E462 Etilceluloza. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
322 Views

E462 etilceluloza este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator, stabilizator, diluant pentru alți coloranți și și agent de îngroșare ce se obține din celuloză. Aditivul E462 Etilceluloza  are între 44 și 50% grupe etoxil raportat la substanța uscată, ceea ce reprezintă max. 2,6 grupe etilice pe unitatea de anhidroglucoză. Industrial se obține prin acțiunea derivaților halogenați organici (clorură de etil sau sulfat de etil) asupra alcalicelulozei (celuloza provine din pulpa de lemn, din bumbac, tratată cu alcalii) și astfel eterificată parțial cu grupări etilice.

Se prezintă sub formă de granule sau pulbere de culoare alb-aurie, inodoră și insipidă. Este o substanță ușor higroscopică. Cu apa formează soluții coloidale; pH este 6-7 pentru o soluție de etilceluloză de concentrație 1%. Este insolubilă în apă, glicerol și în propan-1,2 diol, dar puțin solubilă în diverse proporții în unii solvenți organici care conțin segmente de grupări etoxil. Etilceluloză cu un conținut de 46-48 % sau chiar mai multe grupe etoxil, este ușor solubilă în etanol, metanol, toluen, cloroform și acetat de etil.

În ce alimente se găsește aditivul E462 Etilceluloza?

E462 etilceluloza este utilizată ca al emulsiilor în salate și dressinguri, în suplimente alimentare, ca , ca agent de evidențiere a gustului în unele suplimente alimentare dietetice, ca strat cu rol de barieră de control al difuziei unor ingredi­ente 0,3%. Se mai găsește în sosuri, băuturi din soia, creme, , sucuri, înghețată, produse de patiserie și brutărie și produse de copt, brânză praf, și gumă de mestecat. De asemenea, mai este utilizat și în alimentele care conțin eticheta fără gluten sau îmbogățit cu , în suplimente pentru sportivi și în unele .

De ce se folosește aditivul E462 Etilceluloza?

Aditivul E462 etilceluloza este necesar în produsele în care se adaugă ca agent de îngroșare (datorită capacității sale de a forma cu apa soluții foarte vâscoase), ca stabilizator al unor emulsii, ca substanță de umplutură, ca strat de barieră care controlează difuzia unor etc.

Alte denumiri ale aditivului E 462 Etilceluloza

Are ca sinonim Etilceluloză, iar denumirea sa chimică: eter etilic al celulozei. Alte denumiri ale aditivului sunt:

 • Ampacet e/c;
 • Aquacoat;
 • Aquacoat ecd 30;
 • Cellulose ethyl ether;
 • Cellulose ethylate;
 • Ethocel 150;
 • Ethocel med;
 • Ethocel std;
 • Nixon e/c;
 • Triethyl cellulose;

Efecte secundare / efecte ale aditivului E462 Etilceluloza

E462 etilceluloza în dozele în care se utilizează în produsele alimentare nu are efecte negative asupra organismului uman. Dar, ingerată în cantități mai mari de 6 g, poate produce fenomene diareice. Unii autori arată că aditivul poate fi inclus în categoria substanțelor toxice care provoacă iritații ale tractului digestiv și chiar este incriminat de incidența cancerului.

 Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :