E559 Silicat de aluminiu CAOLIN. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
849 Views

E559 silicat de este un agent de separare natural. Caolin, E 559 silicat de aluminiu, rezultat din dezagregarea hidrotermică sau atmosferică a rocilor de tip feldspatic, al cărui component principal este caolinitul.

Este un produs natural rezultat din dezagre­garea feldspaților, prin acțiunea dioxidului de carbon și a apei. Din punct de vedere chimic, este un silicat de aluminiu cu compoziție variabilă. Componentul său principal este caolinitul. În afară de caolinit, mai conține și dickită, precum și nacrită, toate cu structură microcristalină. E 559 silicat de aluminiu se prezintă sub formă de pulbere albă foarte fină, insolubilă în apă și în acizi diluați. Caolinul încălzit, sub presiune, în mediu alcalin, se transformă în montmorilonit, care constituie principala componentă a bentonitei.

În ce alimente se găsește aditivul E559 silicat de aluminiu?

Aditivul E559 silicat de aluminiu este folosit în următoarele alimente, (împreună cu E553b, E554, E555, E556), în brânză din pastă tare, semitare și topită, feliată, sau pentru ras, în doza de 10 g/kg, în înlocuitori din brânză de ras sau felii și înlocuitori din brânză topită, “qs”, în guma de mestecat, “qs”, la obținerea cârnaților (numai pentru tratament superficial), la (numai pentru tratament superficial), în , în doza de 30 g/kg. Aditivul E559 se mai folosește în produse de cofetărie, exclusiv ciocolata (numai pentru tratamentul superficial), precum și în grăsimi tartinabile pentru ungerea formelor de patiserie, în doza de 30 g/kg. De asemenea, aditivul E 559 silicat de aluminiu mai este folosit ca substanță suport pentru coloranți, maximum 5%. Se mai utilizează ca agent de limpezire, în industria vinului și a berii (ca suspensie în apă sau vin), în doza de 100 g/hl.

Aditivul E 559 silicat de aluminiu se mai folosește în sosuri, în produse de și patiserie. Alte utilizări, în afara celor alimentare sunt: în tratamente de înfrumusețare, cum ar fi exfolierea și înălbirea pielii.

De ce se folosește aditivul E559 silicat de aluminiu?

Utilizarea aditivului E559 silicat de aluminiu este o necesitate datorită capacității sale de limpezire a vinurilor, berii etc. Este folosit în special ca agent de limpezire la vinurile albe, pentru eliminarea excesului de clei animal, evitându-se astfel supracleierea lor. De asemenea, utilizarea sa în tratamentele vinurilor contribuie la menținerea limpidității și culorii acestora, împiedicând procesele de oxidare datorate aerului (casa oxidazică). Mai este necesar ca substanță suport, purtătoare de coloranți alimentari și este folosit în unele produse alimentare, în care joacă rolul de substanță antiaglomerantă.

Alte denumiri ale aditivului E 559 silicat de aluminiu

  • Kaolin, light or heavy;
  • Aluminum silicate;
  • Aluminum silicate hydrated;
  • c.i. 77004 (Al/hyd);
  • China clay;
  • Hydrated aluminum silicate;
  • Kaolin;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E559 silicat de aluminiu

Aditivul E559 silicat de aluminiu în dozele admise nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Unii autori consideră că este bine să fie evitat de către persoanele cu afecțiuni renale, cu Parkinson și Alzheimer. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Unele site-uri de specialitate, precum www.aditivos-alimentarios.com menționează că folosirea acestui aditiv în produsele din orez provoacă cancer.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :