E967 xilitol (xylitol). Înlocuitor al zahărului + alte utilizări și efecte

/
/
/
443 Views

E967 xilitol este un îndulcitor natural. Mai este folosit și ca agent de aglomerare, agent de legare, , umectant, și substanță suport pentru alți aditivi. A fost obținut pentru prima dată în Finlanda, din de mesteacăn, apoi s-a răspândit în Europa ca îndulcitor sigur pentru toți consumatorii, mai ales pentru diabetici, deoarece nu produce creșterea glicemiei. Apoi a fost obținut din porumb și de esență tare. La aceeași cantitate, fără a conține glucide, xilitolul este la fel de dulce ca zahărul, dar are și o tentă răcoritoare, mentolată. Se folosește și în produse tratate termic deoarece este rezistent la temperaturi ridicate.

Xilitolul se găsește răspândit în natură, ca de exemplu, în prune galbene, conopidă, căpșuni, zmeură, andive, vinete, spanac, lăptucă, ciuperci, banane, cereale, licheni, etc. Se mai găsește în fructe de pădure. Industrial xilitolul se obține din materii prime care conțin xilani (polizaharide), ca de exemplu din paiele de , cocenii de porumb, tărâțele de , secară, ovăz, semințe de bumbac etc. Xiloza se mai poate obține și din leșiile sulfitice, rezultate la fabricarea celulozei prin procedeul cu bisulfit, sau pe cale biologică cu ajutorul drojdiilor.Poate fi produs și în scopuri comerciale și din lemn.

E967 Xilitolul se prezintă sub formă de pulbere cristalină albă (sistemul rombic), inodoră și cu un gust dulce. Puterea sa de îndulcire este aproximativ aceeași cu a zaharozei (0,85-1,25) și aceasta depinde de pH, temperatură sau de concentrația xilitolului în soluție.

Aditivul E967 xilitol se găsește în..

E967 xilitol face parte din categoria polialcoolilor, fiind un îndulcitor natural, folosit în diete pentru diabetici. Este un edulcorant bine tolerat de organismul uman. De asemenea, E967 xilitol este utilizat ca îndulcitor, având un rol important pentru reducerea greutății corporale (în obezitate). Aditivul mai este folosit în diete pentru cei care suferă de tulburări severe hepatice. Are gradul de îndulcire ca al zaharozei și prezintă stabilitate mare în soluții, chiar la încălzire. În produsele în care se încorporează nu dă reacții de îmbrunare (Maillard). Nu se recomandă consumul de xilitol cu scopul de prevenire a cariilor.

E967 xilitolul nu se poate utiliza în produse care conțin drojdii, deoarece acesta le distruge.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E967 xilitol se folosește pentru toate categoriile de produse alimentare, cum ar fi: aromate pe bază de apă cu valoare energetică redusă sau fără zahăr, preparate pe bază de lapte și produse derivate, pe bază de fructe și legume, de ouă, de cereale, cereale sau produse de cereale pentru micul dejun, produse pe bază de grăsimi, gemuri, jeleuri, marmelade, fructe confiate, preparate din fructe, toate aceste produse fiind fabricate fără adaos de zahăr sau cu valoare energetică redusă.

Aditivul E967 xilitol este utilizat în cantități folosite după dorința fabricantului și a consumatorului, în produse de cofetărie fără adaos de zahăr, în produse de cofetărie pe bază de fructe uscate, pe bază de , de , în paste tartinabile pe bază de , lapte, fructe uscate sau grăsimi, în guma de mestecat fără zahăr, în produse fine de brutărie cu destinație specială, cu valoare energetică redusă sau fără zahăr. Xilitolul se mai adaugă în produse destinate unei alimentații speciale și în suplimente alimentare în stare solidă, în sosuri și în muștar.

Alte denumiri ale aditivului E967 xilitol

  • kannit;
  • newtol;
  • pentane-1,2,3,4,5-pentol;

Efecte secundare ale aditivului E967

E967 xilitol (ca și ceilalți polioli), prin ingerare în organismul uman, produce efecte digestive (laxativ, balonare, iar în doze crescute – diaree osmotică). Aceste neajunsuri se datorează faptului că aditivul este absorbit în cantitate redusă în intestin. Organismul uman tolerează doze de 20g xilitol într-o singură priză, fără să se facă simțite tulburările digestive. Unii autori consideră că la ingerarea xilitolului pe perioade mai mari de timp, fenomenele gastrointestinale neplăcute dispar.

Au fost efectuate teste pe șobolani și s-a demonstrat că a cauzat pietre la rinichi și a avut un efect diuretic, însă testele au fost considerate fără legătură cu reacțiile care ar putea fi înregistrate la oameni.

Explicația constă în faptul că activitatea dehidrogenazei poliolice crește și, în consecință, se mărește viteza de eliminare a xilitolului din . Acest fapt face ca absorbția prin difuziune pasivă de xilitol din intestin să crească. Organismul se poate astfel adapta la doze de până la 220 g xilitol/zi. Totuși, se recomandă ca xilitolul să fie consumat în doză maximă de până la 50 g/zi, sau într-o doză unică, fără să depășească 20 g, pentru a evita fenomenele neplăcute gastrointestinale. NU SE RECOMANDĂ CONSUMUL FRECVENT și depășirea dozei menționate. Este obligatorie inscripționarea produselor ce conțin xilitol, deoarece poate avea efect laxativ – atunci când este consumat în cantități mari. Există suspiciuni că un consum ridicat de xilitol pe perioade îndelungate de timp ar produce tumori. De asemenea, nu se cunosc efecte acestui aditiv în timpul sarcinii, deci este mai bine să îl evitați.

Xilitolul este toxic pentru câini deoarece produce o scădere rapidă a zahărului din sânge, ceea ce provoacă o insuficiență hepatică!

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.cesamancam.ro
www.sportaholic.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.befoodsmart.com
www.noshly.com
C. Antonov – E-urile pericoloase;
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și ;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :