E508 clorura de potasiu. În ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
419 Views

E508 clorura de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de îngroșare, cât și de sechestrant pentru ionii metalici. Este un component al sării de mare.

Se găsește răspândită în scoarța pământului, sub formă de zăcăminte: silvină, silvinitul, camalitul, cainitul etc. Industrial se separă din camalit. Prin solubilizarea sării în apă și recristalizări repetate rezultă clorura de potasiu. Clorura de potasiu se mai poate obține din cenușa unor plante marine, care conțin în medie 14% KCl. Se prezintă sub formă de cristale cubice, incolore. Este solubilă în etanol și metanol. Este un compus inodor. alimentar E508 clorura de potasiu este utilizat fie sub formă de cristale, fie de praf granulat. Trebuie să aibă un conținut de minimum 99% substanță activă raportată la substanța uscată. Pierderile la uscare nu trebuie să depășească maximum 1% (la 105°C timp de 2 ore.

În ce alimente se găsește aditivul E508 clorura de potasiu?

Aditivu E508 clorura de potasiu este inclusă pe lista aditivilor admiși ca suport (purtător). Se mai adaugă în alimente dietetice ca înlocuitor al clorurii de . Se găsește în gustări, chips-uri, conserve de legume, , produse pre-preparate, băuturi alcoolice și în brutărie ca drojdie de făină. De asemenea, este una din cele 3 substanțe utilizate pentru executarea unui prizonier atunci când este condamnat la pedeapsa cu moartea prin injecție letală.

De ce se folosește aditivul E 508 clorura de potasiu?

Aditivul E508 clorura de potasiu este necesar ca potențiator de arome în produsele dietetice și ca . Ca orice electrolit, clorura de potasiu reduce vâscozitatea în prezența unor gelifianți (alginați, caragenani etc.).

Alte denumiri ale aditivului E 508 clorura de potasiu

Are ca sinonime: silvină, silvită. Denumirea sa chimică este: clorura de potasiu. Are formula brută KCl, iar M = 74,56.

Efecte secundare / adverse ale aditivului E508 clorura de potasiu

Este știut faptul că potasiul ca și sodiul este element biogen. Potasiul se află în țesut legat de substanțele proteice. Ionii de potasiu au o acțiune antago­nistă celor de sodiu; ionii de sodiu intervin în excitabilitatea și contractibilitatea mușchilor, asigurând cel mai bine refacerea acestora și eliberarea acidului fosforic din combinațiile organice fosforilate, pe când ionii de potasiu inhibă activitatea musculară.

Sărurile de pota­siu (respectiv clorura de potasiu) au o acțiune diuretică, ce se opune acțiunii hidratante a sărurilor de sodiu. Sărurile de potasiu au o acțiune toxică asupra organismului; excesul de săruri de potasiu determină o inerție motrică a mușchilor, care încetează a se mai contracta. Dar dozele toxice sunt apreciate la 80g KCl pentru om adult. în concentrații mari, clorura de potasiu mai poate produce și ulcere gastrice. În doze mici provoacă probleme digestive. În doze mari provoacă vărsături, diaree, ulcere intestinale etc.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :