Cum se falsifică smântâna? Falsificarea smântânii

/
/
/
3926 Views

Smântâna destinată consumului uman se fabrică numai din lapte recepționat în fabrică, lapte care se supune smântânirii. Cea adevărată este omogenă, vâscoasă, fără aglomerări de grăsime sau de substanțe proteice, gust plăcut, ușor acrișor, specific de fermentație lactică. Aciditatea nu trebuie să depășească 25°T. Aceste caracteristici se obțin numai dacă a fost supusă maturării fizice și biochimice, ultima fiind realizată de o cultură starter de producție ce conține Lactococcus lactis subsp. lactis (Str. lactis), Lactococcus lactis biov. diacetilactis (Str. diacetilactis).

Dacă înainte de 1989, smântâna de consum avea 40% grăsime, 30% și 25% grăsime, astăzi se fabrică de 12%, 15%, 18% și 24% grăsime. Unele fabrici care livrează în prezent smântână cu 10 – 12% grăsime, nu respectă tehnologia de fabricație și, în plus, deși nu declară, introduc substanțe de gelificare, adesea fiind folosit caragenanul. Astfel, nu se explică cum cea cu 10 – 12% grăsime are consistență tare, elastică asemănătoare unui coagul de brânză telemea, fără aromă specifică, datorită absenței diacetilului și acetoinei. În plus, această așa-zisă “smântână” se separă ușor în două faze: grasă la suprafață și plasmă cu proteine precipitate care alcătuiește stratul inferior la consum cu mămăligă caldă. Separarea fazelor este și mai evidentă la congelare/decongelare.

Prezența unei gume (hidrocoloid), cum ar fi caragenanul, este admisă ca aditiv în smântâna sterilizată, pasteurizată (inclusiv sterilizare UHT), cu conținut caloric redus pasteurizată. Se consideră că acest aditiv ar avea efect asupra sistemului imunitar, efect laxativ și nu ar fi digerat complet în tractusul intestinal, fiind suspectat în a provoca cancer de colon și ulcer. Nu se recomandă în a fi utilizat în alimentele și smântâna pentru copii. Având în vedere cele menționate, considerăm că această smântână cu adaos de gume compatibile cu smântâna, chiar dacă nu reprezintă o fraudă reală, se constituie totuși ca un aliment de proastă calitate, putând fi considerat ca o falsă smântână.

În afară de caragenan se mai poate falsifica cu adaos de făină de grâu albă, gelatină, lapte bătut, albuș de ou, cretă, ghips. Pentru reducerea acidității se utilizează diferiți neutralizanți. Punerea în evidență a făinurilor din cereale se face prin proba de colorare cu amidon după topirea smântânii și separare de apă, amidonul trecând în faza apoasă. Neutralizanții NaHCO3 și Na2CO4 se pun în evidență cu HCl în faza apoasă unde se produce efervescență. Creta se pune în evidență prin faptul că apare gustul de săpun la încălzire și culoarea devine brună.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :