E513 acid sulfuric aditiv periculos! În ce alimente se găsește?

/
/
/
461 Views

acid sulfuric este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate. Acidul sulfuric este răspândit în stare liberă în unele izvoare calde din regiunile vulcanice, dar cea mai mare cantitate se găsește sub formă de sulfați de calciu (ghips și anhidrit) și de magneziu (Kiserită). Acidul sulfuric are formula moleculară H2SO4, iar M = 98. Industrial se obține prin două procedee: procedeul came­relor de plumb (astăzi mai puțin utilizat) și procedeul de contact.

Procedeul camerelor de plumb se mai numește și procedeul cu nitroză. Acesta constă din oxidarea dioxidului de sulf cu , în prezența oxizilor de și a apei. În cel de-al doilea procedeu, acidul sulfuric se obține prin oxidarea SO2 (rezultat din arderea piritei) la SO3 cu oxigenul din aer, pe suprafața catalizatorilor de vanadiu, după care are loc absorbția gazelor rezultate în soluție de H2SO4. Se obține acid sulfuric concentrat (monohidrat) și oleum (acid sulfuric anhidru, cu un conținut de 20-25% SO3).

Acidul sulfuric este un lichid incolor, fără miros, vâscos, când este concentrat. Se cunosc diferiți hidrați ai acidului sulfuric: H2SO4*H2O care cristalizează la +8,5°C; H2SO4*2H2O care cristalizează la -38°C și H2SO4*4H2O care cristalizează la -27°C. Sunt stabili numai în stare solidă. Acidul de concentrație 98,2% are densitatea 1,84 și fierbe la temperatura de 338°C. Acidul sulfuric se dizolvă în apă în orice proporție, cu degajare de căldură. Este foarte avid de apă. Aditivul alimentar E513 E513 acid sulfuric este utilizat sub formă de soluție diluată.

În ce se găsește aditivul E513 acid sulfuric?

Aditivul E513 acid sulfuric se utilizează ca acidulant pentru reglarea -ului, în doze “qs”. Se folosește la prepararea și a unor sortimente de . Este folosit în foarte puține produse alimentare. Este utilizat pe scară largă pentru fabricarea îngrășămintelor și a detergenților. În industrie este utilizat pentru rafinarea uleiului, producerea de pigmenți, baterii auto, oțel, explozibil și materiale plastice. În Columbia, utilizarea sa este controlată de Guvern, deoarece este folosit în procesul de fabricație a cocainei.

De ce se folosește aditivul E513 acid sulfuric?

E 513 acid sulfuric este aditivul mineral utilizat în scopul reglării pH-ului unor produse alimentare.

Alte denumiri ale aditivului E 513 acid sulfuric

  • Sulphuric Acid;
  • Battery acid;
  • Oil of vitreol;
  • Oil of vitriol;

/ adverse ale aditivului E 513 acid sulfuric

Acidul sulfuric este un acid coroziv. Caracteristică este acțiunea sa asupra substan­țelor organice. Scoate hidrogenul și oxigenul din acești compuși pentru a forma apa (este cunoscută aviditatea sa față de apă). Aditivul E513 acid sulfuric poate avea și efecte teratogene. În dozele utilizate în produsele alimentare, pentru regla­rea pH-ului, nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Este interzis în Australia. Alți autori susțin însă că, chiar și în doze mici poate fi iritant și foarte toxic.

Nivel de toxicitate

surse:
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :