E473 esterii zaharozei cu acizi grași. În ce alimente se găsesc?

/
/
/
372 Views

E473 esterii zaharozei cu sunt aditivi alimentari cu rol de stabilizatori, agenți de îngroșare și emulgatori. Se obțin din grăsimi animale sau vegetale și zaharuri și se utilizează ca aditiv în cafeaua lichidă ambalată.

Din punct de vedere chimic, ei sunt mono-, di- și triesteri ai zaharozei cu acizii grași prezenți în grăsimile și uleiurile alimentare. Având în vedere tipul de acid gras (palmitic, stearic, lauric, miristic etc.), precum și numărul de grupe hidroxil esterificate, sunt emulgatori al căror indice HLB variază de la 3 la 16. Industrial, se pot obține prin mai multe metode: ca materie primă este folosită zaharoza care, într-o variantă, se tratează cu esterul al unui acid gras, mediu de reacție fiind un dizolvant aprotic dipolar, ca dimetilsulfoxidul (DMSO) sau, dimetilformamida (DMF). Reacția are loc la temperatura de 90-95°C, la presiune de 80-100 mm Hg, timp de 10-12 ore, în prezența catalizatorului, carbonatul de potasiu;

  • într-o variantă nouă se lucrează la tempera­tură mai înaltă (180-190°C), iar drept catalizator se utilizează un săpun; aditivii E473 esterii zaharozei cu acizi grași se mai pot obține din zaharoză și trigliceride, reacție care are loc la tempera­tura de 110-140°C, în prezența carbonatului de potasiu;
  • prin extracție din zaharogliceride.

Pentru prepararea sucroesteri lor se folosesc ca solvenți organici: dimetilsulfoxidul, dimetil- formamidă, acetat etilic, propanol-2, 2-metil-l- propanol, propilenglicolul sau metietilcetona.

Aditivii E473 esterii zaharozei cu acizi grași se prezintă sub formă de geluri sau de praf. Au culoarea albă sau cu nuanțe gri. Sunt substanțe greu solubile în apă, dar solubile în etanol. Sunt inodore și insipide. La fierbere suferă hidroliza, iar componentele rezultate nu prezintă niciun fel de . Aditivul alimentar E473 trebuie să aibă un conținut minim de 80% substanță activă. Cenușa sulfatată reprezintă maximum 2% (determinată prin calcinare la 800°C), iar liber este de maximum 5%. Acizii grași liberi exprimați în acid oleic reprezintă maximum 3%.

În ce alimente se găsește aditivul E473 esterii zaharozei cu acizi grași?

Aditivii E 473 esterii zaharozei cu acizi grași sunt folosiți împreună cu sucrogliceridele (E474) la cafea lichidă ambalată, în produse din carne tratate termic, în produse fine de panifi­cație, în emulsii grase utilizate pentru patiserie, în produse de cu zahăr, în deserturi, în sosuri, în supe și ciorbe, în fructe proaspete tratate superficial, în gheață alimentară.

Aditivii E473 esterii zaharozei cu acizi grași se mai adaugă în băuturi răcoritoare de albă-opalescentă, în băuturi nealcoolice pe bază de anason, în băuturi nealcoolice de cocos și migdale, în băuturi spirtoase (exclusiv bere și vin ), în prafuri pentru prepararea băuturilor nealcoolice calde, în băuturi pe bază de produse lactate, în suplimente dietetice, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale. Aditivii E 473 mai sunt folosiți la preparate dietetice de regim, pentru controlul greutății, destinate înlocuirii aportului alimentar zilnic total, sau a unei mese individuale, la guma de mestecat (separat sau în combinație), la înlocuitorii de smântână, precum și în smântână sterilizată, cu un conținut scăzut de grăsimi. Aditivii E473 esterii zaharozei cu acizi grași mai sunt adăugați în preparatele pentru sugarii sănătoși (în produsele care conțin hidrolizate, peptide sau aminoacizi).

De ce se folosește aditivul E473 esterii zaharozei cu acizi grași?

Aditivii E473 esterii zaharozei cu acizi grași sunt necesari, pentru a fi folosiți în produsele alimentare, datorită acțiunii lor emulgatoare și stabilizatoare. Sunt utilizați mai ales la emulsiile de tip U/A. Gama de sucroesteri este foarte variată, în funcție de acidul gras esterificat, astfel că valorile HLB sunt cuprinse între 3 și 16. Pe lângă rolul de emulgator (formator de emulsii) și de stabilizator, sucroesterii, ca și ceilalți emulgatori, îndepli­nesc și alte funcțiuni. Astfel, la obținerea unor produse de panificație, sucroesterii sunt adău­gați la prelucrarea făinurilor cu gluten slab. Aceștia acționează în sensul întăririi glutenului.

Aditivii E 473 esterii zaharozei cu acizi grași măresc stabilitatea la dospire și la coacere a aluatului, facilitează frământarea și reduc aderența sa. În băuturile nealcoolice din fructe, emulgatorul împiedică depunerea parti­culelor aflate în suspensie. În general, sucro­esterii sunt utilizați la acele la care gustul slab dulce care apare la hidroliza emulgatorului nu constituie un inconvenient. Prin adaosul de sucroesteri la prafurile pentru băuturi nealcoolice, la smântână simulată, la înălbitorii de cafea etc., crește gradul de umectare a particulelor solide și gradul lor de dispersare. Sucroesterii acționează prin reduce­rea tensiunii superficiale între lichid și supra­fața solidului, fapt ce contribuie la creșterea gradului de dispersare.

Alte denumiri ale aditivului E 473 esterii zaharozei cu acizi grași

Au ca sinonime: zaharoesteri, sucroesteri, esterii zahărului. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Sucrose fatty acid esters;
  • Fatty acids sucrose esters;
  • Sucroglycerides;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 473 esterii zaharozei cu acizi grași

Aditivii E473 esterii zaharozei cu acizi grași nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Totuși, unii cercetători susțin că în doze mari, aditivii E473 provoacă o asimilare slabă a acizilor grași esențiali. De asemenea, aceștia au mai provocat creșterea în dimensiune a ficatului și rinichilor la animalele de laborator. Poate conține reziduuri de solvent, cum ar fi propilenglicol (E1520)

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :