E466 Carboximetilceluloza sodică CMC-Na – toxicitatea aditivului

/
/
/
589 Views

Carboximetilceluloza sodică este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator și agent de îngroșare ce se obține din celuloză. Se mai utilizează și ca substanță suport pentru alți . E466 Carboximetilceluloza sodică este un eter de tip ionic al celulozei. Industrial, se obține prin tratarea celulozei sodate (celuloza alcalină) cu monocloroacetat de sodiu. Produsul conține grupe CH3COO legate eteric de atomii de oxigen ai celulozei. Aditivul E466 Carboximetilceluloza sodică se prezintă sub formă de pudră granulată sau fibroasă, de culoare albă, cu o tentă gălbuie sau gri. Este o substanță inodoră și insipidă.

Prin dizolvare în apă rece formează o soluție coloidală vâscoasă. Solubilitatea sa în apă depinde de gradul de polimerizare și de substituție. Ca substanța să fie solubilă în apă, gradul său de substituție trebuie să fie > 0,43. Utilizarea aditivului în industria se face pentru un grad de substituție cuprins între 0,65 și 0,86.

În ce alimente se găsește E466 Carboximetilceluloza sodică?

Aditivul E466 Carboximetilceluloza sodică se adaugă în smântână pasteurizată, integrală, în preparate pentru sugari și copii de vârstă mică. Conform normelor FAO/OMS, celuloza sodică se ada­ugă în procentul de 3g/kg în preparatele din carne, semiconserve sau din came. Datele din literatura de specialitate arată că aditivul E466 Carboximetilceluloza sodică se mai folosește în procent de 0,15- 0,27% în înghețată, în șerbeturi, la glazuri, la sufleuri, în cantitate de 2%. La umpluturi pentru prăjituri și jeleuri se utilizează în procent de 0,5%.

Carboximetilceluloza sodică mai este folosită în produsele de panificație, în procentul de 1-2%, la dressinguri pentru salate, și maioneze. Se adaugă în doza de 0,25-0,75%, în combinație cu E407. La fabricarea biscuiților dietetici și a pâinii albe cu un conținut ridicat de celuloză se folosește în procentul de 2,6%. Se mai adaugă la gemuri și jeleuri dietetice se adaugă. Se mai folosește în sucuri și nectaruri dietetice (fără ), în băuturi, în deserturi, în produse spumante, în margarină, în supe, în băuturi proteice, în conserve de și fructe.

De ce se folosește aditivul E466 Carboximetilceluloza sodică?

Utilizarea aditivului E466 Carboximetilceluloza sodică este o necesitate datorită capacității sale de a forma soluții vâs­coase la rece (geluri) cu apa (din unele produ­se) pe care o leagă, fapt ce determină stabili­zarea unor sisteme alimentare (preparate semiconserve, conserve din carne, produse dietetice etc.). Carboximetilceluloza sodică mai este necesară pentru proprietatea sa de a stabiliza unele produse alimentare, prevenind astfel precipitarea proteinelor (din soia sau cazeina din lapte).

Ca agent de îngroșare, este utilizat la produse dietetice pentru copii, în umpluturi pentru plăcinte, în băuturi proteice etc. Mai trebuie menționat rolul său pentru îmbună­tățirea consistenței, a texturii și a capacității de spumare a unor produse. Aditivul E466 Carboximetilceluloza sodică prezintă im­portanță tehnologică și prin faptul că influențează dimensiunea particulelor de zahăr din deserturi. De asemenea, poate fi un adjuvant de suspendare (în sucuri), contribuie la reținerea umidităţii (în produse de tip “cake”) și previne sinereza etc.

Alte denumiri ale aditivului E 466 Carboximetilceluloza sodică

Sino­nimele aditivului sunt: carboximetilceluloză, CMC, NaCMC, sodiu CMC, gumă de celuloză. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • Carboxymethyl Cellulose;
 • Cellulose gum;
 • CMC;
 • Na CMC;
 • Sodium cellulose glycolate;
 • Sodium CMC;
 • Acetic acid; 2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanal; sodium;
 • Carboxymethyl cellulose sodium salt;
 • Cellulose carboxymethyl ether sodium salt;
 • Orabase;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E466 Carboximetilceluloza sodică

Carboximetilceluloza nu are valoare nutritivă. Ingerată în doze mai mari de 5g are efecte . Unii autori includ acest aditiv în grupa substanțelor toxice care afectează tubul digestiv. CMC-Na, conform normelor FAO /OMS, poate fi utilizat ca doză zilnică admisibilă de la 0 la 25mg/kilocorp (această cifră reprezintă suma tuturor celulozelor modificate). Carboximetilceluloza fermentează în intestin, iar cantitățile prea mari pot duce la , constipație, diaree. Are un rol detoxifiant pentru tubul digestiv și contribuie la scăderea colesterolului din . Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.noshly.com
www.wikipedia.org
www.ecolife.ro

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :