Ce este abstinența de alcool? Ce se întâmplă când renunți la alcool?

/
/
/
290 Views

Abstinența este noțiunea prin care se definește renunțarea definitivă la consumul de sau orice preparat care conține . Pentru dependenții de alcool, abstinența este o premisă indispensabilă și de aceea o măsură terapeutică de bază. Dar abstinența nu înseamnă numai renunțare. Asupra acestui aspect vom insista mai mult în ultimul capitol în care este vorba despre prevenirea recidivelor.

Pentru consolidarea unei abstinențe stabile este adesea necesar un tratament staționar. Este recomandat întotdeauna când încercările ambulatorii nu dau rezultate sau când mediul social nu susține cauza. Pentru menținerea abstinenței este necesară păstrarea legăturii cu grupuri ab­stinente. Importanța acestei măsuri este la fel de mare ca și terapia. În momentul în care cineva a ales ca stil de viață abstinența, el trebuie să fie capabil nu numai să trăiască fără drog, dar trebuie să facă față prezenței drogurilor în jurul său.

Alcoolul influențează starea unui

Alcoolul sau medicamentele joacă în viața unui dependent un rol foarte important, care depășește orice altceva. Ele influențează dispoziția sa, comportamentul și confortul său psihic într-o măsură mai mare decât o fac persoanele dragi din preajma sa. De aceea, decizia de a trăi abstinent – deci a pierde drogul – poate fi comparată cu pierderea unei persoane dragi. Reacția sentimentală la o pierdere se numește „doliu”. Majoritatea oamenilor nu agreează acest sentiment. Dar doliul ajută ca pierderea să fie prelucrată mental și să devină mai suportabilă. Doliul este necesar pentru a te elibera de trecut și de a te putea dezvolta în continuare.

Ce se întâmplă când renunți la alcool?

Prima etapă a acestui proces este acceptarea realității de a fi pierdut ceva. Apoi urmează durerea provocată de doliu. Trebuie să treci prin această durere și să-i faci față – uneori chiar după o perioadă de insensibilitate. A treia fază a doliului este reprezentată de readaptarea la lumea obișnuită, din care însă acum lipsește obiectul pierdut. În sfârșit, trebuie să retragi energia psihică și sentimen­tală dirijată în sensul pierderii și s-o investești în viață și în relații pozitive.

Aceste patru etape și sarcini ale doliului pot să necesite un timp mai îndelungat, să se blocheze la un moment și totul să se prelungească. Oricum, îndeplinirea acestor sarcini este premisa reîntoarcerii la realitatea obiectivă, la o viață împli­nită.

Trebuie deci să ne așteptăm la reacții asemănătoare doliului atunci când – după o perioadă în care nu recunoaștem încă – acceptăm că despărțirea de alcool sau de medicament este definitivă. Această pierdere poate fi suportată și biruită numai atunci când recunoaștem ce consecințe nefaste a adus și încă ar mai aduce de alcool și pe de altă parte. Aceste pierderi sunt diferite de la un dependent la altul. Cel mai des întâlnite sunt: pierderea interesului, pierderea respectului de sine, pierderea memoriei, pierderea lucidității, pierderea locului de muncă, pierderea prietenilor, pierderea partenerului de căsnicie sau a întregii familii.

Abstinența de alcool = doliu

În trecut, alcoolul te ajutase să treci peste pierderile pe care tot el le provoca. Reacția de doliu provocată de pierderea respectivă declanșa dorința de băutură. În timpul dezobișnuirii, alcoolicul se află într-o stare de conflict, în care trebuie să treacă prin reacția de doliu prilejuită de despărțirea de „prietenul meu cel bun”, alcoolul – dar tocmai această situație ascunde în sine potențialul recidivei! Acest lucru este într-o măsură și mai mare valabil în cazul medicamentelor care erau ingerate împotriva oricăror sentimente negative și stări psihice depresive.

La începutul dezobișnuirii, dependentul nu este capabil să-și înțeleagă senti­mentele. Cu atât mai puțin poate înțelege că aceste sentimente îi îmbogățesc viața și că trebuie să le suporte treaz. Pendularea sentimentelor înspre tristețe și depresie se interpretează ca fiind semne bune de însănătoșire. Totuși, ele trezesc dorința de a le înăbuși prin distragerea atenției de la ele. Uneori și cei din jur te sfătuiesc să nu bagi în seamă aceste sentimente. În această situație, mulți devin neliniștiți, nu se simt bine, doresc să întrerupă terapia fără a ști bine de ce.

Din cauza abstinenței de alcool apar mânia, frica, vinovăția, singurătatea

Sentimentele care apar sub forma reacției de doliu – mânia, frica, vinovăția, neajutorarea, singurătatea, dorul – sunt semne că cel în cauză dorește cu adevărat să devină abstinent, că acceptă să lupte împotriva acestor sentimente și că nu este doar o intenție de suprafață. Dacă le și biruie, atunci află că este capabil să facă față acestor sentimente și în stare trează, fără a fi narcotizat. Cele relatate înseamnă în același timp că bucuria dependentului și a aparținătorilor este prea timpurie atunci când se pare că „abstinența pentru mine nu-i o problemă”.

Citește și alte articole din categoria BĂUTURI ALCOOLICE sau DROGURI

Această lipsă de probleme este un semn că decizia de a trăi absti­nent nu a fost luată în deplină conștiență a urmărilor legate de ea. Consecințele abstinenței nu au fost apreciate în mod realist și deci n-au fost acceptate. În schimb, nu trebuie să neliniștească pe nimeni dacă se visează cu băutura în mână. Aceasta se întâmplă și celor care au pierdut pe cineva. Dacă visezi că ai băut sau îți trec prin minte clipele frumoase petrecute împreună cu drogul, trebuie să înțelegi că asta face parte din reacția de doliu.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :