Cum se face țuica de dude sau rachiul de dude? Rețetă

/
/
/
33 Views

Țuica de este renumită în zona Olteniei, unde e considerată ca fiind cea mai bună . Se obține din marcuri de fermentate, simple sau cu adaos de . Se culeg dudele bine coapte, care cad din pom singure sau după scuturarea crengilor și se pun la fermentat, într-un vas închis, timp de 8 zile. Pentru a ușura colectarea fructelor, înainte de scuturarea crengilor se întind dedesubt prelate sau folii de plastic.

Cum se distilează țuica de dude?

Pentru a distila țuica de dude se va pune pe fundul cazanului de fierbere un strat de 3-4 cm de nisip/pietriș, ca să nu se permită lipirea marcurilor. Toate dudele sunt bune pentru prepararea rachiului, dar în mod deosebit cele albe, care au un conținut mai mare de zaharuri.

Dudul mai este cunoscut și sub denumirea de frăguț. Acesta este sădit de multe ori pe lângă casă, dar și de-a lungul drumurilor. Avantajul acestui arbust este că nu necesită o îngrijire specială. În părțile de vest ale țării, dudul mai este cunoscut și sub denumirea de frag, frăguț, etc.

Vezi aici cum se face țuica de prune și țuica de corcodușe

Dudul se poate înmulți prin sămânță, prin butași ca la sau prin marcotaj (bătoșire). Înmulțirea prin sămânță este cea mai sigură și pe care o poate face oricine, fără prea multă greutate. Sămânța de dud se găsește de vânzare ca și orice fel de sămânță, dar e mai bine atunci când ți-o poate strânge cineva, știind de la ce soi de copac se trage și care este calitatea soiului de dud. Cea mai bună sămânță o dau duzii albi, nici prea tineri, nici prea bătrâni, care au frunza întreagă și timp de doi ani nu au fost folosiți în hrana viermilor, adică nu s-a cules frunza de la ei.

Vezi aici cum se înmulțește dudul / copacul de dud

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :