E482 stearoil-2-lactilat de calciu în ce alimente se găsește?

/
/
/
328 Views

E482 stearoil-2-lactilat de calciu este un aditiv alimentar cu rol de emulgator și stabilizator. Aditivul E482 stearoil-2-lactilat de calciu este un amestec de săruri de calciu ale acizilor stearoil lactilici și polimerii săi. Mai conține în cantitate mică săruri de calciu ale altor acizi asemănători. De asemenea, pot fi prezenți și alți acizi grași alimentari (palmitic, lauric etc.) liberi sau esterificați, care se găsesc alături de acidul stearic utilizat, precum și acid lactic polimerizat. Se prezintă sub formă de praf sau de bloc solid, sfărâmicios. Are culoarea albă sau gălbuie și un miros caracteristic. Este o substanță ușor solubilă în fierbinte. Aditivul utilizat în industria alimentară trebuie să aibă un indice de ester de minimum 125 și de maximum 190, indicele de , de minimum 50 și maximum 130, acid lactic total, minimum 15% și maximum 40%, iar conținutul de calciu, de minimum 1% și maximum 5,2%.

În ce se găsește E482 stearoil-2-lactilat de calciu?

Aditivul E482 stearoil-2-lactilatul de calciu este admis separat sau împreună cu E481 în produse fine de panificație, în pâine, în orez pentru gătit rapid, în pentru micul dejun, în lichior emulsionat, în emulsii grase. În spirtoase (cu o con­centrație de alcool per volum de până la 15%) se utilizează în doza de 8g/l, în prafuri pentru prepararea băuturilor nealcoolice calde, 2g/l, în clarificatori pentru răcoritoare, 3g/kg. Aditivul E482 se mai adaugă în produse de cofetărie cu zahăr în doza de 5g/kg, în snacks pe bază de cereale și , în , în produse din tocată și tăiată în bucăți, în conservă, în gumă de mestecat, în snacks pe bază de cereale.

De asemenea, aditivul E482 stearoil-2-lactilatul de calciu mai este utilizat în “mostardia di frutta”, în alimente dietetice folosite în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total, sau a unei mese individuale.

De ce se folosește aditivul E482 stearoil-2-lactilat de calciu?

Utilizarea aditivului E482 stearoil-2-lactilatul de calciu în se bazează în primul rând pe proprietatea de emulgator și de stabilizator al emulsiilor for­mate. Pe lângă aceste proprietăți, stearoil-2- lactilatul de calciu mai îndeplinește și alte funcțiuni (ca și aditivul E 481). Astfel, adăugat în pâine sau în produsele fine de panificație, contribuie la păstrarea miezului moale un timp îndelungat, ca urmare a acțiu­nii sale complexante asupra amido­nului.

Cu amiloza – componenta ami­donului – formează un complex, emul­gator – amiloza, fapt ce blochează retrograda­rea amilozei. Aditivul E482 stearoil-2-lactilatul de calciu reacționează și cu proteinele glutenice din făină, cu formare de combinații complexe; ca urmare, produsele de panificație capătă o structură fină, cu o porozitate uniformă. În produsele din carne conservată, sub formă tocată sau tăiată în bucăți, emulgatorul E482 emulsionează grăsi­mile și în același timp îmbunătățește acțiunea substanțelor de legare a particulelor din pro­dus. În prafurile destinate obținerii băuturilor nealcoolice, aditivul contribuie la creșterea capacității de umectare a particulelor dispersa­te. De asemenea, favorizează dispersarea unor componente insolubile în anumite suspensii alimentare, care la depozitare sedimentează. Prin adaosul de aditiv nu mai este necesară remixarea acestora înainte de consum.

Alte denumiri ale aditivului ale aditivului E 482 stearoil-2-lactilat de calciu

Are ca sinonim: stearoil lactat de calciu, iar denumirea sa chimică este: Lactat di-2-stearoil de calciu şi propionat di(2-stearoiloxi) de calciu.

Efecte secundare / adverse ale aditivului E482 stearoil-2-lactilat de calciu

Aditivul E 482 nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Doza zilnică admisi­bilă este de 0-20 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :