Ce este dependența? Ce înseamnă a fi dependent de ceva?

/
/
/
287 Views

Dependența este un cuvânt care nu explică nimic, ci doar descrie pe scurt un anumit mod de comportament. De aceea este lipsit de sens să se afirme că cineva bea mult pentru că ar fi dependent. La întrebarea de ce cineva anume este considerat dependent de alcool, răspunsul este de obicei acela că el sau ea bea în mod evident prea mult. Aceasta se numește o concluzie în cerc. O asemenea concluzie este lipsită de sens și încurajează cel mult comoditatea gândirii, crezându-se că prin cuvântul dependența s-ar fi dat răspunsul la toate întrebările.

În acest context se folosesc și alți termeni: manie, obsesie, viciu, patimă, păcat etc. Se observă că mulți dintre ei au conotații moralizatoare, respectiv religioase, sugerând pe de o parte o anumită slăbiciune și labilitate, iar pe de altă parte ma­nifestarea unor emoții puternice care se sustrag controlului voinței și al rațiunii.

Noțiunea de dependența

La ora actuală însă se folosește tot mai mult noțiunea de dependența, prin aceasta înțelegându-se manifestarea excesivă a unui mod de comportament anormal și dăunător. Aproape toate activitățile umane – de exemplu munca, alimentația, sexualita­tea, acumularea unor valori materiale, stabilirea unor recorduri, consumul unor medicamente și alte droguri etc. – pot lua trăsăturile unei dependențe, neavând o delimitare foarte strictă pe plan instinctual. De obicei folosim, însă, noțiunea de dependența doar pentru manifestările care duc și la o pierdere a libertății pentru persoana în cauză prin afectarea capacității de decizie în anumite privințe.

Comportamentul respectiv este conștientizat la un moment dat ca o problemă tot mai serioasă pentru propria persoană sau pentru cei din jur, și totuși nu se renunță la el. În această privință, apare o asemănare cu alte comportamente obsesive, respectiv maniace, care pot merge până la lezarea demnității umane.

Din cauza pierderii libertății personale se modifică și unele trăsături de perso­nalitate. Aceasta se întâmplă însă într-un mod insidios și poate trece neobservat multă vreme. De exemplu, comportamentul dependent împinge omul către auto-amăgire și minciună, deoarece cel în cauză are nevoie de un sistem sucit de „explicații” pentru a nu-și pierde respectul de sine, precum și respectul celorlalți. Această păstrare a respectului de sine este un motiv esențial pentru comporta­mentul celor mai mulți oameni.

O altă caracteristică a noțiunilor de dependența sau manie este conotația negativa cu care sunt percepute, motiv pentru care în general oamenii nu doresc să fie etichetați ca atare. Libertatea, autodeterminarea și autocontrolul, îndeplinirea funcțiilor sociale și sănătatea sunt valori deosebit de apreciate ale societății noas­tre. Câtă vreme cineva se dedică anumitor pasiuni sau chiar plăceri neînfrânate, fără să fie afectate sănătatea, poziția socială sau capacitatea de muncă, probabil că nimeni nu-l va considera dependent sau maniac. Acești termeni se folosesc de regulă numai dacă valorile respective au fost lezate, dacă întreaga sferă de interese a omului se îngustează și când comportamentul dependent apare tot mai frecvent, oferind însă tot mai puțină satisfacție.

În cele din urmă, de exemplu, un om „maniac de muncă” (workaholic) de-abia se mai interesează de rezultatul muncii sale, astfel încât comportamentul său nu mai este influențat de succes sau de rezultatul muncii. Asemănător se exprimă și persoane dependente de alcool: „De fapt, băutura nu mi-a dat nici o satisfacție.” Această autodinamică a dependenței duce în cele din urmă la o incapacitate progresivă de a percepe plăcere și pierderea poftei de viață.

Toate aceste aspecte ale dependențelor devin poate și mai clare decât în cazul toxicomaniilor (dependențe legate de un drog) în cazul dependențelor „fără drog” – mania jocurilor de noroc, mania de muncă, bulimia (dependența de mâncare) etc. Aceasta ne arată că un drog sau altul sunt doar elemente ale dependenței, nu reprezintă însă esența ei. Totuși dependențele de anumite substanțe nocive au unele particularități: ameliorarea dorită a dispoziției psi­hice se poate obține foarte comod, doar prin efectul drogului asupra sistemului nervos central, la întreruperea consumului apare sindromul de sevraj – diferite manifestări neplăcute pe plan fizic – iar complicațiile organice datorate efectului toxic al substanțelor respective evidențiază caracterul de boală.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :