Cum se face rachiu de gutui – țuica / palinca de gutui?

/
/
/
192 Views

de se obține din gutuile bine coapte, care cad singure din pom, după prima brumă. Se colectează gutuile și se pun în saci de polietilenă, la maturat. Se lasă 10-15 zile, apoi se trec prin zdrobitorul de struguri și se pun în vasul de fermentat.

Vezi și: trucuri pentru a da aroma și culoarea rachiurilor naturale

Temperaturile din noiembrie sunt, de obicei, prea mici pentru ca fermentarea să se poată finaliza, de aceea, de cele mai multe ori rachiu de gutui se distilează primăvara, în aprilie-mai. Se pot suplimenta zaharurile, prin adaos de zahăr, melasă, , marmeladă etc., adăugate sub formă de sirop la jumătatea perioadei de fermentare.

Când se încheie fermentarea la rachiu de gutui?

Fermentarea este încheiată când „podul“ pare că stă să plesnească sau când marcurilor este plăcut, la fel ca cel de vin, acrișor, aromat. Se distilează în cazan pe fondul căruia s-a pus un strat de nisip/pietriș, de 3-4 cm, ca să nu se lipească și să capete gust de afumat. Marcurile se amestecă bine înainte de distilare și se subțiază cu apă. După distilare, rachiul se pune la păstrare în butoaie de dud/stejar sau în damigene și se astupă ermetic. Pentru a suplimenta rachiului de gutui, se pot adăuga în butoi sau în damigeană câteva cuișoare întregi.

Vezi aici și alte rețete de rachiuri / țuică / palincă / rachiuri naturale

Rachiu de gutui are însușiri olfacto-gustative plăcute, parfum fin și gust de fagure de miere. Pe lângă faptul că rachiu de gutui este foarte aromat și plăcut, trebuie de menționat că rachiul se prepară foarte greu din cauză că pulpa este foarte pietroasă și necesită o măcinare prealabilă a fructului. După culegere, gutuile se țin la copt încă 2-3 săptămâni. Alte din care mai putem face rachiu sunt: fructe de pădure, cireșe, piersici, caise, struguri, amestec de fructe, mere, dude, corcodușe, prune.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :