E621 Monoglutamatul de sodiu MSG – otrava din mâncare!

/
/
/
726 Views

E621 este un potențiator de gust ce se adaugă de obicei în mâncarea chinezească, în conserve de legume, în supe instant și în . Este un intensificator de aromă derivat din fermentarea melasei, substituit al sării. Glutamatul de sodiu este răspândit în natură sub formă liberă sau legată, în organismul uman, 20% din masa proteinelor este formată din gluta­mat. În stare liberă este întâlnit în , rinichi, creier, sânge mușchi, , ouă, carne, mazăre, porumb, spanac, etc. Se prezintă sub două forme: anhidru și hidratat. Deci poate fi artificial sau natural obținut din surse vegetale sau animale.

Industrial se obține prin metodele arătate la acidul glutamic (semisinteză, sinteză chimică și biosinteză). În metodele de semisinteză, acidul glutamic obținut în soluție apoasă se tratează cu hidroxid de sodiu, se filtrează, se concentrează în vid, se răcește, iar cristalele de glutamat de sodiu sunt purificate prin recristalizare. Procedeul de hidroliză alcalină utilizează ca materie primă melasa rezultată de la fabricarea zahărului. E621 glutamat de sodiu este o substanță solidă, cristalizată, de culoare albă. Are gust de de carne și un miros slab de peptonă.

În ce produse alimentare se găsește aditivul E 621 monoglutamatul de sodiu?

E621 monoglutamatul de sodiu se folosește într-o gamă vastă de alimente de origine vegetală, animală sau mixtă. Este folosit în produse prăjite, produse din carne, snacks-uri, chips-uri, supe sub formă de praf, bulion, pateuri, pizza, mezeluri, sosuri, condimente, murături, măsline, conserve de carne, conserve de pește. Este utilizat în produsele dietetice pentru a evita consumul de carne. Produsele tipice sunt legumele conservate, tonul conservat, sosurile, foarte multe alimente congelate.

De ce se folosește aditivul E621 monoglutamatul de sodiu?

Aditivul E621 monoglutamatul de sodiu se folosește pentru a accentua aroma și gustul produselor alimentare. Monoglutamatul de sodiu conferă alimentelor gustul umami, considerat a fi al cincilea gust de bază. Monoglutamatul de sodiu se poate adăuga în orice produs alimentar, inclusiv în și nealcoolice. Se adaugă în proporție de maxim 1%. În doze mai mari poate să denatureze gustul.

Alte denumiri ale aditivului E621 monoglutamatul de sodiu

Are ca sinonim: glutarom. Alte denumiri ale aditivului E 621 sunt următoarele:

 • MSG;
 • Sodium glutamate;
 • L-glutamic acid monosodium salt;
 • laevo-glutamic acid monosodium salt;
 • glutamic acid sodium salt;
 • m.s.g.;
 • sodium 2-amino-5-hydroxy-5-oxopentanoate;
 • sodium glutamate;
 • sodium hydrogen glutamate;
 • Sodium L-glutamate;
 • sodium laevo-glutamate;

Efecte / secundare ale aditivului E621 monoglutamatul de sodiu

În doze mici este capabil să distrugă foarte repede neuronii din creier. Este contraindicat în boli neurologice, cum ar fi tulburarea bipolară, boala Parkinson, Alzheimer, epilepsie și schizofrenie. În doze mari poate provoca reacții alergice și astm. Unii cercetători în fac vinovat pentru creșterea în greutate și obezitate. Nu este permis în alimentația sugarilor și copiilor mici. Poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greață, senzații de arsură în antebraț și ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respirați dificilă. De asemenea, nu trebuie consumat de femeile însărcinate, hipoglicemici, de bătrâni și de cardiaci.

Site-ul infocons.ro menționează că în general nu se produc efecte secundare. Totuși, mai multe site-uri de specialitate scot în evidență periculozitatea aditivului E621 monoglutamatul de sodiu.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.csid.ro
www.mayoclinic.org
www.bbc.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :