E999 Quillaia (Extract) este un aditiv toxic! Utilizări + efecte adverse

/
/
/
560 Views

E999 este un aditiv alimentar cu rol de agent spumant, emulgator, natural. Este un derivat din scoarța arborelui chilian Quillaia saponaria. Este folosit la și sifon. Despre acest aditiv se știe că grăbește vindecarea și reduce grăsimea excesivă din piele. Uneori este folosit și ca . Face parte din categoria E-urilor periculoase.

Pentru a se obține un extract fluid (sau tinctură) se folosește partea internă a cojii plantei Quillaja saponaria Molina fam. Rosaceae Quillajeae.  Coaja de quilaia conține saponine. Dintre saponine, cele mai întâlnite sunt: quilaia sapotoxina și quilaia saponina. Prin hidroliză, quilaia saponina se scindează într-un aglicon din grupa P-amirinei, denumit acid quillajaic, în galactoză și acid galacturonic. De asemenea, mai conține oxalat de calciu, zaharoză și taninuri.

Obținerea și utilizarea extractului de quilaia sunt oficializate în Franța, Elveția, fosta Iugoslavie etc. Se poate prepara industrial, prin macerare sau prin percolare cu de diferite concentrații. Produsul vegetal este folosit sub formă de soluție de concentrație 20%, iar randamentele cele mai bune sunt obținute prin percolare cu alcool de 50-60°.

E999 Quillaia este un lichid brun-roșiatic cu un miros caracteristic și un gust iritant. Se amestecă cu apa în orice proporție, dând soluții clare. Se caracterizează prin capacitatea sa de a forma spume.  0,5 g extract de quillaia (sau tinctură), diluată la 100 ml cu apă și agitată puternic, formează o spumă care persistă și după o oră, sub forma unui inel, la suprafața soluției. Extractul fluid de quillaia se păstrează un an, după care se reanalizează, deoarece apar pierderi de 15-20%.

În ce alimente se găsește aditivul E999 Quillaia?

Aditivul E999 Quillaia are rol de spumant pentru băuturile în care se adaugă. Uneori se utilizează în bere, și sifon. De asemenea, uneori este utilizat în suplimentele pentru slăbit pentru a satisface foamea. Aditivul E 999 este interzis în multe țări.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E999 Quillaia este folosit în doza de 200 mg/L (calculat ca extract anhidric), în aromate nealcoolice pe bază de apă și în cidru.

Alte denumiri ale aditivului E999 Quillaia

Sinonim: Q. smegmadermos D.C. E999 Quillaia mai este denumit și:

  • Quillaja extracts;
  • Bois de Panama;
  • Panama bark extracts;
  • Quillai extracts;
  • Quillay bark extracts;
  • Soapbark extracts;

ale aditivului E999 Quillaia

E999 Quillaia este un aditiv toxic, care în doze mari poate provoca diaree, dureri violente în epigastru și gastroenterite hemoragice. Extractul de quillaia are însă și utilizări medicale. Preparatele de quillaia își datoresc proprietățile terape­utice conținutului lor de saponine. Au o acțiune expectorantă, dar, fiind foarte toxice, sunt mai rar folosite. Astfel, tinctură de quillaia se administrează în cantitate de 0,5-1 g pe doză, iar extractul fluid, în cantitate de 0,03-0,2 ml. Preparatele de quillaia mai au utilizări farmaceutice, ca emulgatori tensioactivi, la prelucrarea dispersiilor de gudron de cărbune (Lichior carbonis detergens), precum și a emulsiilor de uleiuri volatile și de cloroform.

Face parte din categoria E-urilor periculoase și nu este recomandat un consum frecvent. Aditivul E999 Quillaia nu este permis în alimentele destinate copiilor.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.e.slabute.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.lebensmittellexikon.de
C. Antonov – E-urile pericoloase;
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :