E965 Maltitol I. Sirop de maltitol II. Utilizări + efecte secundare

/
/
/
580 Views

E965 maltitol este un  îndulcitor arificial, calorigen, înlocuitor al zahărului și regulator de umiditate. Mai îndeplinește și funcția de , agent de legare, stabilizator și substanță suport pentru alți aditivi. Este foarte stabil termic și chimic. Nu reacționează cu aminoacizii și nu dă reacții Maillard. La aceeași cantitate, E965 maltitol are 90% din dulceața zahărului, dar numai jumătate din caloriile acestuia.

Industrial maltitoul se obține prin hidrogenarea siro­purilor bogate în maltoză provenite din în urma hidrolizei acestuia. De asemenea, zaharoza, în prezența bacteriei Leuconostoc mesenteroides sau Protoaminobacter rubrum se izomerizează la izomaltuloză care, prin hidrogenare catalitică eterogenă, conduce la formarea maltitolului. Maltitolul se obține sub formă de pulbere cristalină de culoare albă. Este foarte solubil în apă, dar mai puțin solubil în etanol. Se admite ca aditivul să conțină minimum 9% D-manitol raportat la substanța uscată. De asemenea, conținutul său în apă nu trebuie să depășească maximum 1%. În compoziția edulcorantului cantitatea de zaharuri reducătoare exprimate în glucoză nu trebuie să depășească maximum 0,1% (raportat la s.u.).

Siropul de maltitol II

Siropul de maltitol (E 965 II) este un sirop de glucoză hidrogenat care conține în concentrație mare și maltoză. Se mai numește și sirop de glucoză hidrogenat. În compoziția sa intră de fapt maltitol, sorbitol, o serie de oligozaharide și polizaharide hidrogenate, în următoarele procente: Maltitol, minimum 50%, sorbitol, maximum 8%, maltotriol, maximum 25% și polizaharuri hidrogenate, maximum 30%, precum și polizaharide cu grad de polimerizare mai mare de 20, maximum 30% (toate rapor­tate la s.u.).

Maltitolul se obține sub formă de sirop, iar prin concentrare și uscare rezultă o pudră cristalină. Are un gust dulce și un grad de îndulcire de aproximativ 0,7-0,9 față de zahăr. Are higroscopicitate redusă. Prezintă mare solubilitate în apă și este ușor solubil și în etanol. Conținutul de apă al aditivului este de maximum 31%, iar zaharurile reducătoare exprimate în glucoză sunt de maximum 0,3% față de substanța uscată a produsului. Este un aditiv necariogenic. Siropurile de maltitol sunt produse necristalizabile.

Aditivul E965 maltitol se găsește în..

E965 maltitol înlocuiește zahărul din produsele alimentare, astfel se obțin alimente dietetice hipocalorice, fiind utilizat de , obezi precum și de persoanele care doresc să-și controleze permanent greutatea corporală. E965 maltitol mai este adăugat în produsele convenționale, având avantajul că poate conferi acestor alimente durată mare de conservabilitate, maleabilitate, plasticitate, textură și volum. Valoarea energetică a maltitolului este mică, și anume 13,4 kJ/g. În cazul ingestiei de maltitol, creșterea glicemiei este mult mai lentă decât în cazul glucozei. Se mai folosește în înghețată, , , bomboane etc.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E965 maltitol se adaugă în produsele alimentare “quantum satis”. Astfel, se permite adaosul de maltitol în produsele de cofetărie la care nu se adaugă zahăr (în produse de cofetărie pe bază de amidon, de , pe bază de fructe uscate), în paste tartinabile care conțin , lapte, grăsimi și fructe uscate, în , toate aceste produse fiind cu valoare energetică scăzută sau fără zahăr. De asemenea, E965 maltitol este folosit ca edulcorant pentru gemuri, jeleuri, marmeladă, fructe confiate, diverse preparate din fructe, în sosuri, în muștar, în produse fine de brutărie, cu destinație specială, sau pentru suplimente alimentare /integratori dietetici în stare solidă.

Se admite folosirea aditivului E965 maltitol și pentru aromate pe bază de apă, lapte, produse derivate pe bază de fructe și legume, de ouă, de etc. Maltitolul este folosit şi la pe bază de grăsimi sau în produse pe bază de cereale pentru micul dejun, toate având valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr.

Alte denumiri ale aditivului E965 maltitol

Maltitolul are ca sinonim D-maltitol, maltoză hidrogenată, iar denumirea sa chimică este a- D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol. Alte denumiri ale aditivului E 965 maltitol sunt:

  • Maltitols;
  • Maltitol syrup or hydrogenated glucose syrup;
  • 4-O-alpha-D-glucopyranosyl-D-glucitol;
  • 4-O-alpha-dextro-glucopyranosyl-dextro-glucitol;
  • D-maltitol;
  • Dextro-maltitol;
  • 4-[3,4,5- trihydroxy-6-(hydroxymethyl)oxan-2-yl]oxyhexane-1,2,3,5,6-pentol;

Efecte secundare ale aditivului E965 maltitol

E965 maltitol, folosit în doze mari ca îndulcitor de semisinteză, poate avea efecte , producând diaree și flatulență. Acest lucru se datorează digestibilității sale reduse. El nu este degradat de enzimele salivare (este necariogen), iar în stomac, numai în mică măsură este metabolizat. Aditivul E965 maltitol este hidrolizat în proporție de 80% în intestinul subțire sub acțiunea α-amilazelor, rezultând amestecuri de glucoză și sorbitol în proporție de 1:1. Din cauza efectelor ale aditivului E965 maltitol, se recomandă să nu fie consumat în doze zilnice mai mari de 30 g, la adulți, și 20 g la copii. De asemenea, la cantități mari poate provoca greață și vărsături. Testele pe animale au scos în evidență faptul că poate provoca diverse tumori. Deocamdată nu există studii privind siguranța maltitolului pentru făt, deci se recomandă ca femeile însărcinate să îl evite, pe cât posibil.

Conform site-ului www.infocons.ro, nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Este obligatorie inscripționarea aditivului E965 maltitol pe etichetele produselor alimentare, deoarece poate avea efect laxativ – acesta fiind efectului consumului de cantități ridicate. E 965 maltitol nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile.

Nivel de

Surse:
www.cesamanca.ro
www.infocons.ro
www.additifs-alimentaires.net
www.noshly.com
www.healthline.com
www.nutrientsreview.com
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :