Ce efect au drogurile asupra stării de conștiență? Cum ne influențează drogurile?

/
/
/
256 Views

Unele droguri exercită doar efecte minore asupra stării de veghe. Din acestea fac parte de exemplu nicotină și cofeina. Alte droguri, cum ar fi alcoolul, exercită efecte puternice. Efectele sale nu sunt însă atât de puternice ca cele ale LSD sau mescalinei și nici atât de țintite și previzibile ca de exemplu cele ale cocainei sau heroinei, care au receptori biochimici specifici în metabolismul cerebral.

Toate culturile umane au dezvoltat căi și metode pentru a modifica starea de veghe normală. Schema e mai jos arată unele căi pentru influențarea stării de conștiență. Pentru a putea vorbi de o stare de conștiență modificată, una sau mai multe funcții trebuie să difere în mod clar de starea obișnuită. Aceasta pornește de la perceperea timpului, trecând prin cele mai diferite percepții ale simțurilor și până la procesele de gândire. Beția este doar una dintre experiențele posibile.

Vezi aici și alte articole din categoria DROGURI

Pentru fiecare consumator de alcool sau alte droguri este important să se ana­lizeze autocritic și să-și dea seama care dintre efectele de modificare a conștienței sunt resimțite de către el în mod plăcut. În cadrul unei terapii de recuperare, aceste aspecte sunt și mai importante. O modificare a percepției timpului poate fi foarte binevenită pentru o persoană care are un program agitat, dar pe de altă parte și pentru cineva care resimte dureros încetineala scurgerii clipelor.

băutorii sunt oameni care încearcă să se mențină pe linia de plutire cu ajutorul alcoolului

Nevoia de armonie și apropiere este adesea satisfăcută prin consumul în grup, cu prietenii, fiind tipic și un anumit gen de manifestări sentimentale. Unii își percep altfel trupul sub influența alcoolului sau medicamentelor, fie că nu-l mai simt atât de intens, fie că, dimpotrivă, doar în starea respectivă se pot bucura de anumite senzații fizice. Perceptivitatea senzorială, de exemplu la ascultarea muzicii, este modificată, fie în sensul amplificării, fie în cel al atenuării.

este un paradox să-i ceri unui alcoolic să-ți spună de ce se îmbată

Dimi­nuarea autocontrolului pare să joace un rol important în cazul alcoolului, mai ales pentru persoane foarte ambițioase și „controlate”, motiv pentru care tocmai la asemenea persoane încercări ulterioare de a mai consuma în mod controlat dau greș în mod catastrofal și aparent surprinzător. Modificarea sentimentelor sub influența alcoolului nu poate fi anticipată univoc, în general însă ele devin mai puțin diferențiate.

alcoolul dezleagă limba, dar nu și problemele

Dacă se manifestă mai puternic sau mai slab depinde și de anturaj și de gândirea celui în cauză. Mulți au impresia că pot raționa mai limpede, nu se mai lasă derutați de diferite îndoieli și, de asemenea, au impresia că percep mai bine esențialul. Judecând la rece, aceste aspecte nu au un substrat real, însă pe moment modificările de gândire sunt resimțite în mod pozitiv.

efectele drogurilor asupra conștienței
efectele drogurilor asupra conștienței
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :