E574 Acidul D-gluconic. În ce alimente se găsește? Cât este de periculos?

/
/
/
581 Views

E574 acidul d-gluconic este un aditiv alimentar cu rol de sechestrant (formează legături stabile cu ioni metalici). Acidul d-gluconic este un pentahidroxiacid, întâlnit în natură sub forma esterului său intern, glucono-8-lactonă, în unele precum și în .

Este obținut prin oxidarea glucozei pe cale chimică, electrochimică și biochimică (enzimatică și microbiană). Oxidarea pe cale chimică a glucozei se face cu apă de clor, apă de brom, și cu oxid de mercur. Metoda elec­trochimică utilizează ca agent de oxidare a glucozei oxigenul rezultat din electroliza apei. Această metodă are dezavantajul că nu poate fi controlată în totalitate, în special în ceea ce privește formarea acizilor 2 ceto- și 5 cetoaldonici, alături de acidul gluconic. În procedeul enzimatic, transformarea glucozei în acid gluconic are loc prin oxidarea incompletă a glucozei, reacție catalizată de enzima glucozoxidază, în prezența catalazei. Se oxidează gruparea aldehidică a glucozei, la gruparea carboxilică. Simultan se formează apa oxige­nată care este descompusă de enzima catalaza. Se utilizează bacterii ale genurilor Acetobacter și Pseudomonas. De asemenea, sunt folosite și aparținând genurilor, Penicillium și Aspergillus.

Prin metodele chimice, acidul gluconic se obține sub formă de racemic. Se transformă, însă, ușor în lactonă. Se prezintă sub formă de lichid siropos sau de cristale aciculare cu p.t.= 131°C. Este solubil în apă, dar insolubil în absolut și în eter. Aditivul trebuie să aibă un conținut minim de 95% acid gluconic, raportat la s.u., iar pierderile la uscare nu trebuie să depășească 10%.

În ce alimente se găsește aditivul E574 acidul d-gluconic?

Aditivul E574 acidul d-gluconic se folosește în sucuri și jeleuri de fructe, în cantitățile prevăzute de . Se folosește în vegetale, fructe și . De asemenea, este folosit pe scară largă în curățarea sticlelor de sticlă înainte de umplerea alimentelor sau băuturilor.

De ce se folosește aditivul E574 acidul d-gluconic?

Utilizarea aditivului E574 acidul d-gluconic este necesară datorită rolului pe care îl joacă drept corector de acidi­tate sau ca agent de întărire și de . Acidul gluconic în cantități mici este utilizat pentru prevenirea râncezirii shorteningurilor. Mai este utilizat și sub formă de 8-glucono- lactonă.

Alte denumiri ale aditivului E 574 acid d-gluconic

Are ca sinonim: Acid D-Gluconic, iar denumirea sa chimică este Acid pentahidroxicarboxilic. Alte denumiri ale aditivului E574 acidul d-gluconic sunt următoarele:

  • Gluconic acid;
  • Glycogenic acid;
  • (2R,3S,4R,5R)-2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanoic acid;
  • 2,3,4,5,6- pentahydroxyhexanoic acid;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E574 acid d-gluconic

Aditivul nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :