E524 hidroxid de sodiu Soda caustică aditivul din brânzeturi și lapte

/
/
/
738 Views

E524 hidroxid de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate. Mai este cunoscut și sub denumirea de sodă caustică. Hidroxidul de sodiu fiind o substanță foarte reactivă, nu apare libere în natură. Se poate obține direct prin reacția dintre sodiu și apă. Rezultă un hidroxid foarte pur. Industrial se obține prin mai multe metode: electroliza unei soluții de clorură de sodiu, care se realizează prin două procedee, cu diafragmă și cu catod de mercur; prin reacția compușilor oxigenați ai sodiului cu apa; reacția de dublu schimb între o sare a sodiului și un hidroxid alcalino-pământos. Poartă numele de metoda caustificării.

Hidroxidul de sodiu se prezintă sub formă de masă cristalină ortorombică de culoare albă, opacă și foarte higroscopică (delicvescentă). Este foarte solubil în apă, iar solubilitatea sa crește cu temperatura. (La 20°C, în apă se dizolvă 108g NaOH, iar la 100°C se dizolvă 342g NaOH.) Hidroxidul de sodiu se solubilizează și în etanol sau . Este o substanță deosebit de stabilă. La temperatură ridicată se volatilizează, fără a se descompune.

În ce alimente se găsește aditivul E524 hidroxid de sodiu?

E524 hidroxid de sodiu se găsește în produse și brânzeturi, în budinci, praf și condensat, în unt și produse din deshidratat, în grăsimi tartinabile, în , produse din legume, carne, pește, ouă, supe, ciorbe, , salate, , patiserie și cofetărie, orez și paste făinoase, condimente, suplimente alimentare, produse dietetice, și nealcoolice.

Aditivul E 524 hidroxid de sodiu se mai adaugă și în produse de bază de cacao și ciocolată, în gemuri, jeleuri și marmelade și în produse cu număr scăzut de . Uneori se mai folosește și la produsele de tip snacks și în dezamărirea măslinelor.

De ce se folosește aditivul E524 hidroxid de sodiu?

Aditivul E 524 hidroxid de sodiu se folosește numai în scopul reglării acidității produselor alimentare în care se adaugă.

Alte denumiri ale aditivului E 524 hidroxid de sodiu

Are ca sinonim: soda caustică. Denumirea sa chimică este hidroxid de sodiu. Are formula chimică NaOH. Alte denumiri ale aditivului E 524 sunt următoarele:

  • Caustic soda;
  • Lye;
  • Sodium hydrate;
  • Lewis-red devil lye;
  • Soda lye;
  • White caustic;

Efecte adverse / secundare ale aditivului E524 hidroxid de sodiu

E524 hidroxid de sodiu este extrem de caustic și poate produce leziuni foarte grave ale țesuturilor organismului uman. Dar, ca aditiv, este utilizat doar pentru reglarea pH-ului produselor alimentare (neutrali­zarea acidității), motiv pentru care ei nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Totuși, în doze mari poate provoca iritații ale tractului digestiv.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :