Economisește. De ce trebuie să economisești și să investești?

/
/
/
29 Views

Mai înainte de toate, la baza oricărei stă capacitatea noastră de a economisi bani, bani pe care apoi să-i alocăm investițiilor. Cu toate că economisirea are multe beneficii, mai ales pe termen lung, este un proces / un lucru foarte dificil pentru majoritatea oamenilor, deoarece tentațiile pe termen scurt sunt multe, iar beneficiile nu tocmai imediate. În aceste condiții, ce îi motivează pe unii oameni să renunțe la tentația de a-și cheltui întregul venit lunar? Aflăm în articolul de mai jos. Dacă ți se pare că e prea multă informație, că articolul e prea lung, tu doar atât ține minte: ! nu are importanță pentru ce. Și cum faci asta? Simplu: cea mai importantă metodă să economisești bani este prin a nu-i cheltui!

Economisește bani pentru un fond de urgență

Nu știi niciodată ce situații pot să apară care să afecteze capacitatea ta financiară sau bugetul de moment, greu de gestionat fără o rezervă de bani pe care să o ai tot timpul la dispoziție. Mai pe românește spus, nu știi niciodată când poți să îți pierzi locul de muncă, când apar diverse probleme de sănătate (ale tale sau ale membrilor familiei), când se strică mașina, un aparat electrocasnic etc., sau alte situații care sunt greu de anticipat și pentru care nu ești pregătit financiar să le faci față.

Totodată, pe parcursul unui an de zile, cheltuielile noastre nu sunt deloc constante și este de preferat ca banii care rămân în perioadele în care avem cheltuieli mai mici să fie economisite pentru a putea acoperi alte cheltuieli mai mari, cum ar fi diverse vacanțe, cadouri sau diverse evenimente (nunți, botezuri, zile de naștere), taxe pentru diverse cursuri, asigurarea mașinii, asigurare pentru locuință, facturi mai mari în perioada iernii, impozite și taxe anuale, sau alte cheltuieli care necesită alte planificări.

Pentru a preîntâmpina aceste situații, persoanele care au recomandă constituirea unei rezerve care să echivaleze cu 6 până la 12 luni de cheltuieli lunare. Această rezervă înseamnă, mai exact, fonduri de investiții cu risc scăzut, depozite bancare sau chiar bani lichizi – adică o sumă de bani care să acopere cheltuielile noastre lunare pentru o perioadă de 6 – 12 luni. De exemplu, dacă avem cheltuieli lunare de aproximativ 3000 de lei lunar, ar trebui să avem 18.000 – 36.000 lei, bani pe care ar trebui să îi avem tot timpul și despre care ar trebui chiar să uităm de ei. Să ne amintim că există doar în situațiile pe care le-am expus mai sus. În niciun caz nu ar trebui să ne folosim de acești bani pentru a cumpăra telefoane, laptopuri, diverse electrocasnice, cadouri etc. Acești bani sunt fondul de rezervă și sunt folosiți doar în situații mai puțin plăcute ale vieții! DOAR ATUNCI!

În cazul în care gândiți că vouă nu vi se poate întâmpla nimic, că voi sunteți cu peștișorul de aur, cu norocul în frunte, gândiți-vă că acești bani sunt undeva, acolo, pentru totdeauna ai voștri. Acești bani sunt pe vecie ai voștri!

Oamenii spun că motivația nu durează. Ei bine, nici igiena corporală. De aceea o recomandăm zilnic!

Economisește bani pentru liniștea ta interioară

Se spune că cel puțin 10% din venitul tău lunar ar trebui să fie pus deoparte. Cât de puțin ar fi. 10 de lei luna asta, 100 de lei luna viitoare. Cu cât această sumă devine mai mare, cu atât ești mai liniștit. Acest lucru este un avantaj psihologic. Economisirea banilor te face să te simți mai în siguranță, mai relaxat și îți oferă un sentiment de liniște care te ajută să te concentrezi asupra lucrurilor importante, în loc să-ți faci griji dacă vei avea suficienți bani până la următorul salariu sau bani ca să-ți plătești datoriile.

Viitorul este incert, iar incertitudinea cu privire la aduce un factor suplimentar de stres, care, adăugat stresului cotidian poate conduce la un haos.

Acumularea unei sume din ce în ce mai mari de bani și urmărirea periodică a sumelor care se strâng în cont sau se înmulțesc ca urmare a plasării în investiții rentabile îți întărește încrederea că situația ta financiară este sub control și oferă, de asemenea, un sentiment de satisfacție și implinire pentru majoritatea dintre noi.

Țineți minte! Întotdeauna o să vă pierdeți buna dispoziție din cauza lipsei banilor!

Economisește bani pentru a cumpăra o locuință

Românii au simțul proprietății în sânge, peste 95% deținând propria locuință, acesta fiind și cel mai mare procentaj dintre țările Uniunii Europene. Însă achiziția unei locuințe este foarte costisitoare și necesită economii destul de mari și de multe ori pentru o perioadă destul de mare de timp, motiv pentru care cei mai mulți apelează la un bancar. Chiar și în acest caz, pentru a cumpăra o casă sau un apartament pe , băncile solicită un avans mai mare sau mai mic din valoarea creditului care ajunge de obicei la o sumă substanțială. Marea majoritate dintre noi trebuie să economisească ani de zile doar pentru a strânge bani suficienți pentru plata unui avans la un imobiliar.

Economisește bani pentru a cumpăra o mașină

O mașină personală nu mai este de foarte mult timp o fiță. O mașină a devenit o necesitate în ziua de azi, mai ales dacă ai și copii. De asemenea, pentru a cumpăra o mașină sunt necesare sume destul de importante de bani care se strâng în decursul mai multor ani. Asta, bineînțeles, dacă eviți să faci un credit. Deci, economisește!

Economisește bani pentru viitorul copiilor

Cred că toți părinții își doresc pentru copiii lor tot ce este mai bun. Toți părinții vor ca urmașii lor să ducă o viață mai bună, mai lipsită de griji și mai ușoară decât au avut ei. Astfel, mulți părinți deschid conturi pe numele copiilor. Banii strânși de părinți pentru copii lor pot avea varii utilizări. De exemplu, ca părinte economisești bani pentru cheltuielile de școlarizare ale copiilor, pentru un cadou mai special atunci când împlinește vârsta majoratului, sau pur și simplu pentru a-i oferi o sumă importantă de bani atunci când acesta se află în primii pași în viață pe cont propriu. Totodată, economiile pe numele copiilor sunt deja un pas foarte important pentru ei în educația financiară. Dacă tu ca părinte ai deja această educație, cu siguranță și copilul va avea parte de așa ceva.

Economisește bani pentru un venit pasiv

Când ești tânăr, forța de muncă este principalul tău activ pe care îl ai la dispoziție pentru a obține – bani în general. Însă, pe măsură ce te apropii de bătrânețe, capacitatea de a muncii și a face bani prin muncă scade drastic. De aceea este bine ca o parte din veniturile tale să fie puse deoparte – să economisești. Aceste economii, adunate și plasate în investiții pe termen lung, pot ajunge să genereze substanțiale de care să te bucuri mai târziu, fără să mai pierzi timp sau să depui efort să le obții.

La început nu vei constata că viața ta s-a schimbat prea mult, însă pe măsură ce sumele din cont se acumulează și datorită efectului de compunere a dobânzilor pe parcursul anilor, efectul este echivalent cu un bulgăre de zăpadă, iar sumele din contul de investiții se pot multiplica mai repede decât ai putea crede. Economisirea și investirea economiilor pe termen lung în vederea obținerii unui venit pasiv (adică obținerea de bani fără efort), care să suplimenteze veniturile regulate din salarii sau alte venituri, este poate unul din cele mai subestimate.

Economisești pentru venit suplimentar la pensie

Calculele actuale scot în evidență faptul că persoanele care ies la pensie încasează undeva la 40% din veniturile pe care le obțineau în perioada activă, iar conform estimărilor estimărilor viitoare bazate pe trendul de îmbătrânire a populației, scăderea populației active ca urmare a natalității scăzute și a fluxurilor de oameni care părăsesc anual Romania, peste 10-20 de ani la pensie te poți aștepta să mai încasezi poate 30%-35% din venituri.

Sigur, o prognoză exactă este aproape imposibil de realizat, însă încearcă sa faci un exercițiu de imaginație cum s-ar schimba viata ta dacă ai încasa lunar doar 30% – 40% din salariul actual. Pentru a reduce șocul dat de scăderea veniturilor la bătrânețe este bine sa economisești o parte din veniturile actuale astfel încât situația ta financiară la vârsta pensionarii să fie mai echilibrată.

Un procent mic, de 5-10% din venituri economisit lunar și plasat în investiții pe termen lung, poate să facă o diferență uriașă în situația ta financiară la vârsta pensionării, mai ales cu cât începi să economisești mai devreme!

Economisește pentru pensionare timpurie

Sunt persoane care doresc să se bucure de libertate sau să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme decât vârsta legală, de 65 de ani. Acest lucru este posibil, însă efortul de economisire trebuie să fie mai substanțial, necesitând poate 20% – 30% din veniturile tale lunare sau începerea economisirii unui procentaj mai mic de bani însă de la vârste fragede.

Când economisești pentru pensie este bine ca acestea să fie plasate cu precădere în investiții cu randamente ridicate pe termen lung care presupun un profil de risc mai mare, pentru ca scopul nu este acela de a obține câștiguri pe termen scurt și mediu, interesul fiind de a câștiga mai mult pe termen lung. Pe măsura apropierii de vârsta pensionarii este indicat ca un procent mai mare sa fie îndreptat spre investiții mai puțin riscante, în funcție și de apetitul de risc al fiecăruia și capacitatea de asumare a riscurilor.

Economisești pentru a scăpa de

Dacă ești îndatorat, singurele moduri în care poți să scapi de datorii este ori să-ți crești veniturile ori să-ți reduci cheltuielile lunare, adică să economisești o parte din venituri pentru a plăti treptat o parte din împrumuturi. Ratele plătite la împrumuturi reduc venitul disponibil pe care l-ai putea aloca în schimb pentru cheltuieli curente sau pentru economii ce ar putea să fie investite cu scopul de a obține venituri pasive suplimentare.

Economisești pentru independență financiară

Cum ar fi să te trezești într-o dimineață și să ai suficienți bani încât să nu mai fie necesar să muncești vreodată, iar în schimb să te concentrezi pe călătorii, hobby-uri, să-ți deschizi propria sau pur și simplu să faci lucrurile pe care ți le dorești cel mai mult, fără niciun fel de restricție sau program de lucru? Este un vis pe care multă lume ar vrea să-l transforme în realitate! Atingerea acestui vis nu este imposibil, însă foarte puțini sunt în măsură să-și sacrifice o parte consistentă din veniturile pe termen scurt pentru a se bucura de libertate la o vârstă timpurie.

Pentru a deveni independent financiar într-o perioadă rezonabilă de timp, de exemplu 10 – 20 de ani, este nevoie să pui deoparte cel puțin 40-60% din veniturile lunare, să le distribui către investiții cât mai rentabile pe termen lung. Este nevoie, de asemenea, de planificare, de foarte multă disciplină, un control strict al cheltuielilor și urmărirea continuă a acestora!

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :