E472 esteri ai mono și digliceridelor. În ce alimente se găsesc? Sunt toxici?

/
/
/
447 Views

esteri ai mono și digliceridelor nu reprezintă doar un singur aditiv alimentar, ci o grupă de aditivi ce conține șase compuși. Sunt cu rol de stabilizatori, sechestranți și emulgatori. Se obțin din grăsimi animale sau vegetale.

Emulgatorii E472a au ca sinonime: esterii acidului acetic cu mono- și digliceride, acetogliceride, esterii acidului acetic și ai acizilor grași cu glicerină. Acești emulgatori sunt definiți ca esterii glicerinei cu acid acetic și acizii grași prezenți în uleiurile și grăsimile alimentare.

Emulgatorii E 472b au ca sinonime: esterii lactici ai mono- și digliceridelor, lactogliceride, mono- și digliceridele acizilor grași esterificați cu acid lactic. Sunt definiți ca esterii glicerinei cu acid lactic și acizii grași prezenți în uleiurile și grăsimile alimentare.

Emulgatorii E472c au ca sinonime: esterii citrici ai mono- şi digliceridelor, citrogliceride, mono şi digliceridele acizilor graşi esterificaţi cu acid citric. Sunt definiți ca esterii glicerinei cu acid citric și acizii grași prezenți în uleiurile și grăsimile alimentare.

Emulgatorii E472d au ca sinonime: esterii tartrici ai mono- și digliceridelor, mono- și digliceridele acizilor grași esterificați cu acid tartric. Sunt definiţi ca esterii glicerinei cu acid tartric și acizii grași prezenți în uleiurile și grăsimile alimentare.

Emulgatorii E472e au ca sinonime: esterii diacetiltartrici ai mono- și digliceridelor, mono- și digliceridele acizilor grași esterificați cu acizi mono- și diacetiltartrici, esterii acizilor diacetiltartrici și ai acizilor grași ai glicerinei. Sunt definiți ca amestecuri de esteri ai glicerinei cu acizii mono- și diacetiltartric (obținuți din acidul tartric) și cu acizii grași prezenți în uleiurile și grăsimile alimentare.

Emulgatorii E472f au ca sinonime: mono- și digliceridele acizilor grași esterificați cu acid acetic și acid tartric. Sunt definiți ca esterii glicerinei cu acizii acetici și tartrici și acizii grași prezenți în uleiurile și grăsimile alimen­tare.

Cum se obțin aditivii E472 esteri ai mono și digliceridelor?

Industrial, aditivii E472 (a-f) sunt sintetizați din monogliceride distilate sau amestecuri obișnuite de mono- și digliceride și acizi organici (acid acetic, lactic, citric, tartric, diacetil­tartric), reacție care are loc la cald. E472e se obține din anhidrida acidului diacetiltartric. Aditivii E 472a și E472b se prezintă sub formă de lichide limpezi, fluide până la solide, cu variații de culoare de la alb până la galben-deschis.

E 472c se obține sub formă de lichide de culoare maro-deschis, până la solide ceroase sau semisolide. E 472d se prezintă sub formă de lichide vâscoase lipicioase, gălbui, sau sub formă de ceară dură galbenă. E 472e sunt lichide vâscoase lipicioase până la consistența grăsimilor sau a cerii galbene. Emulgatorii E 472f sunt obținuți sub formă de lichide lipicioase până la solide, culoarea lor variind de l-a alb la galben-pai.

Sunt substanțe insolubile în apă rece, dispersabile în apă fierbinte, solubile în uleiuri și grăsimi precum și în etanol. Emulgatorii E 472e se hidrolizează în aer umed cu punerea în libertate a acidului acetic. Aditivii alimentari E 472(a-f) mai pot conține glicerină liberă (max. 2%), acizi grași liberi 3% (exprimați în acid oleic), glicerină totală (max. 31% și minimum 14%), iar cenușa sulfatată este de maximum 0,5%, determinată prin calcinarea produsului la 800°C.

În ce se găsesc aditivii E472 esteri ai mono și digliceridelor?

Aditivul E 472a se folosește la orez preparat rapid. E 472c se adaugă în uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline) destinate în mod specific fierberii, prăjirii sau pentru prepararea sosurilor. E 472a se adaugă în preparată exclusiv din făină de grâu, apă, drojdie (plămădeală) și . Tot în pâine se pot adăuga și E 472d, E 472e, precum și E 472f.

În preparatele pentru sugarii sănătoși și în alimentele postînțărcare, comer­cializate sub formă lichidă sau praf, se adaugă E 472c. Aditivii E472a, E 472b, E 472c se mai adaugă, separat sau împre­ună cu E471 în biscuiți, pesmeți și în alimente pe bază de cereale. Din datele existente în literatura de specialitate, aditivii se mai utilizează și la produsele fine de panificație, biscuiți, , înălbitori de cafea, sosuri, supe concentrate (E472e), la margarină pentru checuri, smân­tână simulată (E 472b), în margarină pentru prăjire, grăsimi tartinabile (E 472c), checuri, învelișuri (E 472a).

De ce se folosesc aditivii E 472 esteri ai mono și digliceridelor?

Prezența în structura emulgatorilor E 472(a-f) a hidroxiacizilor (acetic, lactic, citric, tartric, di- acetil tartric) face ca ponderea părții hidrofile (implicit HLB) să crească. Deci, aceștia sunt formatori de emulsii de tip Ulei/Apă. Mai exact, aditivii E472 esteri ai mono și digliceridelor sunt utilizați mai mult drept coemulgatori și stabilizatori ai emulsiilor obținute cu ajutorul unui emulgator obișnuit. Au și o acțiune antioxidantă.

Efectul lor antioxidant se constată în special la emulgatorul E472c, unde acidul citric pe care îl conține are o acțiune importantă de chelare a metalelor grele. Acesta este și motivul pentru care este folosit în prezența unor antioxidanți (sinergism). Utili­zarea emulgatorului E 472a la pâine face ca produsele de panificație să aibă miezul moale (complexează amidonul). Aditivul are un rol important și la extrudarea snacksurilor. La grăsimile tartinabile sau la margarinele pentru prăjire, E 472c asigură stabilitatea emulsiilor.

De asemenea, emulgatorul este folosit ca agent de dispersare în margarine și în grăsimi tartinabile. Aditivul E472e este utilizat în industria panificației (pâine, produse fine de panificație, biscuiți etc.). Prin interacțiunea sa cu glutenul din făi­nă, contribuie la creșterea capacității aluatului de a reține gazele și facilitează prelu­crarea prin frământare mecanică. , de exemplu, obținută prin adaosul de emulgatori are un volum mai mare, coajă crocantă și un miez cu o porozitate fină. Aditivul E 472b, prin folosirea sa, contribuie la creșterea stabilității spumei în produsele ornate.

În checuri, adaosul de aditiv E472b, utilizat împreună cu E471, conduce la obținerea unor produse cu un volum crescut și cu o porozitate fină și uniformă.

/ efecte adverse ale aditivilor E472 esteri ai mono și digliceridelor

Aditivii E472 esteri ai mono și digliceridelor (a-f) nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. În cazul aditi­vului E 472e, doza zilnică admisă este de 0-50 mg/kilocorp. Acesta, în cantități mari, poate cauza afecțiuni gastrointestinale (balonări, vomă, diaree, dureri abdominale). Unii cercetători susțin că aditivii E427 esteri ai mono și digliceridelor, au cauzat o asimilare slabă a acizilor grași esențiali și a crescut dimensiunea ficatului și a rinichilor la animalele de laborator. Nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.cesamancam.ro
www.my-personaltrainer.it

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :