E503 Carbonat de amoniu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
553 Views

carbonat de este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, corector de aciditate și agent de afânare (creștere). Carbonatul de amoniu cristalizează cu o moleculă de apă. Bicarbonatul de amoniu mai este denumit și carbonatul acid de amoniu, carbonatul de hidrogen și amoniu sau hidrogenocarbonat de amoniu. Carbonatul de amoniu se obține prin reacția dintre dioxid de carbon și amoniac (prin barbotarea dioxidului de carbon într-o soluție de amoniac). O altă metodă constă în tratarea la cald a unei sări de amoniu, cu carbonat de .

Aditivul E503 carbonat de amoniu se prezintă în stare solidă sub formă de cristale prismatice incolore trans­lucide, dure. De asemenea, mai poate fi și sub formă de cristale cubice sau pulbere de culoare albă. Este o substanță solubilă în apă, dar puțin solubilă în etanol. În apă caldă se descompune în dioxid de carbon și amoniac. Carbonatul de amoniu în aer pierde amoniac și se transformă în bicarbonat. Încălzit la 60°C se descompune în dioxid de carbon, amoniac și apă.

Aditivul E503 carbonat de amoniu se caracterizează prin mirosul său pronunțat de amoniac și printr-un gust caracteristic. Carbonatul de amoniu alimentar conține minimum 30% amoniac și maximum 33% amoniac. Prin calcinarea produsului, se obține un reziduu care este de maximum 0,05%. Produsul comercial este format din 50% carbonat de amoniu și 50% bicarbonat de amoniu. Carbonatul acid de amoniu (bicarbonatul de amoniu), industrial, se obține prin barbotarea unui exces de dioxid de carbon în soluție concentrată de amoniac. Aditivul formează cristale de culoare albă sau pulbere cristalină. De asemenea, se prezintă și sub formă de masă vitroasă incoloră. Este o substanță higroscopică.

Se topește la 107,5°C, iar densitatea substanței este 1,586. Este ușor solubil în apă. Prin dizolvare în apă caldă (la 60°C) se descompune. Este solubil în glicerină, dar insolubil în etanol. pH-ul soluției de bicarbonat de amoniu este 7,8 pentru o concentrație de 0,1% la 25°C. Se descompune ușor la temperatura camerei, cu formarea de amoniac, dioxid de carbon și apă. Reacția decurge rapid prin încălzire la 60°C. 

În ce se găsește aditivul E503 carbonat de amoniu?

Aditivul E503 carbonat de amoniu se adaugă în produse pe bază de și ciocolată, singuri sau în amestec cu alți aditivi în procentul de 7% raportat la materia uscată, degresată, exprimată în carbo­nați de , în alimentele pentru înțărcare alături de E500 și E 501, în doze “qs” (numai ca agenți de afânare), în produse de cofetărie și patiserie, în doze “qs” etc. În general, este folosit în produse dulci, cum ar fi , prăjituri, bomboane de ciocolată, prăjituri, produse de patiserie etc.

De ce se folosește aditivul E503 carbonat de amoniu?

Utilizarea aditivului E503 carbonat de amoniu reprezintă o necesitate, datorită faptului că joacă rol de agenți de afânare, antiaglomeranți și corectori de aciditate. Ca agenți de afânare, aditivul E503 este folosit în special în produsele subțiri de cofetărie și patiserie (, turtă dulce, vafe) pentru a se evita reținerea de amoniacului în interiorul produsului la coacere. Prin încălzirea aditivului (la coacere), acesta se descompune eliberând amoniac și dioxid de carbon care sunt gaze de afânare. De asemenea, umiditatea produselor nu trebuie să fie prea mare, deoarece amoniacul degajat este reținut în apă și produsele capătă un miros neplăcut de amoniac. Prin caracterul său bazic, aditivul este utilizat și la corectarea acidității unor produse alimentare.

Alte denumiri ale aditivului E 503 carbonat de amoniu

Carbonatul de amoniu are ca sinonim carbonatul neutru de amoniu. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • Ammonium carbonate;
 • Ammonium bicarbonate;
 • Sal volatile or Salt of Hartshorn;
 • Ammonia sesquicarbonate;
 • Azane; carbonic acid;
 • Carbonic acid diammonium salt;
 • Diammonium carbonate;
 • Hartshorn salt;

/ ale aditivului E503 carbonat de amoniu

Nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. În doze mult mai mari decât cele care se află în produsele alimentare, săru­rile de amoniu pot conduce la apariția hiperacidității sangvine, și la iritații ale mucoaselor.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :