E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol. În ce alimente se găsește?

/
/
/
389 Views

esteri ai acizilor grași cu propilenglicol este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și emulgator. Esterii pro­pilenglicolului cu acizii grași sunt formați din amestecuri de mono- și diesteri de propan 1,2-diol ai acizilor grași pre­zenți în uleiurile și grăsimile alimen­tare. Mai conține dimeri și trimeri ai propan 1,2-diol. Industrial se obțin prin tratarea propilenglicolului cu acizii grași, lauric, palmi­tic sau stearic. Reacția are loc în cataliză acidă. Cea mai mare utilizare în industria alimentară o are esterul stearic (PGMS), folosit ca emulgator, dar și ca agent de aerare.

Aditivul E 477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol se prezintă sub formă de lichide limpezi sau de fulgi din ceară albă, solide sau sub formă de bile, pre­cum și sub formă de pulbere de culoare galben-deschis. Esterii se caracterizează prin faptul că sunt compuși puternic hidrofobi, cu valori ale indicelui HLB=2-3. trebuie să aibă un conținut de esteri totali ai acizilor grași de minimum 85%. Conținutul de cenușă sulfatată determinată prin calcinare la 800°C nu trebuie să depășească 0,5%, de acizi grași liberi maximum 6% (exprimați în acid oleic), de propan- 1,2-diol liber max. 5%, iar de propan diol total, minimum 11% și maximum 31%. Dimerii și trimerii propanglicolului sunt în procentul de maximum 0,5%.

În ce alimente se găsește aditivul E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol?

Aditivul E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol esteri de propan 1,2-diol ai acizilor grași, în produse fine de panificație, în emulsii grase pentru patiserie, în pro­duse similare din lapte și smântână. Aditivul E 477 se mai folosește pentru clarificarea băuturilor răcoritoare, în gheață alimentară, în produse de cu zahăr, în . Se mai adaugă în glazuri pentru desert (exclusiv frișcă), în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale.

De ce se folosește aditivul E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol?

Aditivul E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol sunt utilizați în industria alimentară ca emulgatori, având deci rolul de a forma și a stabiliza emulsiile prin micșorare;: tensiunii superficiale la interfața ulei/apă. În afară de această funcție, aditivul E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol pot aera (faci­litează încorporarea aerului) și stabi­liza spumele utilizate în preparatele pentru produse de cofetărie, în produsele fine de panificație sunt necesari tot ca agenți de aerare.

De obicei, se utilizează împreună cu monogliceridele disti­late. Pe lângă faptul că îmbunătățesc procesu de aerare, produsele capătă volum și o structură fină, cu porozitate uniformă. În emulsiile grase pentru patiserie, precum și în analogii de lapte sau smântână, utilizarea aditivilor este o necesitate prin faptul că formează emulsiile respective și stabilizează aceste emulsii. În shorteningurile (un produs gras utilizat indus trial, care conține hidrogenată și nehidrogenată în amestec cu zahăr și alte ingrediente) utilizate la garnituri de patiserie (spumate), se preferă utilizarea acestui aditiv.

În produsele grase tartinabile care conțin , și alte ingrediente (incluși zahăr) se poate ca în timpul păstrării să se producă separarea de grăsime precum și formare; de cristale de grăsime în masa produsului. Este o necesitate adaosul de doi emulgatori: mono gliceride ale acizilor grași (E471) și esteri propilenglicolului cu acizii grași (E 477) pentru a împiedica procesele arătate mai sus.

Alte denumiri ale aditivului E 477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol

Are ca sinonim: esterii propilenglicolului cu acizii grași. Denumirea sa chimică este: esterii propandiolului cu acizii graşi. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Propane-1,2-diol esters of fatty acids;
  • Fatty acids propylene glycol mono- and diesters;
  • Propane-1,2-diol fatty acid esters;
  • Propylene glycol mono- and diesters of fats and fatty acids;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol

Până în prezent se pare că nu este posibilă o apreciere definitivă a aditivului E477 esteri ai acizilor grași cu propilenglicol. Totuși, unii autori semnalează fapte că emulgatorii respectivi ar putea fi incluși pe lista substanțelor suspectate de asupra organismului uman. Nu este indicat în alimentele destinate copiilor mici și sugarilor. În doze mari, a cauzat o asimilare slabă a acizilor grași esențiali și a crescut dimensiunea ficatului și a rinichilor la animalele de laborator.

Nivel de toxicitate

Spune în comentarii dacă știi și alte produse în care se găsește aditiv

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :