E920 L-Cisteina – agent de tratare a făinii. Efecte adverse + utilizări

/
/
/
705 Views

este un agent de tratare a făinii, aminoacid natural, obținut prin biosinteză. Dacă se folosește aditivul E920 L-Cisteina produsele de panificație au un aspect pufos și totodată se întărește și aroma acestora.

Cisteina este o substanță solidă cristalizată. Se prezintă sub formă de pulbere incoloră, cu un gust slab dulceag. Cristalele sunt solubile în apă, în acid acetic și în alcool etilic. Se obține din părul de animale și din pene de pui.

Aditivul E920 L-Cisteina se găsește în..

Aditivul E 920 L-Cisteina poate fi utilizat numai ca ameliorator de . Adaosul de cisteină poate fi de 70 mg/kg (pentru făinuri foarte puternice). În cazul pâinii îmbogățite cu gluten, este adăugat în doza de 200 mg/kg . În aluatul pentru biscuți, se adaugă în doze de 50-70 mg/kg . În se utilizează în doze de 0,005-0,5%.

De ce se folosește aditivul Aditivul E920 L-Cisteina?

Aditivul E 920 L-Cisteina este necesar în industria produselor de panificație, datorită acțiunii sale reducătoare asupra proteinelor aluatului, chiar în faza de frământare. Nu influențează procesele de fermentare. Este utilizată pentru ameliorarea făinurilor puternice, greu de prelucrat, care necesită o frământare intensă, cu un consum major de energie. Asupra modului în care acționează E920 L-cisteina în aluat au fost emise mai multe teorii. Conform unei ipoteze, cisteina reduce punțile disulfurice din structura glutenului, formând astfel grupări sulfhidril.

E920 L-Cisteina Se folosește în făină

O altă teorie presupune oxidarea cisteinei la cistină, urmată de legarea acesteia direct de fibra de gluten. În acest mod, sunt substituite punțile disulfurice din structura glutenului, fapt ce produce slăbirea sa. La un consum exagerat de cisteină, volumul pâinii se micșorează. Procesul de frământare a aluatului este optimizat, dacă se folosește cisteina în amestec cu acidul ascorbic. Acidul ascorbic corijează fluajul aluatului. Prin adaosul de aditiv E 920, culoarea pastelor făinoase este îmbunătățită, deoarece L-cisteina și clorhidratul de cisteină împiedică procesele de oxidare a pigmenților carotenoidici.

În unele țări aditivul E920 L-Cisteina mai este folosit și la fabricarea mezelurilor, în de pui, de curcan, de rață, la fabricarea cârnaților, în brânzeturi, etc.

Alte denumiri ale aditivului  E 920 L-Cisteina

Are ca sinonime: L-cisteină, Tioserină, acid 1- amino-2-mercaptopropionic. Denumirea sa chimică este: Acid α-amino-β-tiopropionic. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • 2-Amino-3-mercaptopropionic acid;
  • alpha-Amino-beta-mercaptopropionic acid;
  • alpha-Amino-beta-thiolpropionic acid;
  • L-beta-Mercaptoalanine;
  • L-cysteine hydrocholoride;
  • L­-cystéine;
  • Chlorhydrate de L-cystéine;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E920 L-Cisteina

Aditivul E 920 L-Cisteina nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. L-cisteina are multiple utilizări medicale datorită proprietăților sale. Astfel, reacționează cu metalele grele, cu care formează combinații complexe stabile, fapt pentru care este considerat un detoxifiant al organismului uman. Tot ca detoxifiant este utilizat în intoxica­țiile cu arsen, fosfor, nicotină, stricnină, acid cianhidric, albastru de metilen etc. De asemenea, se utilizează în terapia insuficienței suprarenale, în tratamentul bolii Addison, în combaterea proceselor alergice, a bolilor de piele și ale părului, ca agent de protecție față de maladiile infecțioase acute și cronice etc.

Are un rol important și în detoxifierea organismului, ca urmare a fumatului sau a consumului de alcool. Este considerat un aditiv inofensiv. Totuși, aditivul E920 L-Cisteina nu este permis în alimentele pentru sugari sau copii mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.okfoodadd.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :