E529 Oxid de calciu VAR în ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
407 Views

oxid de este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, artificial. Industrial, aditivul E 529 oxid de se obține prin calcinarea carbonatului de la temperaturi mai mari de 800°C, reacție prin care se formează oxidul de și . Se mai poate obține prin combinarea calciului cu oxigenul, prin arderea sa în aer. O altă metodă constă în descompunerea termică a hidroxizilor, azotați­lor sau oxalaților de .

Oxidul de calciu obținut prin descompunerea carbonatului este o pulbere albă, amorfă. Prin încălzirea sa într-un cuptor electric la 2576°C se topește și, prin răcire, se separă cristale cubice incolore de oxid de calciu. Oxidul de calciu amorf este mai reactiv decât cel cristalizat. Cu apa reacțio­nează energic, cu formare de hidroxid de calciu. Reacția este însoțită de o puternică dezvoltare de căldură. Oxidul de calciu este un oxid bazic.

În ce alimente se găsește aditivul E529 oxid de calciu?

Aditivul E529 oxid de calciu se folosește în produsele pe bază de cacao și ciocolată în doza de 7% raportat la materia uscată degresată exprimată în carbonați de potasiu. Aditivul E 529 oxid de calciu mai este folosit și în produse lactate, brânzeturi, budinci, condensat și , produse din zer deshidratat, în unt și tartinabile, creme, înghețată, fructe procesate și conservate, produse din legume, carne, , ouă, supe, ciorbe, sosuri, salate, produse de panificație, cofetărie și patiserie, orez și , condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, băuturi alcoolice și nealcoolice. Uneori se utilizează și la tratarea făinii.

De ce se folosește aditivul E 529 oxid de calciu?

Utilizarea aditivului E 529 oxid de calciu la produse alimentare se face în scopul de a corecta aciditatea acestora (reglarea pH-ului) și pentru rolul lor de substanțe antiaglomerante.

Alte denumiri ale aditivului E 529 oxid de calciu

Are ca sinonim: var nestins sau var ars. Denumirea sa chimică este oxid de calciu. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Quicklime or Burnt lime;
  • Oxo calcium;
  • Calcium monoxide;
  • Lime, burned;
  • Unslaked lime;

/ adverse ale aditivului E529 oxid de calciu

Site-urile de specialitate, precum infocons.ro menționează că aditivul E 529 oxid de calciu nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Alte surse menționează că este considerat inofensiv. Totuși, acest aditiv nu este desinat copiilor, iar conform unor cercetători, E529 oxid de calciu poate provoca iritații ale tractului digestiv.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :