E474 Sucrogliceride. În ce alimente se găsește? Este aditiv periculos?

/
/
/
310 Views

E474 sucrogliceride este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de îngroșare și emulgator. Se obține din grăsimi animale sau vegetale.Reprezintă de fapt amestecuri de sucroesteri și mono- și digliceride. Se obțin prin transesterificarea grăsimilor cu zaharoză. La obținere se utili­zează ca solvenți organici dimetilformamidă (DMF), ciclohexan, acetat de etil, 2-metil-l- propanol sau propan-2-ol. Eliminarea solventu­lui se realizează prin distilare în vid. Sucrogliceridele se prezintă sub formă de mase solide, moi, geluri rigide sau prafuri albe cu nuanțe crem.

Sunt substanțe insolubile în apă rece, dar solubile în etanol. Aditivul alimentar E474 sucrogliceride trebuie să conțină minimum 40% și maximum 60% sucroesteri ai acizilor grași. Cenușa sulfatată rezultată prin calcinarea produsului la 800°C să nu depășească 2%, conținutul de zahăr liber maximum 5%, iar de acizi grași liberi, max. 3%, exprimați în acid oleic.

În ce alimente se găsește aditivul E474 sucrogliceride?

Aditivul E474 sucrogliceride, este admis separat sau împreună cu E473 în lichidă ambalată, în produse din tratate termic, în emulsii grase pentru patiserie, în produse fine de panificație, în gheață alimentară, în produse de cofetărie cu zahăr, în , în sosuri și în supe și ciorbe. Se mai utilizează în tratamentul superficial al fructelor proaspete, “qs”, în bău­turi răcoritoare albe, opalescente, în răcoritoare pe bază de anason, cocos sau migdale, în spirtoase (exclusiv bere și vin).

Aditivul E474 sucrogliceride se mai adaugă în prafuri pentru prepararea băuturilor nealcoolice calde, în băuturile pe bază de produse , în suplimente dietetice, în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total sau a unei mese individuale, în guma de mestecat, (separat sau în combinație cu E473), pentru înlocuitorii de smântână, în smântână sterilizată și în smântână sterilizată cu un conținut scăzut de grăsimi. Aditivul E474 mai este adăugat în preparatele pentru sugarii sănătoși, (în produsele care conțin proteine hidrolizate, peptide sau aminoacizi).

De ce se folosește aditivul E474 sucrogliceride?

Ca și aditivul E473, sucrogliceridele se folo­sesc în produsele alimentare datorită acțiunii lor emulgatoare și stabilizatoare. Sunt folosiți în aceleași produse alimentare și au aceeași acțiune ca și E473. Pro­prietatea funcțională de se manifestă mai pregnant pentru sucrogliceridele la care conținutul de monoesteri este superior față de cantitatea de di- și triesteri din amestec.

Alte denumiri ale aditivului E 474 sucrogliceride?

Au ca sinonime: gliceridele zahărului sau sucrogliceride (zaharogliceride). Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Fatty acids sucrose esters;
  • Sucroglycerides;

/ efecte adverse ale aditivului E474 sucrogliceride

Aditivul E474 sucrogliceride nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este considerat inofensiv. Doza zilnică admisibilă pentru om este de la 0 la 25 mg/kilocorp. Nu este permis în alimentele destinate copiilor și sugarilor. Unii cercetători susțin că, în doze mari aditivul E474 provoacă o asimilare slabă a acizilor grași esențiali și mărește dimensiunea ficatului și a rinichilor la animalele de laborator. Poate conține urme de solvent, cum ar fi propilenglicol (E1520)

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :