E575 Glucono-delta-Lactona GDL. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
681 Views

glucono-delta-lactona este un corector de aciditate și stabilizator, artificial. Industrial, aditivul E575 glucono-delta-lactona se obține prin oxidarea fermentativă a glucozei sau prin oxidarea glucozei cu apă de clor sau apă de brom. Prin eliminarea unei molecule de apă, la cald, trece ușor în δ-lactonă. Aditivul E575 glucono-delta-lactona se prezintă sub formă de cristale albe sau sub formă de pudră cristalină. Este o substanță inodoră și are un gust dulce acid. Este solubilă în apă, dar insolubilă în etilic absolut sau în eter. Temperatura de topire = 131°C. Se descompune prin încălzire la 153°C. Aditivul E575 trebuie să conțină minimum 99% substanță activă raportată la substanța uscată. Pierderile prin deshidratare trebuie să fie de maximum 1%, la uscarea produsului la 105°C, timp de 2 ore. Aditivul E575 se mai poate obține și din plante modificate genetic (în special din ).

În ce alimente se găsește aditivul E575 glucono-delta-lactona?

Aditivul E575 glucono-delta-lactona se folosește în în conservă, în doze “qs”, în proaspete, “qs”, în brânză maturată feliată și rasă, în doza “qs”.  Aditivul mai este folosit la salamuri crude sau la produse din carne, în proporție de 0,5% față de carne, iar în saramuri, în doza de 60g/l, deoarece produce gelifierea proteinelor. De asemenea, scoate în evidență culoarea salamurilor fierte în prezența azotiților.

De ce se folosește aditivul E575 glucono-delta-lactona?

Necesitatea utilizării aditivului E575 glucono-delta-lactona în amestecurile de sărare produselor de carne, pește, se bazează pe faptul că glucono-δ-lactona hidrolizează ușor în apă rece, cu formarea acidului gluconic, fapt ce face ca mediul respectiv să devină acid. Această reacție de formare a acidului contribuie la transformarea azotitului de sodiu în acid azotos, care, prin descompunere în oxid de azot (NO) și dioxid de azot (NO2), conduce în final la formarea nitrozopigmenților (NO-Hb și NO-MB) de culoare roșie atrăgătoare, caracteristică produselor proaspete din carne.

Adăugarea aditivului E575 glucono-delta-lactona mai reprezintă o necesitate, prin faptul că el contribuie la scăderea cantității de azotit rezidual cu 50% din produsele de carne, datorită proprietății sale reducătoare de a reduce azotitul de sodiu sau de potasiu la oxid de azot. Utilizarea aditivului E575 glucono-delta-lactona la salamurile crude elimină posibilitatea alterării microbiologice a acestora, prin faptul că se creează rapid mediul acid prin descompunerea aditivului, mediu care este impropriu dezvoltării bacteriilor.

La din fructe și legume, se acidifiază produsele cu E575 glucono-delta-lactona pentru prevenirea alterării acestora. Procesul de uscare a salamurilor crude este scurtat, prin adăugarea aditivului care face ca proteinele să ajungă rapid la punctul izoelectric, valoare de pW la care acestea rețin cantități minime de apă. E575 glucono-delta-lactona se utilizează în produsele cu aromă medie (produse din ciocolată, puddinguri din , dressinguri pentru salate), datorită faptului că acidifierea produselor se face gradual, că aditivul are un gust plăcut, fin, și pentru acțiunea sa de chelare a unor metale. La fabricarea brânzeturilor, E575 glucono-delta-lactona este necesară deoarece asigură o textură fină și, totodată, se scurtează durata de fabricație. La produsele de patiserie, este utilizată la obținerea prafurilor de coacere, deoarece E 575-glucono-delta-lactona determină eliberarea mai lentă și gradată a dioxidului de carbon, comparativ cu sărurile acidului tartric.

Alte denumiri ale aditivului E 575 glucono-delta-lactona

Are denumirea: glucono-δ-lactona, δ-lactona acidului gluconic sau D-glucona-1,5-lactona. Este esterul intern al acidului D-gluconic. Alte denumiri ale aditivului E575 sunt următoarele:

 • Glucono δ-lactone;
 • GDL;
 • delta-Gluconolactone;
 • Gluconolactone;
 • Glucono-delta-lactone;
 • D-gluconic acid delta-lactone;
 • Glucono delta lactone;
 • D-glucono-1,5-lactone;
 • (3R,4S,5S,6R)-3,4,5- trihydroxy-6-(hydroxymethyl)oxan-2-one;

/ adverse ale aditivului E575 glucono-delta-lactona

Folosirea aditivului în dozele admise de legislația sanitară nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Dar, utilizat în doze unice, ce depășesc 20 g, are efect laxativ. Consumul frecvent nu este recomandat.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.food-detektiv.de

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :