E640 Glicina Glycine, Glicol. Efecte adverse, secundare + utilizări!

/
/
/
402 Views

este un aditiv alimentar ce are rolul de potențiator de aromă, adică modifică aroma produselor. Este un aditiv artificial. Se găsește și în natură. Se poate obține din trestie de zahăr, din gelatină sau se mai poate obține și pe cale sintetică. E640 glicina se folosește cel mai frecvent ca nutrient pentru drojdia de panificație, ca afânător pentru și pentru unele suplimente dietetice.

Este un aminoacid care intră în structura proteinelor din mușchi, gelatină, cheratină etc. Industrial E640 glicina se obține prin extracție, din gelatină. Aceasta se realizează practic, prin hidroliza acidă sau alcalină a gelatinei. Se mai poate obține și prin hidroliza acidului hipuric. Prin metodele de sinteză chimică, este obținut prin tratarea acidului monocloracetic cu amoniac. Reacția decurge cu randamente foarte bune, mai ales prin folosirea α-brom acizilor alifatici, care reacționează cu amoniac lichid.

E640 glicina se prezintă sub formă de cristale incolore. Este solubil în apă (la 18°C se dizolvă 23%), dar greu solubil în solvenți nepolari ca: eter, cloroform, benzen. Se solubilizează ușor, în soluții diluate de acizi și baze. Intervalul de topire este 232-236°C și are un gust ușor dulceag. Neavând carbon asimetric în structura sa, nu prezintă activitate optică. Deoarece se descompune la temperatura de topire, nu poate fi distilat.

Aditivul E640 glicina se găsește în..

Aditivul E640 glicolul este folosit în mii de produse, cum ar fi chipsuri, , supe, preparate la plic, produse dietetice și suplimente nutritive. Este folosit și ca un adaos de aminoacizi în hrana animalelor. Aditivul E640 este inclus în lista cu substanțele suport și solvenți purtători. Se mai folosește și ca potențiator de , pentru unele produse dulci. Este utilizat în drojdia de panificație, ca afânător pentru pâine și în suplimente dietetice.

De ce se folosește aditivul E640 glicina?

Aditivul alimentar E640 glicolul este o substanță care modifică aroma. Este adăugată în produsele dulci pentru potențarea gustului acestora. Unii sportivi consumă o combinație de glicină, glutamină și niacină, deoarece stimulează hormonul de creștere. Adăugarea aditivului E640 glicina în alimente, ne face să mâncăm mai mult, deoarece îmbunătățește aroma produselor.

Alte denumiri ale aditivului E 640 glicina

Glicocol, Glicolamină sau Glicină. Denumirea sa chimică este acidul aminoacetic. Alte denumiri ale aditivului sunt:

 • Glycine and its sodium salt;
 • aminoacetic acid;
 • aminoacetic acid;
 • aminoethanoic acid;
 • glycocoll;
 • aminoacetic acid;
 • 2-aminoacetic acid;
 • aminoethanoic acid;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E640 glicina

Sursele românești menționează că E640 glicina este considerat . Este un activator al metabolismului muscular și un bun vasodilatator coronarian. Este indicat pentru tratamentul distrofiei mus­culare progresive, miasteniei, sechelelor poliomielitice și postdifterice. Este interzisă folosirea aditivului E640 glicol în alimentele destinate copiilor. Alte site-uri de specialitate menționează însă că aditivul E 640 glicina, în doze mari provoacă tulburări hepatice și renale. FDA (Food and Drug Administration) a propus interzicerea acestuia.

Nivel de

Surse:
www.foodsweeteners.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :