E465 Etil metil celuloza. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
320 Views

Etil metil celuloza este un eter neionic al celulozei. Industrial se obține prin eterificarea celulozei sodate cu clorură de metil și oxid de etilenă. Se prezintă sub formă de pudră granulată sau fibroasă de alb-gălbuie sau gri. Este o substanță higroscopică, inodoră și insipidă. în apă se umflă, dând naștere la o soluție coloidală, vâscoasă, limpede până la opalescență.

Este solubilă în etanol, dar insolubilă în eter. -unei soluții coloidale de concen­trație 1% este de minimum 5,0 și maximum 8,0. În compoziția sa, aditivul E 465 Etil metil celuloza trebuie să conțină minimum 3,5% și maximum 6,5% grupări metoxil (-OCH3), minimum 14,5% şi maximum 19% grupări etoxil, precum și minimum 13,2% şi maximum 19,6% din grupele de alcoxili (calculate în metoxil), toate raportate la substanța anhidră. Pierderile prin uscare la 105°C până la greutate constantă trebuie să fie de maximum 15%, iar conținutul de cenușă sulfatată să nu depășească 0,6%.

În ce alimente se găsește aditivul E465 Etil metil celuloza?

E465 Etil metil celuloza se folosește în sosuri, de soia, lapte, , sucuri, înghețată, produse de patiserie, produse de brutărie și produse de copt, cârnați, brânză praf, făină și gumă de mestecat. Aditivul E 465 Etil metil celuloza se mai folosește în alimentele care conțin eticheta fără sau îmbogățit cu , în suplimente pentru sportivi, și uneori, în .

De ce se folosește aditivul E465 Etil metil celuloza?

Aditivul E 465 Etil metil celuloza se adaugă în produsele alimentare datorită faptului că este un agent de îngroșare (în apă formează soluții vâscoase), un stabiliza­tor al emulsiilor, un formator de geluri, un bun agent de spumare și un bun stabilizator de spume pentru produsele spumante.

Alte denumiri ale aditivului E 465 Etil metil celuloza

Denumirea sa chimică este: etilmetil eter din celuloză. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

  • Ethyl methyl cellulose;
  • Cellulose ethyl methyl ether;
  • Cellulose ethylmethyl ether;
  • Cellulose methyl ethyl ether;
  • Ethyl methyl cellulose;
  • Ethylmethyl cellulose;
  • Methylethyl cellulose;

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E465 Etil metil celuloza

Unii autori consideră că aditivul este o sub­stanță inofensivă. Alții, însă, prezintă etilmetilceluloza ca pe o substanță toxică pentru tubul digestiv. La un consum mai mare de 6 g. poate provoca diaree. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-25 mg/kilocorp. 

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :