De ce este greu să te lași de alcool? Cum să nu mai bei alcool?

/
/
/
174 Views

La noi în țară este mai degrabă o regulă decât o excepție ca adulții să bea alcool. Pentru mulți este un obicei normal care, în timp, devine un abuz. Obiceiurile odată dobândite, fie ele în domeniul muncii, al exteriorizării de sentimente, al deprinderilor de igienă sau altele, pot fi cu greu modificate. Dacă totuși se modifică ceva, atunci acest lucru are loc din trei motive principale:

 • Nu mai suporți situația dată.
 • Speri că schimbarea va avea efecte pozitive pe care altfel nu le-ai putea obține.
 • Ești silit din exterior. Introducerea de modificări prin constrângere duce doar la un conformism trecător, ascunzând reticențele. Iar un alcoolic nu se așteaptă la nimic bun dacă se lasă de băut, în afară doar de lipsa consecințelor negative ale abuzului. Acest fapt este valabil și pentru cel care înghite prea multe medicamente și se simte îndreptățit pe deplin la aceasta datorită acu­zelor pe care le prezintă.

Așadar trebuie să aibă loc evenimente care sunt considerate a fi insuportabile. De asemenea, trebuie sesizată legătura dintre aceste evenimente – probleme la locul de muncă, boli sau probleme familiale – și abuzul de drog (alcool, psiho­trope), pentru ca modificarea obiceiului să fie măcar luată în considerare. Aici se găsesc primele piedici care îngreunează luarea unei decizii corecte.

 • Cine trăiește împreună cu părinți care iartă tot, este șomer sau are un loc de muncă și un anturaj tolerant față de alcool și cine este prea puțin interesat de propria persoană, acela aproape că nu va avea parte de situații insuportabile.
 • Este mai ușor ca aceste evenimente să fie negate sau să fie puse în legătură cu alte cauze decât consumul de băutură sau de medicamente. Există superiori sau colegi răutăcioși; rude „care o fac pe propria soție să fie pornită împotriva mea“; există stresul care duce la ulcerul gastric și așa mai departe. Dacă prietenii, colegii, aparținătorii „ajută” la ascunderea corelației dintre neplăceri și consumul abuziv, atunci chiar că nu există nici un motiv pentru care propriul comportament să trebuiască să fie revizuit!
 • Căutarea soluției poate porni în direcția greșită: divorț, schimbarea locului de muncă, a anturajului, folosirea altor medicamente, pauze de băutură sau alte lucruri asemănătoare. Dar ce se modifică dacă se renunță tempo­rar la băutură ? Cel în cauză are senzația că el renunță, dar nu se alege cu nimic, cu nici o „recompensă”.
 • Atunci când este căutată din nou starea de euforie prin drog, vor fi căutate și găsite noi motivații – distorsionate – față de sine și față de ceilalți. Astfel, realitatea devine tot mai deformată, încât în cele din urmă cel în cauză nu mai recunoaște abuzul și implicațiile sale, negându-le, diminuânu-le și mutând responsabilitatea asupra celorlalți. Valori ca familie, prietenie, sinceritate, solidaritate, principialitate, hărnicie și muncă se clatină. Toc­mai aceste valori sunt cele cu care pot fi măsurate consecințele abuzului: unitatea de măsură se pierde sau se deformează.

Pentru o schimbare încununată de succes sunt deci necesare:

 • evenimente care reprezintă un semnal de alarmă că ceva în viață nu merge cum ar trebui;
 • posibilitatea și capacitatea de a găsi legătura cauză-efect între abuz și eveni­mentele alarmante;
 • valori și norme cu importanță personală care sunt lezate de abuzul de drog;
 • preluarea răspunderii pentru propria persoană;
 • elucidarea greșelii (analiza problematicii nu se restrânge la consumul de drog!);
 • perceperea clar negativă a greșelii (și nu diminuarea importanței ei);
 • speranța că există un drum care poate fi parcurs spre soluționarea problemei;
 • cunoașterea acestui drum, precum și a puterii și perseverenței necesare pen­tru a-l parcurge.

Cine dispune de la început de aceste premise? În mod sigur nu mulți captivi ai dependenței de alcool, cu atât mai mult cu cât componentele organice ale bolii inhibă simțitor unele din capacitățile menționate mai sus, iar dependenții de medicamente găsesc mereu medici care le prescriu drogul, punând diagnostice răsunătoare.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :