E433 monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 80

/
/
/
449 Views

monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 80 este un aditiv alimentar cu rol de emulgator și aromatizant. Se mai utilizează și ca solvent pentru alți aditivi. Aditivul E433 este un amestec de sorbitol și de anhidridele sale (sorbitan și izosorbit), parțial esterificați cu acid oleic comestibil, condensat cu aproximativ 20 moli oxid de etilenă pentru un mol de sorbitol și de anhidridele sale.

Se prezintă sub formă de lichid uleios, la 25°C, are un picant, ușor amar și un miros caracteristic. Este solubil în apă, etanol, metanol, de etil și toluen, dar este insolubil în ulei mineral și în eter de petrol. Aditivul conține minimum 65% grupe de oxietilenă, echivalent cu minimum 96,5% monooleat de polioxietilenă sorbitan (20) raportat la substanța anhidră. În ceea ce privește puritatea esterului, acesta are un conținut de apă de maximum 3%, indicele de acid maximum 2, indicele de saponificare minimum 45 și maximum 55, iar indicele de hiroxil, de minimum 65 şi maximum 80.

În ce alimente se găsește aditivul E433 monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 80?

Aditivul E433 se găsește în , în răcoritoare, înghețată, de patiserie, pateuri, supe și băuturi alcoolice. Se mai găsește în produse fine de panificație, deserturi, emulsii grase pentru patiserie, supe instant, gheață alimentară, produse dietetice etc.

De ce se folosește aditivul E433?

Aditivul E433 monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 80 se folosește datorită faptului că este o substanță tensioactivă, hidrofilă, care stabilizează emulsiile de tip Ulei/Apă. De asemenea, mai poate îndeplini și funcția de agent de aerare, de umectare, precum și de control al formei de cristalizare a grăsimilor. Poate modifica formele de cristalizare a grăsimii.

Alte denumiri ale aditivului E433

Are ca sinonime: polisorbat 80, monooleat de polioxietilenă (20) sorbitan. Aditivul mai are și următoarele denumiri:

 • Polysorbate 80;
 • Glycosperse O-20;
 • Liposorb O-20;
 • Lonzest SMO-20;
 • Norfox sorbo T-80;
 • Poe-20 sorbitan monooleate;
 • Polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate;
 • Polysorbate 81;
 • Tween 80;

/ ale aditivului E433 monolaurat de polioxietilenă sorbitan polisorbat 80

În doze mici provoacă iritații ale pielii. În doze mari provoacă infecții , probleme digestive, formarea cheagurilor și pietre la rinichi. Studiile efectuate pe animalele de laborator au provocat ciroza hepatică.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :