E579 gluconatul de fier. În ce alimente se găsește? Cât este de periculos?

/
/
/
821 Views

gluconatul de fier este un aditiv alimentar cu rol de, , regulator de aciditate și fixator de culoare. Aditivul E 579 gluconatul de fier se folosește în principal pentru înnegrirea măslinelor. Este un derivat din fier și glucoză.

Aditivul E 579 gluconat de fier se prezintă sub formă de cristale brune-galbene, de praf, sau de granule galben-verzui, galben-gri, care au un miros ușor de ars. Se solubilizează în apă (la încălzirea treptată a acesteia). Este însă o substanță insolubilă în etanol. PH-ul unei soluții apoase de concen­trație 10% este cuprins între 4 și 5,5. Aditivul trebuie să aibă un conținut de minimum 95% substanță activă raportat la s.u., iar pierderile la uscare nu trebuie să depășească maximum 10% (uscarea se face timp de 16 ore, la temperatura de 105°C).

În ce se găsește aditivul E579 gluconatul de fier?

Aditivul E579 gluconatul de fier se folosește pentru înnegrirea măslinelor. Mai este folosit și în produse din în oțet, , ulei sau sos de soia.

De ce se folosește aditivul E579 gluconat de fier?

Aditivul E579 este folosit în alimente datorită rolului pe care îl are și anume acel de corector de aciditate, agent de fixare a culorii, precum și datorită faptului că este un bun conservant.

Alte denumiri ale aditivului E 579 gluconatul de fier

Are ca sinonim D-gluconatul de fier dihidrat. Denumirea sa chimică este: Di-D-gluconat feros dihidrat sau Di-D-gluconat de fier (II) dihidrat sau pentahidroxicarboxilat de fier. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Iron Gluconate;
  • Gluconic acid iron salt;
  • Iron (II) di-D-gluconate;
  • Iron; (2R,3R,4S,5S)-2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanoic acid;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E579 gluconatul de fier

Folosit în cantitățile prevăzute în rețete, aditivul E79 gluconat de fier nu prezintă pericol pentru sănătate. În schimb, este bine de știut că excesul de fier poate produce tulburări gastrice. Unii cercetători menționează faptul că aditivul E579 este sigur doar în doze mici.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :