E952 ciclamatul (Cyclamates) – îndulcitor periculos! Unde se găsește?

/
/
/
582 Views

E952 este un îndulcitor sintetic, de aproximativ 30-50 de ori mai decât zahărul (cantități egale ciclamat = zahăr).

Cicla­mații se obțin industrial prin sinteză chimică. Materia primă folosită în sinteză este ciclohexilamina, care, la rândul ei, se poate obține prin reacția de hidrogenare a anilinei. Ciclohexilamina este tratată fie cu acid sulfamic fie cu o amină terțiară și trioxid de sulf. Rezultă o sare cuatemară de amoniu (anionul fiind ciclohexilaminosulfonatul). Aceasta reac­ționează mai departe cu un hidroxid i se obține ca produs final ciclamatul respectiv.

E952 ciclamatul are un gust dulce-acid și este un acid puternic. Este puțin solubil în apă și în etanol. În apă caldă hidrolizează. Temperatura de topire a acidului ciclamic este de 169-170°C. E952 ciclamatul se prezintă sub formă de cristale incolore sau de pudră cristalină albă. Ciclamații de sodiu și de calciu prezintă o mare stabilitate termică (500°C); din acest motiv sunt utilizați ca îndulcitori pentru alimentele procesate la temperaturi ridicate și la valori variabile de pH (2-10).

În ce alimente se găsește aditivul E952 ciclamatul?

E952 ciclamatul se folosește în aromate pe bază de apă, lapte sau derivate din lapte, în sucuri de fără adaos de zahăr sau cu un conținut redus de glucide. În produse de cofetărie pe bază de cacao, de uscate sau de . Se mai folosește în pastele tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi, toate aceste produse fiind cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr.

În fără adaos de zahăr. În băuturi spirtoase, vin, băuturi nealcoolice sau băuturi constând dintr-un amestec de bere, cidru, rachiu de pere și alte băuturi nealcoolice. Se găsește și în preparate din fructe și legume cu valoare energetică redusă. Pentru fructe conservate (cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr) sau pentru gemuri, jeleuri sau marmelade cu valoare energetică redusă, se adaugă 1000 mg/kg ciclamați. E952 acid ciclamic se găsește și în produse fine de brutărie pentru alimentație specială.

În preparate complete și aporturi nutriționale destinate utilizării sub supraveghere medicală în cantitate de 400 mg/kg. Aceeași cantitate se prevede și pentru suplimentele alimentare/integratori dietetici în stare lichidă sau pentru preparate de regim destinate înlocuirii dozei alimentare zilnice. În cazul suplimentelor alimentare solide, doza maximă admisă este de 500 mg/kg. În supli­mentele alimentare (pe bază de vitamine și/sau elemente minerale) de tip sirop sau masticabile, 1250 mg/kg. În deserturi aromate pe bază de apă, lapte și produse derivate din lapte, sau pe bază de fructe și legume, de ouă, de cereale, de grăsimi sau în gheață alimentară în cantitate de 250 mg/kg.

De ce se folosește aditivul E952 ciclamatul?

E952 acid ciclamic este utilizat în industria alimentară ca . Deși puterea lui de îndulcire este relativ redusă comparativ cu alți îndulcitori, este folosit în special la procesarea unor produse alimentare, datorită stabilității sale ridi­cate, atât la temperaturi mari (500°C) precum și într-un domeniu larg de pH, de la 2 la 10.

Utilizarea ciclamaților mai este avantajoasă și datorită faptului că, la concentrații mici, aceștia nu au un gust rezidual neplăcut. Însă, folosiți în concentrații mari, pe lângă gustul lor dulce se face simțit și un gust neplăcut, străin. Din motivele arătate mai sus, ciclamații se folosesc împreună cu alți îndulcitori, ca de exemplu cu zaharina, cu care prezintă un sinergism vizibil (10:1, ciclamarizaharină). Utilizarea ciclamați­lor este o necesitate pentru înlocuirea glu­cidelor din alimentația diabeticilor, obezilor sau a persoanelor care își controlează greutatea corporală. Față de alți îndulcitori, prezintă avantajul unei procesări a alimentelor la temperaturi ridicate. Ciclamații sunt folosiți și la fabricarea unor medicamente, în scopul mascării gustului amar al acestora.

Alte denumiri ale aditivului E 952 ciclamatul?

Sinonimul acidului ciclamic este acidul ciclohexilsulfamic. Mai este denumit și: Calcium Cyclamate sau Sodium Cyclamate.

ale aditivului E952 ciclamatul

În urma folosirii îndelungate a ciclamaților, aceștia pot produce tulburări gastrointestinale. Depășirea dozelor zilnice admise poate uneori provoca fotosensibilizare. În general, E952 acid cilamic ingerat este excretat din organism în decurs de 1-2 zile. Dar, sunt și persoane la care o bună parte din ciclamatul ingerat (60%) se metabolizează. Printre metaboliții rezultați se află și ciclohexilamina (o amină activă). S-a constatat că aceasta apare în urină în cantități variabile după un anumit timp (experiențe efectuate pe șobolani).

Acest metabolit este produs prin acțiunea microflorei intestinale. La animale și la om, capacitatea microflorei bacte­riene de a transforma ciclamatul în ciclohexi­lamină variază în timp, pentru același individ. Ciclohexilamina este o substanță cu acțiune carcinogenă. Aditivul în doze mici determină creșterea tensiunii arteriale. Studiile efectuate pe animale au arătat că ciclohexilamina induce atrofie testiculară, cancer al vezicii urinare și unele modificări celulare. Experiențele efectuate pe om și animale nu au condus la rezultate certe privind explicația modificărilor observate în structurile celulare și subcelulare induse de acest aditiv, și nici în ceea ce privește mecanis­mul de acțiune al metaboliților săi – ca ciclohexilamină, ciclohexanonă și ciclohexanolul.

Ingerat în doze mari (de experiență), ciclamatul produce în unele cazuri , reacții cutanate, dermatite, uriticarii sau edeme. Având în vedere atât efectele cancerigene, mutagene, teratogene, în unele țări precum SUA, E952 ciclamatul nu este admis în alimentație, în altele, printre care Germania, Spania, Elveția, se admite folosirea acestui aditiv, dar în doze moderate. Conform FAO/OMS, se admite ca doză zilnică o cantitate de 11 mg/kg de greutate corporală. Nu este permis în alimentele destinate copiilor.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
ro.the-health-site.com
www.olnafu.ru
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :