E627 Guanilat disodic – aditiv toxic! Efecte adverse / secundare.

/
/
/
867 Views

E627 este un aditiv alimentar ce are rolul de potențiator de aromă și de gust. E627 se poate obține din sau din sardine. În funcție de materia primă din care se obține, poate fi de origine vegetală (drojdie) sau animală (sardine). Precum ceilalți potențiatori de aromă, și aditivul E 627 guanilatul disodic are capacitatea de a potența multe arome și gusturi naturale. Aditivul E 627 este folosit ca un înlocuitor al sării de bucătărie.

Industrial se obține prin tratarea acidului guanilic cu hidroxidul de sodiu sau prin biosinteză după un procedeu similar obținerii glutamatului de sodiu. Se prezintă sub formă de substanță cristalizată de culoare albă, fără gust sau miros specific. Este solubilă în apă. Rezistă la temperaturi ridicate de aproximativ 100°C în medii cu un pH = 4-6. În medii cu pH puternic acid (pH = 3) se descompune ca și acidul guanilic.

Unde se găsește aditivul E627 guanilat disodic?

E627 guanilatul disodic se folosește individual sau în combinație cu alți aditivi în aproape toate produsele alimentare, inclusiv alcoolice și nealcoolice – cu precădere în cele ieftine. Ca și exemplu, aditivul E627 guanilatul disodic se găsește în sosuri, , supe concentrate, produse din carne, din carne, produse și conserve din pește, bulion, maioneză, în de mare, tăiței instant cu diverse arome etc.

De ce se folosește aditivul E627 guanilat disodic?

Specialiștii din industria menționează faptul că aditivul E627 guanilat disodic, alături de alți aditivi sunt o necesitate, deoarece aceștia fiind potențiatori de aromă și de gust – îmbunătățesc gustul și aroma produselor alimentare în care se adaugă. Acest lucru conduce către o singură direcție și anume – să mâncăm cât mai mult, chiar dacă respectivul produs nu este chiar așa sănătos.

Alte denumiri ale aditivului E 627 guanilat disodic

Are ca sinonim guanilat de sodiu. Alte denumiri ale aditivului sunt:

 • Disodium guanylate;
 • Sodium 5′-guanylate;
 • Sodium guanylate;
 • GMP;
 • disodium [(2R,3S,4R,5R)-5-(2-amino-6-oxo-3H-purin-9-yl)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl]methyl phosphate;
 • disodium-5′-guanylate;
 • guanosine 5′-(disodium phosphate);
 • ribotide;

/ adverse ale aditivului E627 guanilat disodic

Site-ul infocons.ro menționează faptul că nu s-au semnalat efecte secundare. Dar, aceeași sursă recomandă ca persoanele astmatice și cele care suferă de gută, calculi renali sau biliari, reumatism, să evite produsele alimentare care conțin aditivul E627 guanilat disodic. Problemele apar la ingerarea aditivului, deoarece organismul uman îl transformă în acid uric. Acidul uric se depune în țesuturi și provoacă dureri la nivelul articulațiilor. Alți specialiști din domeniu, care de asemenea încadrează aditivul E627 guanilat disodic în lista aditivilor alimentari toxici, menționează că acest aditiv mai poate provoca hiperactivitate, astm, reacții cutanate, insomnie, alergii și iritații ale membranelor.

Nivel de toxiciitate

Surse:
www.foodspot.ro
www.noshly.com
www.sinofoodsupply.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :