E955 sucraloza (Splenda, Sucralose). Aditiv PERICULOS! Se găsește în..?

/
/
/
679 Views

este un îndulcitor obținut din . Este de 600 de ori mai decât zahărul, stabil la orice pH, dar și la temperaturi înalte. Datorită acestor avantaje, sucraloza este folosit în foarte multe produse cu termen de valabilitate mare. Gustul aditivului sucraloza este identic cu al zahărului, acesta fiind un alt avantaj pentru care este folosit ca înlocuitor al zahărului.

Sucraloza este un îndulcitor artificial derivat din zaharoză. A fost descoperit în anul 1976. Industrial, se obține din zaharoză. Aditivul E955 sucraloza este o substanță solidă, de culoare albă, inodoră, ușor solubilă în apă, metanol, etanol și în acetat de etil. Este foarte stabilă pe un interval larg de pH. Are un gust dulce, foarte pronunțat. Prezintă sinergism cu acesulfamul K și cu ciclamații.

Condițiile de puritate cerute aditivului sunt: conținutul minim de substanță activă este de 98% raportat la substanța anhidră, apă, max. 2 %, cenușă sulfatată, max. 0,7 %, alte dizaharide clorurate, max. 0,5 %, iar monozaharide clorurate, max. 1 %.

În ce alimente se găsește aditivul E955 sucraloza?

E955 sucraloza este utilizată ca îndulcitor. Datorită compoziției sale, se adaugă în alimentele care au o valoare energetică mai scăzută sau care sunt procesate fără zahăr. Necesitatea acceptării sale ca îndulcitor rezidă și din faptul că este stabilă pe un interval mare de pH (caracteristic produselor alimentare și băuturilor), iar gradul său de îndulcire este mult mai mare chiar decât al glucozei (de 600 de ori mai dulce decât o soluție diluată de glucoză). Instalarea gustului dulce în produsele în care se adaugă se face lent, ca și în cazul aspartamului.

Se folosește în bere, supe concentrate, băuturi alcoolice și nealcoolice, în produse pe bază de , ouă, , cereale, în conserve de fructe, gemuri, jeleuri, preparate dietetice, produse de cofetărie, gumă de mestecat.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E955 sucraloza este utilizat în băuturi nealcoolice, ca, de exemplu, în băuturi aromate pe bază de apă, de lapte și produse derivate din lapte sau pe bază de suc de fructe, în doza de 300 mg/kg. Tot în aceeași cantitate mai este folosit în deserturi aromate pe bază de apă, de fructe și legume, în deserturi pe bază de lapte, de ouă, cereale, grăsimi, în snacks, precum și pentru anumite arome utilizate pentru produse gata de consum pe bază de amidon modificat, în deserturi şi nuci glazurate.

E955 sucraloza se mai adaugă în produse de cofetărie în doza de 1000 mg/kg, în produse de cofetărie pe bază de amidon, în comete și vafe pentru înghețată, în cantitate de 800 mg/kg iar în tartinabile pe bază de cacao, lapte sau fructe uscate, în cantitate de 400 mg/kg. În cereale pentru micul dejun cu un conținut de fibră mai mare de 15 % și cu cel puțin 20% tărâță. 2400 mg/kg, în bomboane pentru împrospătarea respirației, 1000 mg/kg, în gumă de mestecat, 200 mg/kg, precum și în alte produse ca cidru și cidru de pere, 250 mg/L.

Aditivul E955 sucraloza mai este utilizat pentru fructe conservate, gemuri, jeleuri, în doza de 400 mg/kg, în preparate diverse din fructe, 180 mg/kg, în supe, 140 mg/Kg, în sosuri, 700 mg/kg, în produse fine de brutărie, 320 mg/kg. Se mai adaugă în dietele speciale pentru scăderea greutății corporale, în cantitate de 240 mg/kg, în alimente dietetice pentru scopuri medicale, în suplimente alimentare în stare lichidă sau solidă, în suplimente alimentare pe bază de vitamine și/sau substanțe minerale, produse tip sirop sau masticabile, în cantitate de 2400 mg/kg.

Alte denumiri ale aditivului E955 sucraloza

Are ca sinonim 4,1‘6‘ triclor galactosucroză. Denumirea sa chimică este: 1,6 dicloro-1,6- dideoxi-(3-D-fructofuranozil-4-cloro4-deoxi-D- galactopiranozidă. Alte denumiri ale aditivului E 955:

  • 4,1′,6′-trichloro-4,1′,6′-trideoxy-galacto-sucrose;
  • trichlorogalactosucrose;
  • trichlorosucrose;
  • sucralose

Efecte secundare ale aditivului E955 sucraloza

Unii autori prezintă E955 sucraloza ca pe un aditiv care este inofensiv pentru organismul uman, în dozele acceptate de legislația actuală. Este lipsit de efecte carcinogene sau teratogene. Alți autori, însă, consideră că aditivul provoacă probleme metabolce, diabet și afecțiuni cerebrale. Este aprobat pentru consum în SUA, Marea Britanie, Rusia, Australia, Uniunea Europeană. În țara noastră este inclus pe lista aditivilor și aprobat pentru consum, sub denumirea de Splenda.

www.infocons.ro menționează că E955 sucraloza nu prezintă efecte secundare. Totuși, din cauza faptului că prezintă unele suspiciuni că ar produce modificări la nivelul timusului, splinei și al limfocitelor, cercetările continuă. În ciuda faptului că nu se știe cu exactitate dacă este sigur sau nu, aditivul este folosit într-o mulțime de . Se recomandă evitarea produselor ce conțin acest aditiv!

Site-ul www.aditivos-alimentarios.com, informează cititorii că în doze mari, E955 sucraloza distruge sistemul imunitar și atacă rinichii și ficatul. Recentele teste pe șobolani au scos în evidență că în doze mari, sucraloza poate provoca modificări ale ADN-ului. De asemenea, unele cercetări efectuate în anul 2010 au scos în evidență că sucraloza, în prezența glicerolului sau a diverselor lipide produce substanțe cancerigene. Deci nu ar trebui să fie întâlnit în produse alături de glicerol sau lipide. Alte site-uri de specialitate încadrează aditivul E955 sucraloza ca fiind un îndulcitor periculos.

­

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.cesamanca.ro
www.healthline.com
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :