Cum se face distilarea pentru țuică, cidru, rachiuri naturale?

/
/
/
60 Views

Deși este general știut procesul de distilare, mulți oameni se întreabă ce este și cum se face . este procesul de trecere a unui lichid în stare de vapori, prin încălzire, urmat de condensarea vaporilor rezultați. De obicei, borhotul se încălzește până la temperatura de 78°C, când alcoolul începe să se transforme în vapori. Aceștia se ridică în partea de sus a vasului de fierbere și, printr-o serie de conducte de cupru, sunt conduși în instalația de răcire, unde se condensează, devenind iarăși lichid.

Instalația de răcire e confecționată tot din tuburi de cupru, în formă de spirală, scufundate în bazine cu apă rece, pentru ca fenomenul de condensare să poată avea loc. Alcoolul etilic, care se găsește în băuturile alcoolice, este obținut prin descompunerea zahărului, sau mai bine zis, a glucozei. Sub influența fermenților, glucoza se descompune în alcool și anhidrididă carbonică. Alcoolul rămâne amestecat cu apa, de care se separă prin distilare, iar anhidrida carbonică se transformă în gaz.

Alcoolul pur sau absolut este un lichid incolor, cu miros pătrunzător, cu gust tare, care arde gâtul. Este foarte volatil, foarte inflamabil – arde cu o flacără albăstrui-gălbuie. El fierbe la 78° C.

Cum se face distilarea – pentru obținea de țuică, palincă, ?

Distilarea constă în fierberea plămadei sau a mustului din cazan, la temperatura la care etanolul se evaporă și condensarea lui într-o formă lichidă. Vaporii de etanol pătrund în tubul/serpentina alambicului, iar prin răcire se condensează și curg în vasul de colectare sub formă de lichid. Se separă astfel etanolul – alcoolul etilic – de apă, aldehide, etc., pe baza punctului de fierbere diferit al fiecăruia dintre acestea.

Cantitatea de alcool obținută variază în funcție de cantitatea de din fructe sau cantitatea de zahăr adăugată suplimentar. Concentrația de alcool crește cu cât de multe ori se repetă distilarea.

Din ce fructe putem facem naturale?

Rachiurile naturale se pot obține din aproape toate fructele, fructe zemoase, cu conținut mare de zaharuri: , zarzăre, corcodușe, , mere, pere, caise, piersici, dude, cireșe, agrișe, căpșuni, zmeură, cireșe, vișine, coame, mure, mandarine, portocale, banane și altele.

Cele mai multe din aceste fructe au și un conținut ridicat de pectine, care în timpul fermentării se transformă în alcool metilic, toxic pentru organism – provoacă orbire și, în cantități mai mari, deces. Avantajul este că acesta are punctul de fierbere mai mic decât al alcoolului etilic și al apei, putând fi astfel ușor separat de acestea.

Cum se face distilarea la început? Cât alcool arunc când începe distilarea?

Primul litru de alcool care curge la distilare se colectează separat și se aruncă sau se folosește în alte scopuri decât cel alimentar, pentru că nu este alcool etilic, ci metilic. De altfel, acesta nu are același gust cu alcoolul etilic care va curge când plămada este bine înfierbântată; are gust de spirt și arde gâtul (și nu numai). Alcoolul metilic fierbe la 65-66° C, iar cel etilic la 78° C, astfel că așa se separă cele două tipuri de alcool.

Ce este fruntea țuicii?

Prima parte din distilare, primii litri de alcool reprezintă fruntea țuicii, rachiului, pălincii, horincii etc., în funcție de rachiul pe care doriți să îl obțineți. Oamenii folosesc, de obicei, fruntea țuicii în scopuri terapeutice, pentru uz extern (de exemplu frecții în durerile reumatice), însă puțini știu de ce acesta nu trebuie consumat.

Distilarea presupune extragerea alcoolului dintr-un lichid fermentat, prin fierberea lui și apoi condensarea vaporilor de alcool. Aceștia se evaporă din lichidul aflat în stare de fierbere, la o temperatură mai scăzută decât apa. Conținutul de alcool poate crește mai mult prin procese adiționale de redistilare, decât prin concentrarea alcoolului și micșorarea volumului de lichid din vas.

Unde se face distilarea?

Distilarea se face în aer liber sau în încăperi bine aerisite, pentru că vaporii degajați pot fi periculoși. Mărimea și forma vaselor de fierbere sunt, de asemenea, factori importanți, precum și experiența și calificarea celor care fabrică alcoolul. De fapt, este un obiectiv al distilatorilor să producă țuică în care însușirile și caracterele să rămână constante tot timpul în toate circumstanțele. Aceasta este o adevărată artă a distilatorilor care se percepe după mulți ani și adesea transmisă de la o generație la alta.

Ce este alambicul? De unde cumpărăm un alambic bun?

Un alambic se poate cumpără și de pe site-ul eMag, accesând acest link.

Alambic
Alambic

Alambicul – utilizat pentru distilare este format dintr-un cazan – cel mai adesea din aramă – închis, din care pornește un tub – o serpentină – curbat în jos, care trece printr-un recipient cu apă rece. Astfel, când plămada ajunge la temperatura de fierbere, vaporii de alcool pătrund în serpentină, unde, prin răcire, se condensează și revin în stare lichidă. Alcoolul rezultat, țuica, rachiul, se colectează într-un alt vas așezat la capătului tubului – vasul de colectare a alcoolului.

Alambicul este format dintr-un cazan de fierbere, prevăzut cu un capac din care pornește serpentina. Capacul, precum și capătul serpentinei, sunt prevăzute cu garnituri care împiedică scurgerea vaporilor de alcool. Însă acestea nu pot fi sigure, iar ca vaporii de alcool să nu iasă se vor unge aceste puncte de legătură cu argilă amestecată cu faină, iar acolo unde nu se găsește acest tip de pământ se folosește un aluat din mămăligă amestecată cu puțină faină sau cenușă, miez de pâine înmuiat în apă, bine stors și frământat în mână cu puțină făină sau cenușă, ca să se lege.

Aluatul folosit pentru lipirea legăturilor trebuie să capete consistența și elasticitatea unei plasteline, iar pentru aceasta trebuie bine frământat. Cu acest aluat se lipește marginea capacului și a capătului serpentinei, dejur-împrejur. În timpul fierberii se urmărește ca acest aluat să nu crape sau să cadă. Dacă se constată o crăpătură prin care ies vapori, se lipește repede cu alt aluat.

Cum funcționează alambicul?

Apa din vasul prin care trece serpentina trebuie să se răcească în permanență. Dacă temperatura din acest vas este mai mare de 78° C, se vor condensa numai vaporii de apă, pe când cei de alcool vor trece prin serpentină și se vor evapora. Acest tip de alambic este cel mai simplu. Sunt multe tipuri de alambicuri, mai complicate, utilizate în distilerii specializate, însă cel prezentat mai sus este cel mai des utilizat în gospodării sau în distileriile comune din sate.

Cum creștem tăria țuicii / rachiului (mai multe grade)?

Pentru a obține un alcool mai concentrat, adică o pălincă, țuică sau alt rachiu natural mai tare – se redistilează țuica, pălinca, rachiul – alcoolul obținut dintr-o primă distilare a fructelor fermentate, de câte ori este nevoie, pentru a obține concentrația dorită. De obicei se fac două distilări, prima din plămada obținută prin , obținându-se un alcool cu concentrația de 24-30° și a doua prin redistilarea alcoolului prim obținut, în urma căreia se obține un alcool mai concentrat de 50-60°. Concentrația de alcool se măsoară cu un dispozitiv special numit alcoolmetru.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :