E530 Oxid de magneziu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
484 Views

oxid de magneziu este un aditiv alimentar cu rol de agent antiaglomerant. Oxidul de magneziu apare în natură sub forma mineralului numit periclaz, cristalizat în octaedri regulați, trans­parent, de cenușiu – verzuie. Industrial, se obține prin calcinarea magnezitului ori a dolomitului. Se mai poate prepara prin arderea magneziului metalic în aer sau oxigen, precum și prin calcinarea hidroxidului, azotatului, carbonatului, oxalatului și a sulfatului de magneziu.

În toate cazurile, se formează o pulbere albă, amorfă, greu fuzibilă, rea conducătoare de căldură și electricitate, cunoscută sub denumirea de magnezia usta sau magnezie calcinată. Încălzită în cuptor electric, sublimează și se separă în stare cristalizată în sistemul cubic (asemănător clorurii de sodiu). Este albă-incoloră, are densitatea 3,58 și punctul de topire egal cu 2800°C. Oxidul de magneziu cristalizat nu reacționează cu apa și este greu atacat de acizi, spre deosebire de forma amorfă, care se dizolvă ușor în acizi și în apă, cu care formează hidroxid de magneziu, o bază slabă.

În ce se găsește E530 oxid de magneziu?

Se folosește în produse , și produse din zer, în lapte condensat și , în grăsimi tartinabile și în unt, în creme și budinci, înghețată, carne, pește, supe, ciorbe, salate, , patiserie și cofetărie, orez și paste făinoase, condimente și suplimente alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice. Aditivul mai este folosit în produsele pe bază de cacao și ciocolată, în doza de 7% raportat la materia uscată degresată exprimată în carbonați de potasiu. Se mai găsește în mazăre la conserve și în medicamente.

De ce se folosește aditivul E530 oxid de magneziu?

Aditivul E 530 oxid de magneziu se folosește în produse alimentare deoarece are capacitatea de a corecta aciditatea acestora (adică reglează pH-ul), dar și pentru faptul că are rol de substanță antiaglomerantă.

Alte denumiri ale aditivului E 530 oxid de magneziu

Are ca sinonime: magnezie calcinată sau magnezia usta. Denumirea sa chimică este: oxid de magneziu. Alte denumiri sunt următoarele:

  • Magnesia;
  • Calcined magnesia;
  • Magnesia monoxide;
  • Oxomagnesium;

/ secundare ale aditivului E530 oxid de magneziu

Experimentele efectuate pe animale au scos în evidență faptul că aditivul E530 oxid de magneziu provoacă diaree și tumori la hamsteri. Nu este permis în Australia. La oameni provoacă alergii și reacții . Unele site-uri de specialitate din România menționează că aditivul nu prezintă nici un risc asupra sănătății.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :