Cum se face țuica de fructe sau rachiul de fructe (mere, pere, piersici)?

/
/
/
47 Views

Când într-o gospodărie nu sunt suficienți pomi fructiferi dintr-un anumit soi se pot combina fructele existente: mere, pere, , piersici, corcodușe ș.a. care se coc în aceeași perioadă. Merele și au însă o perioadă mai mare de fermentare, așa că se vor lăsa la timp de 10 zile înainte de a fi zdrobite și amestecate cu restul de . În cele ce urmează aflăm cum se face țuica de sau rachiul de , în funcție de fructele pe care le avem în gospodărie – mere, pere, piersici etc.

Cum se face țuica de fructe sau rachiul de fructe (mere, pere, piersici)?

Se pun fructele în vasul de fermentare, se lasă 18-20 de zile, apoi se adaugă un sirop preparat dintr-o parte și două părți apă fierbinte. Se amestecă bine mar­curile, se acoperă vasul cu o folie de polietilenă și se lasă în continuare la fermentat, o săptămână. În primele 2-3 zile după ce s-a adăugat siropul se vor amesteca mar­curile zilnic.

Fermentarea la țuica de fructe este încheiată atunci când musculițele bețive nu mai sunt atrase de marcuri și când zeama devine acrișoară, plăcută la gust, aidoma vinului care înțeapă la limbă. Dacă merele sau / și perele sunt în cantități mai mici decât restul fructelor care fermentează mai repede este posibil ca fermentarea să se încheie mai devreme.

Înainte de se amestecă bine marcurile și se subțiază cu apă. Țuica de fructe se colectează în vase curate, de lut sau plastic, apoi se pun în butoaie sau damigene și se închid ermetic. Țuica de fructe ce se colectează dintr-un cazan se va amesteca, pentru că cea de la început (după înlăturarea alcoolului metilic) are concentrație mai ridicată în , apoi scade treptat. Concentrația de trebuie să fie de 24° și se măsoară cu un alcoolmetru sau prin metode rudimentare, cu flacăra sau „prin degustare”.

Cum aflăm câte de tare este țuica (câte grade are)?

Alcoolul arde dacă are o concentrație de 24°. Se ia țuica de fructe de la țeava de scurgere – 1 -2 linguri, într-un păhărel – și se aruncă pe capacul cazanului, după care se aprinde repede cu o brichetă sau cu un chibrit. Dacă arde, înseamnă că are alcool și se mai poate lăsa să curgă. Ducă arde puțin, cu o flacără galbenă, sau dacă nu mai arde deloc, se întrerupe , pentru că țuica este slabă sau curge numai apă și se înlocuiește borhotul din cazan cu alte marcuri.

Se vor amesteca bine marcurile înainte de a lua din ele. Țuica de fructe trebuie și degustată, pentru ca nu cumva să aibă un gust neplăcut. Focul trebuie menținut tot timpul moderat. În funcție fructele folosite, de aroma acestora, țuica de fructe va căpăta aromă specifică. Trucuri de îmbunătățire a aromei se folosesc numai dacă este cazul. De asemenea, pentru îmbunătățirea culorii țuicii se pot folosi boabe de cafea sau crenguțe de dud, fără coajă, care se vor introduce în vasul de păstrare.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :