E500 carbonat de sodiu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
834 Views

E500 carbonat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, corector de aciditate, agent de afânare (creștere), antiaglomerant și bază obținut din sau apă de mare. Se prezintă sub formă E500 (I) carbonat de sodiu și E500 (II) bicarbonat de sodiu.

În natură, carbonatul de sodiu se găsește în cantități mari sub formă de amestec de carbonat și bicarbonat de sodiu, dizolvat în apa unor lacuri alcaline fără scurgere. În regiuni sece­toase este depus în cruste, pe malurile unor lacuri. De asemenea, în cenușa unor plante marine, de unde se extrăgea (din sec. XIV-XIX).

Carbonatul de sodiu se obține industrial prin două procedee: procedeul Leblanc (astăzi, mai puțin folosit) care utilizează ca materie primă clorura de sodiu, ce se tratează cu rezultând sulfatul de sodiu, după care acesta se încălzește la 950°C împreună cu cărbune și piatră de var într-un cuptor cu vatră, rezultând în final carbonatul de sodiu; al doilea procedeu de fabricație este procedeul Solvay sau amoniacal. Se utili­zează clorura de sodiu dizolvată în apa în care se introduce amoniac și apoi dioxid de carbon sub presiune. Se formează carbonatul acid de sodiu care, prin încălzire, se transformă în carbonat neutru de sodiu anhidru.

E500 carbonat de sodiu se prezintă sub formă de praf alb, stabil în aer. Este o sub­stanță solubilă în apă: la 20°C se dizolvă 21,58%. Reacția este exotermă. Carbonatul de sodiu este foarte stabil la încălzire, se poate topi fără descompunere. Carbonatul de sodiu ca și bicarbonatul de sodiu reacționează cu acizii cu degajare de dioxid de carbon (efervescență). Bicarbonatul de sodiu se obține prin carbonatarea soluției de carbonat de sodiu la temperatura de 40°C. 

Bicarbo­natul de sodiu se prezintă sub formă de pulbere sau de granule de culoare albă. Nu are miros, iar său este ușor alcalin. Prezintă stabilitate în aer uscat. La temperatura de 20°C începe să se descompună în soluție apoasă. Este o substanță solubilă în apă, dar insolubilă în alcool. Are un caracter bazic mai slab decât al carbonatului de sodiu. Pentru a putea fi utilizați ca aditivi, carbonatul și bicarbonatul de sodiu trebuie să aibă un conținut de substanță activă de 99%.

În ce alimente se găsește aditivul E500 carbonat de sodiu?

Aditivul E500 carbonat de sodiu (I) și (II) pot fi folosiți împreună cu E501, E503, , E524, E525, E526, , E528 în procentul de 7% raportat la materia uscată degresată exprimată în carbonați de potasiu, în produse pe bază de cacao și ciocolată, în lapte parțial sau total deshidratat (numai carbonatul acid de sodiu) în doze “qs”. În unt din smântână acidă, “qs”, în alimente pentru înțărcarea sugarilor, în doze “qs” (numai ca agenți de afânare). Se mai utilizează ca agent de afânare în industria panificației, în doze “qs”, și la obținerea bău­turilor carbonatate (pulbere efervescentă). Se mai găsește în , deserturi, prăjituri, bomboane de ciocolată, produse de patiserie și produse de cofetărie. De asemenea, este utilizat pentru a combate arsurile la stomac și este componenta fundamentală a pulberilor de stingere a incendiilor.

De ce se folosește aditivul E500 carbonat de sodiu?

Aditivul E500 carbonat de sodiu este necesar datorită rolului pe care-l joacă în unele produse alimentare, drept corector de aciditate (ei având un caracter bazic). De asemenea, este utilizat și pentru faptul că sunt substanțe antiaglomerante și buni agenți de afânare. Este o necesitate ca la fabricarea unor produse de cofetărie sau pati­serie aluatul să fie afânat înainte sau în timpul coacerii. Aditivul E500 carbonat de sodiu este ieftin, nu prezintă toxicitate, nu dă străin produsului și poate fi obținut în stare foarte pură.

Ca orice agent de afânare, produce o cantitate mare de gaze (dioxid de carbon), care se pune în libertate începând cu formarea aluatului. Pentru a controla cantitatea de dioxid de carbon eliberat prin descompunerea aditivului E500, se mai utilizează și substanțe de acidul are numite acizi de afânare, ca de exemplu fosfatul mono- și dicalcic, sulfatul de aluminiu și sodiu, glucono-8-lactonă etc.

Alte denumiri ale aditivului E500 carbonat de sodiu

Carbonatul de sodiu are ca sinonime: sodă calcinată (în stare anhidră), sodă cris­talizată (cristalizat din soluţii cu 10 molecule de apă), sodă de rufe sau carbonat neutru de sodiu. Carbonatul acid de sodiu mai este denumit şi carbonat de hidrogen şi sodiu sau bicarbonat de sodiu. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Sodium carbonate;
  • Soda ash;
  • Washing soda;

Efecte secundare / adverse ale aditivului E 500 carbonat de sodiu

Aditivul E500 carbonat de sodiu nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este considerat ino­fensiv. Prin folosirea lui însă în doze mai mari, pot stimula hipersecreţia gastrică – poate irita tubul digestiv.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com/

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :