E436 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 65

/
/
/
219 Views

Monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 65 este un aditiv alimentar sintetic cu rol de emulgator, aromatizant și solvent pentru alți aditivi. Este un triester. Aditivul este un amestec format din sorbitol și din mono- și dianhidridele sale parțial esterificate cu acid stearic comestibil, condensat cu aproxima­tiv 20 moli oxid de etilenă, pentru un mol de sorbitol şi de anhidridele sale. Aditivul E436 se prezintă sub formă solidă ceroasă (la temperatura de 25°C). Are o culoare gălbuie-ocru, un gust amar și un miros caracteristic. Este o substanță dispersabilă în apă și solubilă în ulei mineral, uleiuri vegetale, eter, acetonă, etanol, , eter de petrol, dioxan etc. Prezintă un interval de congelare între 29 și 33°C.

În ce alimente se găsește aditivul E436 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 65?

Aditivii E432, , , E435, E436 se adaugă în următoarele : în produse fine de pani­ficație, în analogii de lapte și smântână, în emulsii grase utilizate pentru patiserie, în gheață alimentară, în produse de cofetărie, în și în gumă de mestecat. Aditivii mai sunt utilizați pentru sosuri emulsionate, în supe, în suplimente dietetice, în alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale, precum și în preparate dietetice de regim pentru controlul greutății corporale (utilizarea aditivilor se poate face separat sau în amestec).

De ce se folosește aditivul E436 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 65?

Polisorbaţii E432, E433, E434, E435, E436 sunt substanțe tensioactive, hidrofile, care stabilizează emulsiile de tip U/A. În același timp pot îndeplini și funcția de agenți de aerare, de umectanți, precum și de control al formei de cristalizare a grăsimilor. Astfel, emulgatorii de acest tip, în cazul sosurilor emulsionate sunt adsorbiți la interfața ulei/apă, fapt ce împiedică coalescența globulelor de grăsime. În produsele de imitație (analogii de lapte și smântână), cum sunt, înălbitorii de cafea, polisorbații (60) contribuie la obținerea unui produs care să-și păstreze forma de emulsie când este adăugat în cafea.

În produsele fine de panificație sunt utilizați ca agenți de păstrare a miezului moale. Prin reacții de complexare cu glutenul, se obține o structură fină a miezului. În cazul emulsiilor alimentare aerate sub formă de spume ( de imitație – smântână simulată ca înălbitor), polisorbații îmbunătățesc capacitatea de spumare, volumul și stabilitatea spumei.

Alte denumiri ale aditivului E 436 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 65

Aditivul E436 are ca sinonime: polisorbat 65, tristearat de polioxi-etilenă (20) sorbitan. Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Polysorbate 65;
  • Hetsorb ts-20;
  • Liposorb ts-20;
  • Lonzest sts-20;
  • Poe-20 sorbitan tristearate;
  • Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate;
  • Tween 65

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E436 Monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 65

Polisorbații E432, E433, E434, E435, E436 sunt aditivi alimentari care prezintă pentru om o toxicitate redusă. La o concentrație a emul­gatori lor de 10%, coeficienții lor de digestibilitate sunt: pentru E433 de 100%, pentru E435, de 98%, iar pentru E436, de 84%. Polisorbații în tractul gastrointestinal sunt scindați de lipaza intestinală în poliol și în acidul gras respectiv. Alcoolul rezultat după hidroliză este puțin absorbit de către orga­nism, fiind excretat prin fecale. De asemenea, pot provoca reacții ale pielii. Unii cercetători susțin că aditivul E436 monolaurat de polioxietilenă provoacă formarea cheagurilor și pietre la rinichi. De asemenea, este considerat de foarte mulți specialiști ca fiind cancerigen.

Testele efectuate în laborator, pe șobolani, au evidențiat faptul că aditivul administrat pe termen lung, în doze de 10-25% emulgator în dietă, poate provoca diaree, influen­țează negativ creșterea staturală, reproducerea, lactația și creșterea în greutate. La om, doza zilnică admisibilă este de 0-25mg/ kilocorp [2],

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :