Ce este și cum se face turțul bautura – pălinca de turț?

/
/
/
142 Views

Turțul este o băutură spirtoasă similară horincii și pălincii, a cărei denumire vine de la comuna Turț, din județul Satu-Mare. Localnicii spun că turțul se păstrează numai în butoaie de stejar sau dud – așa prevede rețeta locală – și se consumă numai după 5 ani de la . Numai atunci poți spune că ai băut turț adevărat!

Pentru localnici, turţul ține loc de multe. Îi însoțește pe oameni de la naștere până la îngropăciune. Metoda de preparare este aceeași ca și la . După , turțul se pune în butoaie de stejar sau dud, în care se introduc bucățele din lemn de brad, pentru a-i da specifică. Bucățelele de lemn se scot după două săptămâni.

Conform site-ului gazetadenord-vest.ro turțul are o vechime de peste 500 de ani, prima dată când se fac mențiuni despre prepararea țuicii de turț fiind în 1570, data fiind și prima care atestă producerea acestei licori pe teritoriul locuit de români.

Turțul este o băutură alcoolică specifică zonei din jurul localității Turţ. Băutura este un specific denumit şi pălincă sau din fructe, cel mai adesea din prune. Această băutură este obținută prin dublă distilare. Rețeta prevede ca băutura să fie depozitată în butoaie de dud (pomnițar) pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Este o băutură alcoolică cu o tărie de peste 50% vol. , având o aromă specifică dată de fructele din care este făcută. Cel mai frecvent este obținută din prune din soiul local Peneghei și din soiul Bistrițean, după o metodă specifică locului.

Prune, , pere, cireșe, dude, gutui, vișine sau – acestea sunt doar câteva dintre fructele din care se poate realiza pălinca. Cazanele de cupru în care este preparată țuica îi dau o savoare unică, nemaiîntâlnită, iar o pălincă bună se cunoaște după aroma fructelor care se simte în ea.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :