E509 clorura de calciu. În ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
1297 Views

E509 clorura de calciu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de îngroșare și de întărire, cât și de sechestrant pentru ionii metalici. Este un component natural al sării de mare.

Clorura de calciu se găsește în natură numai în soluție (în hidrosferă). Ea apare și ca produs secundar sau deșeu în procedeul Solvay, de a carbonatului de sodiu. Industrial, se obține prin trecerea unui curent de clor peste hidroxid sau carbonat de calciu, urmată de calcinarea produsului. Se mai poate fabrica în stare foarte pură, prin tratarea carbonatului de calciu cu acid clorhidric. În stare anhidră, clo­rura de calciu se prezintă ca o masă albă, poroasă, foarte higroscopică.

Prin dizolvare se hidratează, proces care are loc cu o degajare mare de căldură. Formează cu ușurință soluții suprasaturate. Clorura de calciu este insolubilă în acetonă.

În ce alimente se găsește aditivul E509 clorura de calciu?

Este permisă utilizarea aditivului E509 clorura de calciu în doze “qs” în gemuri, jeleuri și marmelade, conform legislației în vigoare, și în alte paste și piureuri tartinabile similare pe bază de fructe, inclusiv produsele cu un număr scăzut de calorii. Se mai adaugă în lapte parțial și total deshidratat, în doze “qs”, în brânză maturată, “qs”, în fructe și legume în conservă, “qs”, în brânză maturată feliată și rasă, în doza “qs”, ca substanță suport. Alte produse în care se găsește aditivul E509 sunt înghețată, creme dulci, produse din legume, fructe, , pește, , , produse de patiserie, pentru micul dejun etc.

De ce se folosește aditivul E509 clorura de calciu?

Aditivul E509 clorura de calciu se folosește ca substanță potențiatoare de aromă, ca (în produse lactate) precum și ca agent ajutător de gelifiere.

Alte denumiri ale aditivului E 509 clorura de calciu

Are ca sinonim: diclorura de calciu. Formula sa moleculară este CaCl2, iar M=111. Se mai găsește și sub denumirea de Calcium dichloride.

Efecte secundare / adverse ale aditivului E509 clorura de calciu

După cum se știe, calciul este un element necesar organismului uman. Acesta se regăseș­te în regnul animal în toate țesuturile, unde apare sub trei forme: calciu neionizat, calciu ionizat și așa-numitul calciu nedifuzabil sau calciu organic (legat de proteine). Calciul neionizat are un rol important fizico-chimic: reglează echilibrul hidric, contracția organelor, este indispensabil în procesul de coagulare al sângelui și al laptelui și intervine în activitatea enzimei tripsina. Ionii Ca2+ influențează activi­tatea enzimatică a miozinei, component proteic cu rol important în procesul de contracție al mușchilor (Ca2+are rol activator, spre deosebi­re de Mg2+, care are rol inhibitor). Fixarea calciului în organism este reglată în mare măsură de către .

Totuși, atunci când vorbim de aditivul E509 clorura de calciu, trebuie să știm că în doze mici provoacă probleme digestive. În doze mari provoacă , ulcere intestinale și sângerări. Din cauza toxicității ridicate, în producția de , proporția nu trebuie să depășească 0,02% din cantitatea totală de lapte utilizat.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :