aceasta. De aceea, femeile încearcă să riște cât mai puțin și să nu iasă în evidență cu abuzul lor.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :