E442 Fosfatide de amoniu. În ce alimente se găsește? Este periculos?

/
/
/
249 Views

E442 fosfatide de amoniu este un aditiv alimentar cu rol de emulgator și stabilizator, ce se obține din amoniac și fosforilați. Din punct de vedere chimic sunt amestecuri de săruri de amoniu ale gliceridelor fosforilate. Din punct de vedere chimic, aditivul E442 este format dintr-un amestec de compuși cu amoniu ai acizilor fosfatidici, deri­vați din grăsimile și uleiurile alimentare, în special din uleiul din semințe de rapiță parțial hidrogenat. În compoziția lor se găsesc și câte doi esteri de fosfor legați împreună ca fosfatide de fosfatidil.

Aditivul E 442 fosfatide de amoniu se prezintă ca o substanță semisolidă uleioasă, solubilă în , inso­lubilă în apă și parțial solubilă în etanol și acetonă. Amestecul de săruri de amoniu ale gliceridelor fosforilate are un conţinut de fosfor de minimum 3% şi maximum 3,4%. Conţinutul de amoniu este de minimum 1,2% şi maximum 1,5% calculat ca azot, iar de substanțe inso­lubile în eter de petrol este de maximum 2,5%.

În ce alimente se găsește aditivul E442 Fosfatide de amoniu

E442 fosfatide de amoniu se utilizează în produse pe bază de și (inclusiv umpluturi). De asemenea, se mai folosește și în produse de (tot pe bază de cacao și ciocolată). Actul normativ în vigoare include aditivul E442 pe lista substanțelor suport și a solvenților purtători autorizați.

De ce se folosește aditivul E 442 Fosfatide de amoniu?

Aditivul E442 fosfatide de amoniu este utilizat datorită rolului său de emulgator și de stabilizator al emulsiilor din produsele de cofetărie pe bază de cacao și ciocolată. Ca emulgator și ca stabilizator, participă la formarea emulsiilor (apă, ) și totodată împiedică “spargerea” acestor emulsii.

Alte denumiri ale aditivului E 442 fosfatide de amoniu

Are ca sinonime: săruri de amoniu ale acidului fosfatidic; amestecuri de săruri de amoniu ale gliceridelor fosforilate. Alte denumiri ale aditivului E442 sunt:

  • Ammonium phosphatides;
  • Emulsifier YN;
  • Mixed ammonium salts of phosphorylated glycerides;
  • Ammonium salts of phosphatidic acid;
  • Emulsifier YN;
  • Mixed ammonium salts of phosphorylated glycerides;

Efecte secundare / ale aditivului E442 fosfatide de amoniu

Aditivul E 442 fosfatide de amoniu după unii autori, ingerat în doze mari (4-6g zilnic) pentru o perioadă mai mare de timp, poate conduce la apariția unor afecțiuni ale aparatului gastrointestinal (creșterea aci­dității, accentuarea secrețiilor digestive, acce­lerarea tranzitului intestinal și dureri stomacale sau intestinale). Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de

Surse:
www.cesamancam.ro
www.laleva.cc
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :