E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc). În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
456 Views

E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de acoperire şi de formare a suspensiilor. Se obține din celuloză.

E463 se obține industrial prin tratarea celulozei sodate cu oxid de propilenă. Se prezintă sub formă de pulbere fibroasă sau granulară de culoare albă, cu tentă gălbuie sau gri. Este o substanță higroscopică, inodoră și insipidă. În apă are proprietatea de a se umfla și de a forma o soluție coloidală, vâscoasă, clară sau opalescentă. Temperatura de formare a gelurilor este condiționată de numărul grupărilor hidroxipro­pil din molecula aditivului.

De obicei, gelul începe să se formeze la temperatura de 50- 55°C. În prezența sorbitolului, a glicerolului și a glucidelor această este mai coborâtă. Intervalul de producere a gelului este cuprins între temperatura de 50 şi 85°C. Hidroxipropilceluloza în apă fierbinte nu formează geluri. 

În ce alimente se găsește aditivul E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc)?

Aditivul E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc) este utilizat la obținerea înghețatei (fără produse lactate) și a șerbeturilor și la checuri. Se mai folosește în deserturi formate din produse zaharoase, ca de exemplu în glazuri, ca agent de reținere a apei, în produse spumante ca și agent de spumare. În amestec cu E466 CMC (carboximetilceluloză) este utilizat pentru acoperiri protectoare, în arahide sau pentru legarea sării și a condi­mentelor. De ase­menea, se adaugă în snacks. Uneori, aditivul mai este folosit și ca suport pentru alte substanțe.

Se mai folosește în , din soia, lapte, sucuri, creme, produse de patiserie, de brutărie și produse de copt. Uneori se adaugă și în produse din carne și în brânzeturi.

De ce se folosește aditivul E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc)?

Utilizarea aditivului E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc) este o necesitate, datorită proprietății sale de a forma soluții vâscoase, netixotropice, pseudoplastice, fapt pentru care este folosit în unele ca și gelifiere. Astfel, la obți­nerea checurilor, gelifierea pe care o produce este asemănătoare cu aceea dată de amidonul din făină sau de proteine. Ca și ceilalți eteri neionici ai celulozei, hidroxipropilceluloza pro­duce geluri la încălzire, fapt utilizat pentru fabricarea unor produse alimentare (pateuri cu came sau produse de cartofi extrudate). O altă caracteristică funcţională a HPC este capa­citatea sa de emulgator și stabilizator al unor emulsii de tip U/A, sau de formator de filme pe suprafața unor produse alimentare.

Un exemplu în acest sens îl constituie arahidele, unde HPC este folosit pentru acoperirea protectoare a acestora (împiedică eliminarea uleiului). Adi­tivul E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc) mai este utilizat la produsele zaharoase ca și acoperire. Spre deosebire de filmele pe care le formează metilceluloza, cele de hidroxipropilceluloză nu sunt foarte tari, dar se pot întinde foarte mult. Hidroxipropilceluloza este utilizată și datorită capa­cității sale de stabilizator, nu numai pentru emulsii, dar și pentru produse spumante. În cazul snacksurilor, este un bun agent de legare termoplastică pentru extrudare.

Alte denumiri ale aditivului E 463 Hidroxipropilceluloza (Hpc)

Are ca denu­mire chimică eter hidroxipropilic de celuloză. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Cellulose hydroxypropyl ether;
  • Modified cellulose;
  • Hydroxypropyl ether of cellulose;
  • Hydroxypropylcellulose;
  • Oxypropylated cellulose;

/ efecte adverse ale aditivului E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc)

Aditivul E463 Hidroxipropilceluloza (Hpc)ingerat în doze mici, nu are efecte toxice asupra organismului uman. Studii efectuate pe subiecți umani au arătat că hidroxipropilceluloză ingerată în doze mai mari de 6g poate provoacă diaree. De asemenea, unii autori includ hidroxipropilceluloza în grupa substanțelor toxice, care produc afecțiuni digestive. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0,25 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.desprecopii.ro
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :