E450 Difosfații. În ce alimente se găsesc? Cât sunt de periculoși?

/
/
/
398 Views

E450 difosfații sunt aditivi alimentari din categoria emulgatorilor și substanțelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E450 (i) – Difosfat disodic; E450 (ii) – Difosfat trisodic; E450 (iii) – Difosfat tetrasodic; E450 (iv)- Difosfat dipotasic; E450(v) – Difosfat tetrapotasic; E450 (vi) – Difosfat dicalcic, E450 (vii) – Difosfat biacid de calciu; E450 (viii) – Difosfat dimagnezic.

Difosfat disodic (E450 I)

Are ca sinonime: Dihidrogeno-difosfat de disodiu; Dihidrogeno-pirofosfat de disodiu sau Pirofosfat de sodiu acid. Se obține prin încălzirea fosfaților secundari. Este o sare biacidă a acidului pirofosforic. Se prezintă sub formă de pudră sau granule de culoare albă. Este solubilă în apă, iar soluțiile sale au o reacție acidă.

Difosfat trisodic E 450 II)

Are ca sinonime: Pirofosfat trisodic acid. Denumirea sa chimică este Hidrogeno-difosfat trisodic. Se obține prin încălzirea ortofosfaților monoacizi. Difosfatul trisodic se prezintă sub formă de pudră albă, atât în stare anhidră cât și monohidrată. Este o substanță solubilă în apă, iar reacția soluției este slab acidă – neutră. pH-ul unei soluții de concentrație 1% este cuprins între 6,7 și 7,3. Sarea prezintă stabilitate în condiții normale de temperatură și presiune.

Difosfat tetrasodic (E 450 III)

Are ca sinonime: Pirofosfat tetrasodic sau Pirofosfat de sodiu. Denumirea sa chimică este Difosfat de tetrasodiu. Se prezintă sub două forme: anhidră și decahidrată. Se obține prin calcinarea ortofosfatului disodic. Reacția are loc la temperatura de 500°C. Pirofosfații tetrasodici se prezintă sub formă de cristale incolore sau albe, de pudră albă sau de granule. Este o substanță puțin solubilă în apă și insolubilă în etanol. Pirofosfatul tetrasodic decahidrat se descompune ușor în aer uscat. Pirofosfatul tetrasodic monohidrat este o substanță nehigroscopică.

Difosfat tetrapotasic (E 450 V)

Are ca sinonime: Pirofosfat de potasiu și pirofosfat de tetrapotasiu. Denumirea sa chi­mică este difosfat de tetrapotasiu. Se obține prin calcinarea orto­fosfatului dipotasic. Se prezintă sub formă de cristale incolore sau albe, precum și sub formă de pudră. Este o substanță foarte higroscopică. Se solubilizează ușor în apă, dar este insolubilă în etanol. Soluțiile sale apoase au reacție bazică.

E450 difosfații – Difosfat dicalcic (VI)

Are ca sinonime: pirofosfat de calciu şi piro­fosfat de dicalciu. Denumirea sa chimică este Difosfat de dicalciu. Se obține prin încălzirea ortofosfaților de calciu. Se prezintă sub formă de pudră fină de culoare albă, fără miros. Este o substanță insolubilă în apă, dar se solubilizează în acizi minerali diluați.

E450 difosfații – Difosfat biacid de calciu (VII)

Are ca sinonime: Pirofosfat de Calciu acid, sau Dihidrogenopirofosfat monocalcic. Denumirea sa chimică este: Dihidrogenodifosfat de calciu. Este obținut prin încălzirea fosfaților secundari. Se prezintă sub formă de pudră sau cristale de culoare albă. Este solubilă în apă, iar soluția are o reacție slab acidă.

În ce alimente se găsesc aditivii E450 difosfații?

Aditivii E450 difosfații se găsesc în guma de mestecat, răcoritoare, cafea, frișcă, și produse lactate, și produse din , inclusiv înlocuitori de , tăiței orientali, produse din legume încălzite în prealabil, brânzeturi, , carne și produse din carne – cârnați, șuncă etc.

De ce se folosesc aditivii E450 difosfații?

Aditivii E450 difosfații sunt necesari pentru rolul lor de emulgatori în produse de cofetărie, în glazuri, în frișcă și pentru unele produse similare din . Sunt utilizați ca agenți de tamponare, de sechestrare a unor metale (Fe, Cu, Zn, Mg) și de peptizare, la fabricarea preparatelor din carne, a înghețatei și a brânzeturi lor. Mai sunt adăugați pentru reglarea vâscozității aluaturilor (în special pirofosfatul tetrasodic). Previn procesele de râncezire la produsele de patiserie și cofetărie, contribuie la creșterea stabilității la oxidare a unor produse grase etc.

/ efecte adverse ale aditivilor E 450 difosfații

Unii autori consideră că aditivii E450 difosfații prezintă toxicitate asupra organismului uman. Aceștia afectează tubul digestiv. În doze mari s-a observat că difosfații pot provoca distrofierea oaselor și depuneri excesive de calcar. De asemenea, utilizați în concentrații mari, împiedică asimilarea unor ioni metalici (Mg, Fe). La om, doza zilnică admisibilă este de 30 mg/kilocorp.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.cesamancam.ro
www.theconversation.com
www.chimab.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :