E445 esterii glicerici ai răşinilor din lemn. În ce alimente se găsesc?

/
/
/
429 Views

esterii glicerici ai răşinilor din sunt aditivi alimentari cu rol de agent de îngroșare, emulgator, stabilizator, adjuvant și aromatizant. Aditivul E445 este o materie primă de bază pentru guma de mestecat. E 445 esterii glicerici ai răşinilor din lemn au ca sinonime: gumă de ester. Din punct de vedere chimic sunt amestecuri de esteri ai di- și triglicerinei cu acizii rezinici din rășini de lemn (pin). Industrial, rășina este obținută prin extracția sa din butucii vechi de pin cu ajutorul unor solvenți, proces urmat de rafinarea solven­tului. De asemenea, sunt substanțe derivate din gumă de rășină, un exsudat al pinilor verzi, precum și substanțele derivate din rășina lichidă, un produs secundar rezultat din procesul de obținere a hârtiei tip sulfat.

Produsul final conține aproximativ 90% acizi rezinici și 10% substanțe neutre. Acizii rezinici sunt reprezentați printr-un amestec de acizi monocarboxilici diterpenoizi izomerici. Aditivul E445 se prezintă sub formă de substanță solidă dură, de galben-chihlimbarie. Este insolubil în apă, dar se solubilizează în acetonă.

În ce alimente se găsesc aditivii E445 esterii glicerici ai răşinilor din lemn?

Esterii glicerici din rășinile lem­noase sunt utilizați la tul­buri aromate, nealcoolice, în doza de 100mg/l. Se folosește și la tratamentul de suprafață al legumelor și fructelor proaspete. De asemenea, se mai folosește și la tulburi aromatizate, cu un conținut de alcool mai mic de 15%.

De ce se folosesc aditivii E 445 esterii glicerici ai răşinilor din lemn?

Ca , acționează în sensul formării și stabilizării emulsiilor prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze nemiscibile. În băuturi aromate, aditivul E 445 esterii glicerici ai răşinilor din lemn are ro­lul de a împiedica depunerea parti­culelor aflate în suspensie, deci separarea fazelor. În sucurile de fructe simulează un conținut mai mare de fructe (accentuează fructelor). Datorită acțiunii sale slab antiseptice, aditivul este utili­zat în tratamentul superficial al citricelor.

Efecte secundare / ale aditivilor E445 esterii glicerici ai răşinilor din lemn

Datele din literatura de specialitate arată că până în prezent nu se poate face o apreciere definitivă asupra aditivului. Băuturile care conțin aditivul E445 nu sunt recomandate copiilor. Până în anul 2002 aditivul nu a fost permis în România. A fost introdusă ulterior ca urmare a alinierii la legislația europeană.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.sinofoodsupply.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :