E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc) în ce alimente se găsește? Toxic?

/
/
/
441 Views

Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare și de formare a suspensiilor ce se obține din celuloză. Se mai utilizează și ca substanță suport pentru alți aditivi.  E464 se obține prin tratarea celulozei sodate cu clorură de metil și oxid de propilenă. Se prezintă sub formă de pudră fibroasă sau granulară de culoare albă, alb-gălbuie sau cu o tentă gri. Este o substanță inodoră, insipidă și higroscopică. În apă se umflă și formează o soluție coloidală vâscoasă, clară sau opalescentă.Este insolubilă în etanol. pH-ul unei soluții coloidale de concentrație 1% este cuprins între 5,0 și 8,0.

În ce alimente se găsește aditivul E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc)?

Conform datelor din literatură, aditivul E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc) se utilizează împreună cu carboximetilceluloza în procentul de 0,1-0,2% la obținerea înghețatei. Se mai adaugă în pateuri de carne, în doza de 0,2-0,4%, iar la produsele extrudate fabricate din cartofi se utilizează în procentul de 0,1%. Aditivul E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc) mai este folosit ca agent de acoperire, prin formarea de filme pe unele produse din carne sau produse zaharoase, sau se utilizează ca substanță suport. Se mai găsește în sosuri, din soia, lapte, sucuri, produse de patiserie, brutărie, produse de copt, brânză, cârnați, făină și gumă de mestecat.

De ce se folosește aditivul E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc)?

Aditivul E464 E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc) este necesar pentru a fi utilizat în industria alimentară, având în vedere pro­prietățile sale funcționale: prezintă capacitate de îngroșare, datorită soluțiilor apoase-vâscoase pe care le formează. Are capacitatea de a produce geluri la încălzire, iar tăria gelului variază cu masa moleculară a substanței și cu raportul dintre grupările hidroxipropil și metil pe care le conține.

De exemplu, la fabricarea checurilor, E464 formează soluții vâscoase, producând geluri asemănătoare celor obținute din amidon și . Tot pe această proprietate se bazează utilizarea sa ca agent de legare a componentelor din pateurile de carne și în produsele extrudate din cartof, având totodată și adezivitate. Hidroxipropilmetilceluloza prezintă ca­racteristici moderate de emulsionare, precum și proprietăți de a emulsiilor de tip U/A. Ca și ceilalți eteri ai celulozei, poate produce filme pe suprafața unor produse ali­mentare, ca de exemplu în produse zaharoase, în produse din carne, în cartofi prăjiți, filme care au rolul de a împiedica deshidratarea acestora, absorbția de grăsime, absorbția umi­dității și deci lor.

Alte denumiri ale aditivului E 464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc)

Aditivul E464 are ca denumire chimică: eter 2-hidroxipropilic de metilceluloză. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Hypromellose (INN);
  • Cellulose hydroxypropyl methyl ether;
  • Hydroxypropyl methylcellulose;
  • Methylhydroxypropylcellulosum;

/ efecte adverse ale aditivului E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc)

La doze mici, aditivul E464 Hidroxipropilmetilceluloza (Hpmc) nu prezintă asupra sănătății consumatorului. Un consum ridicat de hidroxipropilmetil celuloză, care să depășească doze mai mari de 6g, poate produce deranja­mente gastrointestinale. Unii autori includ însă aditivul în grupa substanțelor toxi­ce, care produc afecțiuni digestive (cantitățile prea mari pot conduce la balonare, constipație, , iar pe termen lung la probleme ale colonului). Conform reglementărilor FAO/OMS, doza zilnică admi­sibilă pentru om este de 0,25 mg/kilocorp. Aditivul E464 nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
rum.lynnshapiromedicalwriter.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :